באופוזיציה תקפו הבוקר (חמישי) את אישור החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. זמן קצר לאחר אישור החוק במליאת הכנסת, ראש האופוזיציה יאיר לפיד, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר הדמוקרטים יאיר גולן מסרו הודעה משותפת: "לא למדו דבר מהאסון, נבטל את החוק בכנסת הבאה".
"ממשלת ישראל אישרה לפני זמן קצר חוק שמטרתו אחת - לוודא שהשופטים יהפכו להיות כפופים לרצון הפוליטיקאים", נכתב בהודעה. "זה קורה כש-59 חטופים עדיין מוחזקים בעזה. במקום לרכז את כל המאמצים בהחזרתם ובאיחוי הקרעים בעם, הממשלה הזו חוזרת לעסוק בדיוק בחקיקה שפילגה את הציבור לפני 7 באוקטובר".
באופוזיציה הוסיפו: "הממשלה לא למדה דבר מהאסון. היא ממשיכה לפגוע בחוסן הלאומי, להעמיק את השסע ולהתעלם מהמשימות האמיתיות שלה: ביטחון, כלכלה ואחדות. בממשלה הבאה נדאג שהחוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים יבוטל, ונחזיר את בחירת השופטים לוועדה הגונה ומקצועית".
"שופט לא יכול להתעלם מהשלכות ההחלטות שלו"
זמן קצר אחרי אישור החוק, הוגשה עתירה ראשונה נגד שינוי הרכב הוועדה על ידי האגודה לזכויות האזרח. בעתירה נטען בין היתר כי "החוק יוביל לשינוי האתוס השיפוטי, וכל שופט, בכל ערכאה, לא יכול יותר להתעלם מההשלכות של ההחלטות השיפוטיות שלו על המערכת הפוליטית, וידע כי אלו אינם רק 'רעשי רקע', שכן כל החלטה של שופט שתעורר אנטגוניזם אצל אחד הצדדים הפוליטיים יכולה לגמור על הקריירה השיפוטית שלו, גם אם זו ההחלטה השיפוטית הנכונה".
גם מפלגת יש עתיד עתרה לבג"ץ. "ממשלת ישראל מבקשת להשליט סדר פוליטי חדש, שבו שופטים יתחשבו לא במרות הדין אלא ברצון הפוליטיקאים - זו קריסת הבלם האחרון של הדמוקרטיה", נמסר. "התיקון מעקר את עיקרון אי-התלות של השופטים, והופך את הוועדה לבחירת שופטים לגוף פוליטי הנשלט על ידי גושים - לא על ידי אנשי מקצוע. זה לא תיקון - זו השחתה של שיטה שלמה".
לשכת עורכי הדין תעתור לבג״צ. לא ניתן לפוליטיקאים למנות לעצמם שופטים ונשמור על המבצר שלא ייפול! pic.twitter.com/hMtB2oeSVL
— ️עמית בכר Amit Becher (@BecherAmit) March 27, 2025
לשכת עורכי הדין הודיעה כי בכוונתה לעתור גם כן נגד אישור החוק. "לא ניתן לפוליטיקאים למנות לעצמם שופטים ונשמור על המבצר שלא ייפול", אמר יו"ר לשכת עורכי הדין עמית בכר. "נילחם על מקצועיות בחירת השופטים ומניעת הפוליטיזציה".
"הוועדה תייצג את העם - לא מועדון סגור"
בקואליציה בירכו על אישור החוק. שר החוץ גדעון סער ושר המשפטים יריב לוין מסרו בהודעה משותפת כי החוק אושר "בהתאם למתווה ההסכמה". אף שעל החוק הסכימו רק בקואליציה, הם טענו כי "התיקון נעשה תוך התחשבות בכלל הדעות שנשמעו בנושא. הוא יחול מהכנסת הבאה בהיותו פתרון ארוך טווח והוא יבטיח גיוון אמיתי של מערכת המשפט, ייצוגיות רחבה ומתן אפשרות למשפטנים מעולים שעד היום נמנע מינויים כשופטים".
לוין הוסיף: "עשינו הלילה היסטוריה. זהו סוף לשיטת חבר מביא חבר, וסוף לפסילת מועמדים ראויים רק בשל השקפתם המשפטית השונה מהקו שהשליטו ראשי המערכת לאורך השנים". סער אמר: "המתווה שאושר מבטא שינוי אבולוציוני ומאוזן, שמבוסס על המסורת המשטרית שלנו. התנגדות דובוני הלא-לא של האופוזיציה למתווה לא נשענה ולו על טעם או נימוק אחד לרפואה".

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, אמר כי "ההצעה שאישרנו היום היא צעד חשוב בהשבת האיזון בין הרשויות ובהחזרת כוח ההחלטה לציבור במדינת ישראל", אמר רוטמן. "היא מחזקת את אמון הציבור במערכת המשפט ומבטיחה הליך מינוי מאוזן ושקוף יותר. ההצעה שזכתה לכינוי 'מתווה לוין-סער' מביאה שינוי משמעותי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים ולכללי ההכרעה בה".
שר התקשורת שלמה קרעי אמר כי "זו תחילתה של רפורמה משפטית אמיצה, שוויונית וצודקת. הוועדה תייצג את העם - לא את המועדון הסגור של השמאל המשפטי. עמית בכר - וכל מי שמזהם את ההליך במניעים פסולים - לא יקבעו יותר מי ילבש גלימה. המשפטנים לא ימשיכו לנהל כאן שלטון צללים. לא ניתן ל'כנופיית שלטון החוק' ולקפלניסטים להמשיך לשמר שליטה אבסולוטית בבתי המשפט".
האופוזיציה נטשה את המליאה, החוק אושר
החוק אושר הבוקר בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 67 תומכים מול מתנגד אחד, אחרי שחברי האופוזיציה נטשו את המליאה והחרימו את ההצבעה הסופית. החוק שאושר מחליש את כוחם של הגורמים המקצועיים בוועדה ומחזק את כוחם של הפוליטיקאים. זאת כחלק מהשינויים במערכת המשפט שמנהיג שר המשפטים לוין וגורמים נוספים בקואליציה.

לפי הצעת החוק, שעוצבה בדמות פשרת סער-לוין, נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים יוחלפו בשני עורכי דין שייבחרו בידי חברי הכנסת - אחד לקואליציה ואחד לאופוזיציה. באופן כזה לקואליציה יהיו 4 נציגים בוועדה, ולאופוזיציה 2. הרוב הדרוש לבחירת שופטים יעמוד על 5, בתנאי שלפחות אחד מהם חבר קואליציה ואחד חבר אופוזיציה.
בכך, מחד יאבד הווטו של השופטים על מינוי ממשיכיהם, ומאידך לא ימונה לעליון שופט שלא בהסכמת האופוזיציה. הצעת החוק הוצגה כ"פשרה", אך מדובר בחוק שעליו הסכימו אך ורק בקואליציה ואינו מייצג הסכמה רחבה בכנסת.
תגובות