במערכת הפוליטית נשמעות הבוקר (שלישי) התבטאויות בעד ונגד הדיון ההיסטורי בבג"ץ על העתירות נגד חוק ביטול עילת הסבירות. 15 חברי כנסת מהקואליציה כתבו בחשבון ה-X (טוויטר לשעבר) שלהם ש"הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה", וביש עתיד השיבו: "הכנסת תקבל כל פסיקת בג"ץ". שר המשפטים יריב לוין, ממובילי המהפכה המשפטית, שתקף בחריפות את השופטים ואת עצם קיום הדיון.

חברי הקואליציה והאופוזיציה מצייצים על הדיון בבג"ץ (צילום: טוויטר)
חברי הקואליציה והאופוזיציה מצייצים על הדיון בבג"ץ | צילום: טוויטר

חבר הכנסת שמחה רוטמן, יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, צייץ את המשפט מתוך אולם הדין שבו דנים כל 15 שופטי בג"ץ בתיקון לחוק שיזם. "האיש יושב באולם בית המשפט רגע לפני כניסת השופטים ומצייץ את האיום הזה. בריון חסר תקנה שמבזה את הכנסת ואת ועדת החוקה", הגיב לו חבר הכנסת גלעד קריב, יושב הראש הקודם של הוועדה.

"הדיון שמתקיים היום בבית המשפט העליון, בחוסר סמכות מוחלט, הוא פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובמעמד הכנסת", אמר השר. "גם נשיאי ושופטי העליון לדורותיהם הסכימו כולם - העם הוא הריבון, ורצונו מתבטא בחוקי היסוד אותם מחוקקת הכנסת. עצם הדיונים באפשרות לפסול חוקי יסוד, שהם ראש הפירמידה החוקית בישראל, ובאפשרות להוציא את ראש הממשלה לנבצרות - הם פגיעה אנושה בשלטון העם".

שופטי בית המשפט העליון (צילום: אתר בית המשפט העליון)
שופטי בית המשפט העליון | צילום: אתר בית המשפט העליון

"בית המשפט, ששופטיו בוחרים את עצמם בחדרי חדרים ובלי פרוטוקול, מציב את עצמו מעל הממשלה, מעל הכנסת, מעל העם ומעל לחוק", המשיך. "מצב זה מנוגד לחלוטין לדמוקרטיה. משמעותו בית משפט ללא איזונים ובלמים כלל. שליט יחיד. לא עוד שלטון העם. הטענה שבה מצדיק בית המשפט את הדיון בפסילת חוקי יסוד היא שעליו למנוע חוקי יסוד שמנענעים את אמות הספים של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אך מה שבאמת מזעזע את אמות הספים של הדמוקרטיה בישראל הוא הדיון שמקיים היום בית המשפט".

לדבריו של לוין, עד היום הוסכם על שופטי בית המשפט העליון כי הם לא יכולים לבטל את חוקי היסוד. "חרף אקטיביזם שיפוטי בעייתי ביותר, היה לפחות בסיס אחד מוסכם - בית המשפט כיבד את חוקי היסוד", סיכם. "זהו הבסיס ששמר על הדמוקרטיה בישראל. האחריות לשמור על הבסיס המשותף הזה מונחת לפתחו של בית המשפט".

 

 

ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס גם הוא לדיון ובחשבון הטוויטר שלו תקף את ביטול עילת הסבירות ואת אופן העברת התיקון בכנסת. "'התיקון לחוק יסוד השפיטה' שעולה היום לדיון בבג"ץ הוא לא חוק יסוד", כתב. "הוא מסמך חסר אחריות שמישהו כתב עליו 'חוק יסוד' ומאז הם דורשים שיתייחסו אליו כמו אל כתבי הקודש". 

יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי גם כן התייחסה לדברים דיברה על חשיבות הדיון שיתנהל בבית המשפט. לדבריה, מדובר בעתירה "שתוצאותיה יסמנו את הכיוון אליו צועדת מדינת ישראל. קואליציית הקיצוניים של נתניהו מאסה בדמוקרטיה. הם רוצים את ההפיכה המשטרית כדי לפגוע בשוויון, כדי לחרב את הסיכוי להגיע יום אחד לשלום וכדי למלט נאשם מספסלי בית המשפט. מיליוני ישראליות וישראלים נושאים עיניים לבג"ץ ומייחלים שיוציא לקואליציה המסוכנת הזו כרטיס אדום. אתם המחסום האחרון לפני הדיקטטורה. מדינת ישראל אתכם".

ח"כ זאב אלקין מהמחנה הממלכתי, הסביר את תמיכתו בדיון ואמר כי "אם היו עושים חוק יסוד שידרוש רוב מיוחד בכנסת אז אפשר להחשיב אותו זה כחוקה שאסור להתערב בה. אבל כל עוד הקואליציה מנצלת לרעה את הכותרת 'חוק יסוד' לכל חוק שנוי במחלוקת - שלא תתלונן שבג"ץ כן דן בזה". את הדברים אמר בתוכנית "שבע תשע" ברדיו 103FM. 

"חיות החריבה את המבצר והפכה אותו לג'ונגל"

לפנות בוקר הגיעו פעילי ארגון "אם תרצו" לכניסה לבית המשפט בירושלים מצוידים בעצים ובארגזי בננות במשקל של כרבע טון, והקימו במקום מיצג מחאה אותו כינו "שדרת רפובליקת הבננות של בג"ץ". לדבריהם, מטרתו היא להמחיש כי "הדיון על חוקי היסוד הופך את ישראל לרפובליקת בננות שמחריבה את הדמוקרטיה".

פעילי תנועת "אם תרצו" הקימו מיצג שדרת עצי בננות בכ (צילום: אם תרצו)
מיצג הבננות מול בית המשפט | צילום: אם תרצו

עוד בשעות הבוקר המוקדמות, המשטרה נערכה סביב בתיהם של שופטי בג"ץ, זאת לנוכח ידיעות שתומכי המהפכה המשפטית מתכוונים להפגין מולם ולנסות למנוע מהשופטים לצאת לבית המשפט.