קידום חוק הגיוס נדחה פעם אחר פעם וגורם לקשיים בקואליציה. המפלגות החרדיות רוצות חוק שיענה על דרישותיהן, אך חברי כנסת רבים מהמפלגות הציוניות השונות מתקשים להסכים איתו - בעיקר בשל הנטל שהם ומשפחותיהם חווים בעצמם. אלא שהקול בעד חוק גיוס הוגן וראוי חורג מגבולות משכן הכנסת, ומגיע גם מהציבור - דווקא זה שהצביע לממשלה ותומך בה.

כמה פעמים בשבוע עומדות על המדרכה מול הכנסת קבוצת "שותפות לשירות" - נשים ואימהות שנושאות מחיר מילואים פרטי משלהן. הן תובעות מנציגי הציבור שאליו הן משתייכות "לעשות את מה שטוב למען מדינת ישראל", לדבריהן. אחת מהן אפילו אמרה: "מי שיושב היום בכנסת וקורא לעצמו ציונות דתית - לא מייצג אותנו ולא מדבר בשפה שלנו".

נשות מילואימניקים (צילום: דו"צ)
קבוצת "שותפות לשירות" מחוץ לכנסת | צילום: דו"צ

הנציגות של "שותפות לשירות" נמצאות במקביל במשכן הכנסת, עוברות מחבר כנסת אחד לשני. אחת מהן, ניצה פרקש, סיפרה לחדשות 12 על הנטל שלה: "בעלי ושלושה מילדיי במילואים. זה המצב של רוב הנשים. אני הצבעתי לממשלה הזו, ויש לנו 4,000 נשים בקבוצות שלנו - כולן דתיות. אנחנו לא בעד פירוק הממשלה, זו הממשלה שלנו - אבל אנחנו חושבות שיש פה קו שבר שאי אפשר לחצות, חייב לעשות צדק".

גם בצד השני של השולחן מכירים מקרוב את הנטל. חה"כ משה סעדה סיפר על בניו רועי, שריונר שלחם כבר 270 ימי מילואים - ואוריאל, גולנצ'יק לשעבר ששירת 210 ימים. גם בתו של חה"כ סעדה היא קצינה בשלדג, שמשרתת כעת בחרמון הסורי - ולוקחת חלק בנטל. הוא סיפר שילדיו מדברים איתו על חוק הגיוס: "זה בנפשם, זה בנפשי. חייבים להעביר חוק ערכי, שוויוני וציוני. האלונקה הזאת קשה מנשוא".

זהו סיפור פוליטי שהוא גם אישי מאוד. בקואליציה יש את הלחץ של החרדים, אבל כשחברי הכנסת, בעיקר אלו מהציונות הדתית, חוזרים הביתה - הם מתמודדים עם לחץ כבד לא פחות. חה"כ מיכל וולדיגר סיפרה על בנה, ששירת כבר 300 ימי מילואים מאז 7 באוקטובר, ושיתפה: "הבן שלי מדבר ואומר לי: 'אימא, אם תצביעי בעד - אני לא אדבר איתך'. זה שובר לי את הלב. אני מבינה אותו ומסכימה איתו. אם מגדירים את החוק הזה כחוק נורא ואיום של השתמטות ופטורים - אני גם לא רוצה להיות שם".

ח"כ מיכל וולדיגר
חה"כ מיכל וולדיגר

גם חה"כ אופיר סופר קימץ במילים כשהשיחה בנושא הגיעה אל הבן שלו - שנפצע פעמיים במלחמה הזו. הוא עצמו נכה צה"ל שנפצע קשה ב-96' כשחילץ פצועים - אבל מעדיף לדבר על אחרים. "אני פוגש את זה הכי הרבה בלוויות. אתה מגיע ושואל: 'למה זה כך וזה כך? מי קבע שאלה יהיו פה ואלה יהיו פה?'. הגיע הזמן לשנות".

אך האם חיבוטי הנפש האלו והנטל הכבד של המשפחה יתורגמו גם למעשים? על השולחן עדיין אין חוק. כולם ניזונים משמועות והדלפות, וכל אחד מחברי הכנסת משרטט את הקו האדום שלו במקום אחר. אבל עדיין, כולם משמיעים עמדה אחת ברורה. "אנחנו מסיימים את 2024 ללא גידול משמעותי בגיוס חרדים וזה כישלון", הוסיף חה"כ סופר. הוא אף התייחס גם למשמעת הקואליציונית: "לפעמים יש פעם אחת כזו בחיים שצריך להצביע לפי צו המצפון".

