שבועיים וחצי עברו מאז הוצעה הפשרה של נשיא המדינה יצחק הרצוג, וכעת ישנו מתווה פשרה מעודכן. אמש (רביעי) פרסמנו ב״המהדורה המרכזית״ כי הנשיא הרצוג הציע מתווה פשרה חדש, המתייחס בין היתר לוועדה למינוי שופטים וביצור חוקי היסוד.

ההצעה של הרצוג מגיעה לאחר שבעקבות יום המחאה אמש, ח"כים מהקואליציה והאופוזיציה יצאו בקריאה משותפת ראשונה להידברות לפי מתווה הנשיא. למתווה הפשרה שני שלבים: השלב המשפטי והשלב הפוליטי. המהלך המשפטי הסתיים, אותו הוביל פרופ׳ ידידיה שטרן וצוותו. ההצהרות של חברי הכנסת בהן ח״כים מהימין ומהשמאל קראו ללכת להידברות, הן חלק מהפשרה הפוליטית.

"פשרת הנשיא" המעודכנת

הוועדה לבחירת שופטים

  • ביטול הווטו של השופטים
  • ללא רוב אוטומטי לקואליציה
  • אישור השופטים ידרוש הסכמות
  • מינוי נציגי ציבור בהסכמה

חוק יסוד החקיקה

  • ביצור מעמד חוקי היסוד
  • פסקת ההתגברות ברוב של יותר מ-61
  • יועבר רק בהסכמה רחבה + שיריון
נאום הנשיא הרצוג (צילום: חיים צח, לע"מ)
נאום הנשיא הרצוג | צילום: חיים צח, לע"מ

הפשרה במתווה המעודכן תהיה מצומצמת, ותיגע רק לכללי המשחק על מנת לא להגיע לאובדן עצמאות הרשות השופטת. לב העניין: הוועדה למינוי שופטים, שיוותרו על הוטו שיש להם היום - אך גם ללא רוב אוטומטי של הקואליציה, שלא תוכל למנות את השופטים לבד. בנוסף, אישור שופטים ידרוש הסכמות וגם נציגי הציבור ימונו בהסכמה.

שנית, חקיקה מוסכמת של חוק יסוד: החקיקה וביצור מעמד חוקי היסוד. בנוסף, יוחלט על פסקת התגברות של יותר מ-61, וחוק יעבור בהסכמה ובשריון, כלומר צריך גם את ההסכמה של המחנה השני. בשורה התחתונה: הכדור עובר ליריב לוין ולשמחה רוטמן, וההחלטה נמצאת אצלם.

כאמור, המתווה החדש מגיע על רקע קריאותיהם של חברי הכנסת יולי אדלשטיין, גדי איזנקוט, חילי טרופר ודני דנון להידברות על המהפכה המשפטית במסגרת מתווה הנשיא. "כל שנדרש הוא להיענות להזמנת נשיא המדינה ולקיים דיון על בסיס עקרונות המתווה שהציע", הצהירו הח"כים מהליכוד ומהמחנה הממלכתי. "אנו קוראים לכל חברי וחברות הבית לתמוך בדרך זו ולהיענות לקריאת הנשיא".

הרמטכ"לים איזנקוט וגנץ בהודעה על ריצה משותפת (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
צילום: תומר נויברג, פלאש 90

"אנו החתומים מטה, חברי כנסת מסיעות שונות, אשר בראש מעיינינו טובתה של מדינת ישראל, מתחייבים לעשות הכל כדי לשמור על הבית המשותף", כתבו הח"כים. "מדינת ישראל, מתמודדת בימים אלה מול אתגרים רבים ומורכבים בתחומי החברה, הכלכלה ומעמדה הבין לאומי וניצבת מול פיגועים קשים ואתגרים ביטחוניים חמורים מאי פעם".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ בירך על הקריאה: "מברך על היוזמה החשובה של חברי למחנה הממלכתי חברי הכנסת גדי איזנקוט וחילי טרופר יחד עם חברי הכנסת דנון ואדלשטיין לקיים הידברות משותפת במסגרת מתווה הנשיא". חה"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי) צייץ בטוויטר: "אני קורא לכל חברי הכנסת להצטרף לקריאה. זמן לערבות הדדית".

 

 

בנאומו של הנשיא המדינה הרצוג אתמול בטקס סיום קורס חובלים, התייחס הנשיא למצב הפוליטי והחברתי במדינה על רקע המחאה נגד המהפכה המשפטית: "אני רואה את המחאה, את החרדה ואת החשש הבוקע מעומק ליבכם - חשש אותו הבעתי גם אני לגבי החקיקה כפי שהיא מובאת כעת. אני מרגיש היטב את עומק הכאב, ואת עומק הדאגה לגורלה של המדינה".

הנשיא לא וויתר על רצונו להגיע לפשרה ולקיים הידברות בין הצדדים: "לא אתן לאסון ההיסטורי הזה להתרחש. לעולם לא אוותר על אף חלק בחברה הישראלית - וגם לא על הסיכוי להגיע להסכמה רחבה. אני יודע שרבים רבים רבים מכם כמהים לכך - ואני אתכם. אני חרד לגורלנו המשותף. חרד למדינה שלנו, שעצם הקמתה היה נס גלוי, ושהצלחתה היא פרי עמלנו כולנו". 

הפגנה נגד המהפכה המשפטית ברחוב עזה (צילום: בן כהן)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית ברחוב עזה, ירושלים | צילום: בן כהן

עוד הוסיף הרצוג: "לוותר או להרים ידיים – זה פתרון קל, אבל זו לא תכנית עבודה. בחודשיים האחרונים אני מחפש את ההזדמנות בתוככי המשבר, אני מאמין בכל ליבי שאפשר להפוך את רגע המשבר הזה לרגע חוקתי מכונן. רגע בו נבצר לדורות את הדמוקרטיה שלנו, את עקרונות מגילת העצמאות, את עליונות החוק, את זכויות האדם, ואת האיזונים והבלמים בין הרשויות. אני מאמין שאפשר להפוך את הקרקע הבוערת תחת רגלינו לאדמה פורייה ובשלה להסכמות".