הודעת יו"ר מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' אמש (שני) על התפטרותו מתפקידיו בממשלה ועל חזרתו לכנסת, הגיעה על רקע הפרת סיכומים בין יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר ובין רה"מ בנימין נתניהו וסמוטריץ' עצמו. מה המשמעות של ההתפטרות, מה קדם להחלטה, איך היא תשפיע על הקואליציה והאם בכלל סמוטריץ' יצליח לחזור לממשלה? 

יחסי הכוחות בקואליציה

מפלגת הציונות הדתית שבראשה עומד בצלאל סמוטריץ' נבחרה לכנסת האחרונה ברשימה אחת עם מפלגת עוצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר ומפלגת נעם בראשות אבי מעוז. הרשימה המאוחדת קיבלה 14 מנדטים (מושבים בכנסת), לפי החלוקה הבאה: 7 מושבים לציונות הדתית של סמוטריץ', 6 מושבים לעוצמה יהודית של בן גביר, ומושב אחד לנעם של מעוז.

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

עם הקמת הממשלה, מונו חברים בציונות הדתית ובעוצמה יהודית לשרים. בציונות הדתית מונו לשרים חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ', אופיר סופר ואורית סטרוק, ובעוצמה יהודית מונו לשרים חברי הכנסת איתמר בן גביר, עמיחי אליהו ויצחק וסרלאוף. 

החוק הנורווגי

במסגרת "החוק הנורווגי", לשרים ולסגני שרים שמכהנים כחברי כנסת יש אפשרות להתפטר מהכנסת ולהישאר שרים, כך שהם יתמקדו בעבודתם בממשלה ובמקומם ייכנסו לכנסת אלו שנמצאים אחריהם בהמשך הרשימה לכנסת. בממשלה הזו, לאחר הקמתה התפטרו מהכנסת שרים וסגני שרים מכמה מפלגות.

יצחק וסרלאוף ואיתמר בן גביר (צילום: פלאש 90)
בן גביר ווסרלאוף, שרים ממפלגת עוצמה יהודית | צילום: פלאש 90
סמוטריץ' מתפטר מתפקידו כשר האוצר וכשר במשרד הביטחו
מכתב ההתפטרות של סמוטריץ' מהממשלה

בציונות הדתית התפטר מהכנסת בצלאל סמוטריץ' שמונה לשר האוצר ולשר במשרד הביטחון, ובעוצמה יהודית התפטר מהכנסת עמיחי אליהו שמונה לשר המורשת. עם ההתפטרות של השניים נכנסו לכנסת "הבאים בתור" ברשימה המאוחדת, יצחק קרויזר מעוצמה יהודית וצבי סוכות מהציונות הדתית, ולמעשה נשמרו יחסי הכוחות (הציונות הדתית עם 7 מושבים בכנסת, ועוצמה יהודית עם 6).

התפטרות בן גביר והחזרה לממשלה

עם התפטרות בן גביר ושרי עוצמה יהודית מהממשלה על רקע כניסת הפסקת האש בין ישראל לחמאס בחודש ינואר, השתנה מאזן הכוחות בין המפלגות. השר עמיחי אליהו מעוצמה יהודית חזר לכנסת, ודחק ממנה את חה"כ צבי סוכות, כך שמספר חברי הכנסת של עוצמה יהודית עלה לשבעה, ומספרם של חברי הכנסת של הציונות הדתית ירד לשישה.

במסגרת הסכמים בין הקואליציה ובין בן גביר, הוחלט כי המצב יישאר כפי שהוא, וכחודשיים לאחר מכן, עם חזרת בן גביר ושריו לממשלה, סוכם כי שר מעוצמה יהודית יתפטר מהכנסת כדי להחזיר את סוכות לכנסת, ולמעשה כדי לשחזר את מאזן הכוחות הראשון.

צבי סוכות (צילום: חדשות 12)
חה"כ לשעבר צבי סוכות | צילום: חדשות 12

במסגרת החוק, לשרים בן גביר ווסרלאוף שלא ניצלו את החוק הנורווגי עד כה יש אפשרות להתפטר מהכנסת, אולם אלה לא עשו זאת כשחזרו לממשלה ואף אחד מהם לא התפטר מהכנסת, כך שסמוטריץ' איבד מנדט לטובת בן גביר.

גורמים בקואליציה ניסו להגיע להסכמות בין השניים ולהציע לבן גביר שחבר ממפלגתו ימונה לסגן שר ויתפטר מהכנסת, אך לטענתם בן גביר התעקש על מינוי שר נוסף בתמורה להתפטרות. בציונות הדתית טענו אמש כי בן גביר הפר את ההסכמים ולכן סמוטריץ' הודיע על התפטרות מהממשלה ועל חזרתו לכנסת.

מה יקרה עכשיו?

סמוטריץ' ישוב לשולחן הממשלה?

ההתפטרות של סמוטריץ' תיכנס לתוקף מחר בערב, 48 שעות מרגע ההודעה עליה. עם כניסת ההתפטרות לתוקף, יחדל סמוטריץ' מלכהן כשר האוצר וכשר במשרד הביטחון והוא יחל לכהן בכנסת, ובעקבות החזרה שלו לכנסת, יחדל חה"כ יצחק קרויזר מעוצמה יהודית מלכהן בה, ויחסי הכוחות בין המפלגות יישמר.

לאחר החזרה לכנסת, מינויו של סמוטריץ' מחדש לשר צפוי לעלות מחר במליאה אולם הרוב לכך עדיין לא מובטח. בעוצמה יהודית עוד לא החליטו אם לתמוך במינוי המחודש, והחרדים מתלבטים אם לנצל את המומנטום להפעלת לחץ בסוגיית הגיוס. 

יצחק קרויזר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חה"כ יצחק קרויזר, צפוי לסיים את תפקידו בכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

 

הוועדה לבחירת שופטים

המשמעות הגדולה של ההתפטרות של סמוטריץ' שאולי נראתה תחילה שולית, היא בעיקר על בן גביר והקואליציה ועלולה להצטייר כעונש. בן גביר כאמור יאבד את קרויזר כח"כ בכנסת, אך קרויזר משמש חבר בוועדה לבחירת שופטים ולכך יש חשיבות גדולה עבור הקואליציה.

לקואליציה כיום יש שלושה נציגים מטעמה (מתוך תשעה) בוועדה לבחירת שופטים והיא עלולה לאבד נציג אחד אם אכן תצא לפועל התפטרות סמוטריץ' מהממשלה (דחיקת קרויזר מהכנסת) ואם לא תצליח להיסגר על מועמד אחד במקומו.

יריב לוין ואורית סטרוק בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
לוין וסטרוק, יישארו נציגי הקואליציה היחידים בוועדה לבחירת שופטים? | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

באופוזיציה כבר בוחנים את האפשרויות, ובמצב שבו יצליחו למנות נציג נוסף שלהם בוועדה, הדרך לכינוס הוועדה לבחירת שופטים ולבחירה במועמדים לשיפוט בבית המשפט העליון ובכלל, צפויה להיסלל בקלות.

לפי החוק שתקף בכנסת הנוכחית, כל מינוי לבית המשפט העליון צריך להתקבל ברוב של שבעה מחברי הוועדה לבחירת שופטים במקום ברוב רגיל. כך, עם הסיום הצפוי של תפקידו של חה"כ קרויזר בכנסת בכלל ובוועדה בפרט, "השתלטות" של האופוזיציה על הכיסא שיתפנה עשויה להביא למינויים בבית המשפט העליון כמעט ללא בעיה.