שר הביטחון ישראל כ"ץ צפוי להציג בשבוע הבא את טויטת חוק הפטור מגיוס בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. זאת, לאחר שניר דבורי חשף ב"אולפן שישי" את ההסדר שגיבש כ"ץ עם החרדים.
מדובר בצעד משמעותי, מאחר שלאחר שוועדת החוץ והביטחון תאשר את הטויטה, ההצעה תוכל לעלות להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. עם זאת, לפי ההערכות, להצבעה על החוק עוד צפויה דרך לא קלה.
"המריחה" של קידום החוק מעורר זעם במפלגות החרדיות. שלשום חשפנו ב"מהדורה המרכזית" את האיום של יו"ר דגל התורה, משה גפני - לנתניהו. בתיעוד בלעדי שהגיע ל"חדשות 12", נראה גפני אומר לאחד מבכירי הרבנים של דגל התורה, חתנו של הרב שך: "הבעיה עם הגיוס זה שאנחנו לא מצליחים להעביר חוק. זה עכשיו הנושא שעל הפרק. הוא (נתניהו) יודע שבלי זה אין לו ממשלה, הוא יודע את זה, כולם יודעים".
הטיוטה שגובשה לפטור מגיוס
-
יעד הגיוס יעמוד על 50% ממתגייסי המחזור השנתי של בני 18 מהמגזר החרדי.
-
ההגעה ליעד תהיה מדורגת: בשנתיים הראשונות - 4,800 מתגייסים.
-
בשנה השביעית - היעד יעלה עד ל-50%.
-
ההסדר יכלול תמריצים כלכליים לעמידה ביעדים, אך אם הדבר לא יקרה - יחולו סנקציות מוסדיות על הישיבות וסנקציות אישיות על המתגייסים.
-
גיל הפטור שנקבע בהסדר הוא 26.
-
ההנחה היא כי חלק משמעותי מהמתגייסים יגיעו מגילי 22-20.
מה יקרה אם לא יעמדו ביעדים?
הסדר הגיוס המוצע יכלול גם שלילת הטבות ייחודיות שניתנות לציבור החרדי. כך למשל בנושא המעונות: כיום בני זוג שאינם חרדיים, יצטרכו להוכיח ששניהם עובדים. לעומת זאת, כיום זוג חרדי נהנה מפריווילגיה שלפיה הגבר לא חייב לעבוד. את הפריווילגיה הקהילתית הזו ניתן יהיה לשלול כשהקהילה לא עומדת ביעד אליו היא התחייבה ושעוגן בחוק. הטבות דיור כמו "דירה להשכיר" והנחות בארנונה עשויות להישלל גם כן אם לא יעמדו החרדים ביעד הגיוס.
סקר "אולפן שישי": רוב הנשאלים נגד חוק הפטור מגיוס לחרדים
בסקר שפורסם בשבוע שעבר ב"אולפן שישי", עולה כי 47% מהציבור מתנגד לחוק הפטור מגיוס שמקדמת הממשלה, לעומת 19% בלבד שתומכים בכך. עוד עלה בסקר כי 54% סבורים שהחוק שהממשלה מקדמת בנושא יוביל להשתמטות חרדים מגיוס, לעומת 20% שחושבים כי הוא אכן יסייע בגיוס חרדים לצה"ל.