מ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, שלח אתמול (חמישי) לשר המשפטים יריב לוין מכתב המתריע מפני מחסור חמור בשופטים בבית המשפט המחוזי בירושלים. זאת, על רקע אי-כינוס הוועדה לבחירת שופטים - ובזמן שהשר לוין מחרים מאז חודש יוני האחרון את הפגישות עם עמית ועם מ"מ נשיא בית המשפט העליון הקודם, עוזי פוגלמן.

"אודה לך אם תפעל למילוי השורות בהקדם האפשרי על מנת לאפשר מתן שירות יעיל לציבור המתדיינים", כתב עמית לשר המשפטים. על אף שהשר לוין מתכוון לאפשר את מינויו של השופט עמית לנשיא בית המשפט העליון, הוא מתכוון להמשיך להחרים את הפגישות איתו ולא לאפשר את פעילות הוועדה עד לכנסת הבאה. זאת, בשל המתווה שהסכים עליו עם שר החוץ סער לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שאמור, אם יצליחו להעביר אותו בחקיקה – לחול מהכנסת הבאה.

מ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
מ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

השופט עמית העביר לשר לוין את המכתב שקיבל מנשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, משה סובל, שהתריע על מצוקה של יותר מ-20% מהשופטים במחוז. לפי המכתב, בבית המשפט המחוזי, בו אמורים להיות 37 שופטים, יש כיום רק 32 שופטים, שמתוכם שלושה המצויים בהליכי פרישה ולכן לא מקבלים תיקים חדשים.

על מנת להתמודד עם המחסור החמור בשופטים, ציין סובל: "קודם מהלך חסר תקדים של גיוס שופטים ורשמים מיתר בתי המשפט המחוזיים בארץ המסייעים לבית המשפט המחוזי ירושלים". אולם, הוא הבהיר כי סיוע זה, "לא יוכל להימשך לאורך זמן, בהיותו גורע כוח אדם שיפוטי מבתי משפט אלו, והוא אף מצריך הגעה פיזית של שופטים ממחוזות אחרים לבית המשפט בירושלים". הוא עוד ציין כי "בפועל, החוסר המעשי בכוח האדם השיפוטי גדול אף יותר, בשל היעדרויות של שופטים מסיבות אישיות ובכלל זה היעדרויות לתקופות ממושכות בגין אילוצים שאינם נשלטים".

סובל פירט כי המחסור בעייתי במיוחד מכיוון שבבית המשפט המחוזי בירושלים מרוכזים תיקים גדולים, "מגה תיקים" לדבריו, בכמות רבה באופן יחסי בהשוואה לבתי משפט מחוזיים אחרים. "מדובר בתיקים שבכל אחד מהם צורך משאבי עתק של זמן שיפוטי, לעתים לאורך מספר שנים. המחסור החמור בשופטים מעמיד את בית המשפט המחוזי במצב בלתי-אפשרי מבחינת היכולת לטפל בתיקים הנפתחים מדי שנה ולהעניק להם שירות ראוי לציבור".

15 שופטי בית המשפט העליון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
15 שופטי בית המשפט העליון בבג"ץ הסבירות, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לפי מכתבו – מספר התיקים הפתוחים בבית המשפט המחוזי בירושלים הוא 4,507 תיקים. כמו כן, הוא ציין כי בשנתיים האחרונות חל גידול של 17% בפתיחת תיקי הפשיעה החמורה. הוא הוסיף כי לבית המשפט המחוזי בירושלים מוגשים כתבי אישום רבים בנוגע ל"עבירות לאומניות וטרור המתאפיינות בריבוי נאשמים, במיוחד קטינים, דבר הגורם להארכת משך הזמן הנדרש לטיפול בהם".

השרים לוין וסער הציגו אתמול את המתווה שלהם לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים – שבה יוחלפו לפי הצעתם, נציגי לשכת עורכי הדין בשני עורכי דין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה. כמו כן, לפי ההצעה, שופטים בכל הערכאות ייבחרו ברוב רגיל של חמישה חברי ועדה, ולא שבעה כנהוג היום, כולל בחירת נשיא בית המשפט העליון, אך תידרש הסכמה של לפחות נציג אופוזיציה אחד ונציג קואליציה. בבחירת שופטים לבתי משפט השלום והמחוזי, תידרש גם הסכמתו של שופט עליון.

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כוונותיו של לוין לשתק את פעילות הוועדה עד לכנסת הבאה, צפויות להכביד את העומס על בתי המשפט. מלבד החוסרים בבית המשפט המחוזי בירושלים, גם בית המשפט העליון מצוי בהרכב חסר של 12 שופטים מתוך 15. לכך צריך להוסיף את השופט יוסף אלרון שצפוי לפרוש בספטמבר 2025, לפני סיום כהונתה הרשמי לפחות, של הכנסת הנוכחית.

במתווה שהציגו לוין וסער, הוסכם גם על חקיקת חוק יסוד: השפיטה, שמגביל את יכולת בג"ץ לפסול חוקים – ושולל את יכולתו לפסול חוקי יסוד. החשש במערכת המשפט הוא שמהלך כזה יאפשר לחברי הכנסת להכניס תחת הכותרת חוקי יסוד חוקים שנויים במחלוקת - על מנת למנוע ביקורת שיפוטית עליהם.