במשטרה ובפרקליטות בוחנים אם ניתן להמשיך בהליך הפלילי נגד השר עמיחי אליהו, חה"כ ניסים ואטורי וחה"כ לשעבר צבי סוכות, עד כדי הגשת כתבי אישום – גם אם לא התקיימה חקירה מלאה. זאת, על רקע סירובם להתייצב לחקירה באזהרה בפרשת הפריצה לשדה תימן. כך פעלו בעבר כשחה"כ טלי גוטליב סירבה להיחקר בחשד לפרסום אסור על פי חוק השב"כ.

בינתיים, ראש אח"מ במשטרה ניצב בועז בלט, נציגי הפרקליטות ונציגי היועמ"שית קיימו אתמול (רביעי) פגישה בנוגע לפרשה. בפגישה, הצדדים עודכנו על האישור לזמן לחקירה באזהרה את השלושה. זאת, בניגוד להודעת המשטרה, שטענה שלא קיבלה כל פנייה בנושא.

הודעות המפכ"ל ושינוי הגרסה

המשטרה פרסמה תגובה שבה תקפה באופן חריג את היועמ"שית ואת הפרקליטות. "צר לנו שהפרקליטות והיועצת המשפטית לממשלה בוחרים לפנות למשטרת ישראל באמצעי התקשורת ולא בצורה ישירה וגלויה. מפכ"ל המשטרה וראש אח"מ לא קיבלו פנייה רשמית בעניין חקירת השרים וחברי הכנסת ולכן לא תתקיים חקירה עד שתתקבל פנייה רשמית למפכ"ל ותאושר על ידו", נכתב.

המפכ"ל דני לוי (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
המפכ"ל דני לוי | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בהמשך מחקה המשטרה את ההודעה, אבל אז פרסמה תגובה חדשה עם שינויים קלים: "צר לנו שהפרקליטות והיועצת המשפטית לממשלה בוחרים לפנות למשטרת ישראל באמצעי התקשורת ולא בצורה ישירה וגלויה. מפכ"ל המשטרה וראש אח"מ לא קיבלו פנייה רשמית בעניין חקירת השרים וחברי הכנסת ולכן לא תתקיים חקירה עד שתתקבל פנייה רשמית למפכ"ל המשטרה דני לוי ותאושר על ידו כמקובל".

מאוחר יותר פרסמה המשטרה הודעה שלישית, שבה שינתה את גרסתה: "בהמשך לפניות כתבים בעניין חקירת חברי הכנסת בהתייחס לאירוע שדה תימן, אנו מבהירים כי אישור היועמ"שית לפתוח בחקירה נשלח אתמול לראש אח"מ בשעות הערב. למרבה הצער ר' אח"מ טרם הספיק לעדכן את המפכ"ל בעניין ועל כן יצאה הודעת המפכ"ל. משטרת ישראל, היועמ"שית והפרקליטות מנהלים קשרי עבודה מצוינים וימשיכו בכך".

מהבקשה לפתוח בחקירה - ועד הפגישה

  1. המשטרה ביקשה כבר לפני כמה חודשים מהפרקליטות אישור לפתוח בחקירה.
  2. הפרקליטות והיועמ"שית עיכבו את מתן האישור ודרשו השלמות חקירה מצד אגף החקירות והמודיעין (אח"מ).
  3. בישיבה שהתקיימה אתמול, בהשתתפות היועמ"שית, ראש אח"מ ובכירים נוספים, ניתן האישור לחקור את נבחרי הציבור.
  4. המפכ"ל פרסם הודעה לפיה לא התקבל אישור לחקירה - הודעה שלא תואמה עם ראש אח"מ וכללה מידע שגוי.
  5. לפי הנוהלים, המפכ"ל כלל לא אמור להיות מעורב בקבלת ההחלטות בנושא חקירת נבחרי ציבור; הציר הנכון הוא בין אח"מ לפרקליטות והיועמ"שית.
טלי גוטליב (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
טלי גוטליב | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

גורמים במערכת אכיפת החוק מדגישים כי החסינות של חברי הכנסת לא מהווה הגנה מוחלטת מפני העמדה לדין, וכי עקרון השוויון בפני החוק מחייב טיפול נחוש גם כשמדובר בנבחרי ציבור. ההערכה היא שאם תתקבל החלטה להגיש נגד גוטליב כתב אישום למרות שלא נחקרה, הדבר ישפיע על הגעתם של נבחרי ציבור לחקירה.

למרות אישור היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ופרקליט המדינה עמית איסמן לחקור את השלושה, הפוליטיקאים בוחרים להסתמך על חסינותם הפרלמנטרית ויסרבו לשתף פעולה עם חוקרי המשטרה. מדובר במהלך שעלול לעכב את חקירת המשטרה ומערים קשיים על קידום ההליך הפלילי, אך אינו מבטל את האפשרות לנקיטת צעדים משפטיים משמעותיים בהמשך.

בתוך כך, נבחרי הציבור עצמם יצאו למתקפה נגד מערכת המשפט. השר אליהו כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי לא יתייצב ל"חקירה פוליטית" - והכריז: "מהיום – אנחנו שומרי הסף של היועמ"שית".

ואטורי כתב: "לא תסתמו לי את הפה. תצטרכו לגרור אותי באזיקים ממשכן הכנסת". אמירות אלו, לצד הסירוב להיחקר, מחדדות את המתח ההולך וגובר בין הדרג הפוליטי לבין מערכות אכיפת החוק והמשפט, ויוצרות תקדים בעייתי ביחסי הגומלין שבין שלטון החוק לנבחרי הציבור.