חה"כ משה סעדה הודה: "החוק שהבאנו הוא לא ערכי, לא שוויוני ולא ציוני - והמקום שלו בפח האשפה של ההיסטוריה. בלי סנקציות אישיות אף אחד לא יתגייס". חה"כ אוהד טל מהציונות הדתית התייחס ואמר שאם החוק לא יכלול סנקציות - הוא מניח שגם חברי כנסת אחרים לא יתמכו בו. לא מופרך להגיד שיהיו מספיק חברי כנסת להפיל את החוק, מה שכבר קרה לקואליציה בחוק המעונות שהוסר מסדר היום - אחרי שהתברר שאין רוב.

ח"כ משה סעדה
חה"כ משה סעדה

חה"כ סופר, שהצביע נגד חוק המעונות, אמר שמבחינתו יצביע בלב שלם נגד חוק הגיוס גם אם המשמעות היא שימצא את עצמו מחוץ לממשלה. במקרה של חוק המעונות אף אחד לא פיטר בסוף את חה"כ סופר - אבל חה"כ דן אילוז מהליכוד חטף עונש ו"נזרק" מוועדת חוץ וביטחון. "לזרוק אותי מחוץ וביטחון כי עמדתי על ביטחון מדינת ישראל זה מצחיק", התייחס אילוז. "אני לא יכול להצביע נגד ביטחון המדינה ויש פה צורך ביטחוני אמיתי".

ועדת חוץ וביטחון של חה"כ יולי אדלשטיין, שגם הוא חטף סנקציות על התנגדותו לחוק המעונות, היא בעצם החסם האחרון בדרך למליאה. שר הביטחון החדש לא הציג בינתיים, למרות ההבטחות, את טיוטת החוק שלו -  אולי בגלל שלהפתעתו הוא גילה שמערכת הביטחון לא מיישרת איתו קו.

בקואליציה די ממושמעת החוק הזה הוא סיפור אחר. מה שאולי עושה את ההבדל זה גם הלוביסטים: לא קבוצות לחץ רגילות או אנשי מקצוע בשירות אינטרסים כלכליים - אלא אזרחיות ואזרחים שמשלמים את המחיר באופן הכי אישי שיש. עו"ד רותם אבידר-צאליק מפורום "נשות המילואימניקים", שחברותיו פוקדות רבות את הכנסת, שיתפה: "הכאב הזה היה מאוד אישי - והפך להיות כאב לאומי. אני רואה תמיד שמשהו זז בעיניים של הח"כים. הדבר שאנחנו צריכות זה שאותו ניצוץ של רגש ילך איתם גם אחר כך להצבעות".

פורום נשות המילואימניקים
פורום "נשות המילואימניקים"

אשריאל מחלב, ממובילי יוזמת חמצ"ן ותנועת "בואו", סיפר: "אני מצעירי הליכוד עוד מלפני שנים. אני אומר לחברי הכנסת: 'אני בשבילכם - זה אינטרס שלכם גם'. אני מגיע, מה שנקרא, מהבית - כדי להחתים חבר'ה מהבית. המשוכה שלנו תהיה אל מול החרדים והאופוזיציה. אני לא רוצה להפיל את הממשלה, אני רוצה שהצורך, שלי ושל חבריי המילואימניקים מכל הקשת הפוליטית - ימומש". שותפו תומר וינר סיפר שעד עכשיו חתמו 5 חברי כנסת מהליכוד, כמו יולי אדלשטיין ואלי דלל. "אותנו מעניין שאנשים יתגייסו לצה"ל כמה שיותר מהר", הוא אמר. "שבשבילנו שנת 2025 תיראה שונה".

חה"כ צבי סוכות מהציונות הדתית התייחס לנושא: "אנחנו רוצים שהדבר הזה ייגמר - צריך לגייס כמה שיותר חרדים". כשנשאל אם עמדתו מייצגת את מגזר הציונות הדתית הוא הסכים, ולגבי הטענה שלפיה מפלגתו בכל זאת מיישרת קו עם המשמעת הקואליציונית, אמר: "נחיה ונראה". חה"כ אילוז הצטרף וסיפר שקיבל מאות הודעות ופרגון - כולל מראשי ערים ליכודניקים. "הם אומרים - מזל שיש מישהו שאמר את הקול הזה", שיתף אילוז. "ובסוף - זה באמת הקול של הליכוד".

ח"כ דן אילוז
חה"כ דן אילוז

לא כולם סבורים שהודעות כמו אלו שמקבל חה"כ אילוז אפקטיביות, אך מה שלא מוטל בספק הוא האותנטיות של אותן נשים - אלו שעומדות ומוחות מחוץ למשכן הכנסת. הן מתמרנות בין בית לעבודה לבעל במילואים - ועל זה נוספה כעת גם פעילות ציבורית. "המשפחות נהרסות", סיכמה אחת מהן. "אנחנו אומרים 'ואהבת לרעך כמוך' - אני מקווה שאנחנו עדיין רעים".