הסערה סביב "חוק פלדשטיין" מתגברת, והפעם עם הצהרה חריגה מצדו של דובר צה"ל אמש (רביעי), שנשאל ע"י חדשות 12 על החוק וענה כי הוא "מסוכן לצה"ל". בכך, הביע הגרי עמדה חריפה נגד החוק שמקודם בכנסת, ומטרתו להעניק חסינות פלילית למי שיעביר מסמכים מסווגים ישירות לראש הממשלה. המשמעות היא שכל גורם זוטר יוכל לגנוב מסמכים ולהעביר אותם.

בדבריו, אמר דובר צה"ל: "החוק מסוכן לצה"ל. הוא יוביל למצב שבו כל חייל יוכל לגנוב מסמכים מצה"ל ולהעבירם ישירות לדרג המדיני. זהו חוק מסוכן לביטחון המדינה".

האמירה יוצאת הדופן עוררה זעם בקרב המערכת הפוליטית. שרים רבים בממשלה תקפו בחריפות את תא"ל הגרי וטענו כי ישנה חציית גבול. 

נציין כי נתניהו, אחרי שהצטרף לביקורת על הגרי, אמר ש"טוב שדובר צה"ל הועמד במקומו" ולמעשה ניסה לסגור את המתקפה. הבוקר (חמישי) בסביבת שר הביטחון כ"ץ אמרו כי מבחינתם האירוע חתום. 

בסביבת שר הביטחון אומרים כי נזיפת הרמטכ"ל בדובר צה"ל, בהמשך להודעת השר בדבר חריגת דובר צה״ל מכל סמכות ונורמה דמוקרטית וכוונתו לקדם הליכים משמעתיים, והתנצלות דובר צה״ל בעקבות הדברים, מסיימים את האירוע מבחינתו עם תמרור אזהרה גדול, וכי "שר הביטחון לא יאפשר התנהלות מסוג זו מצד אף לובש מדים בעתיד".

שר הפנים משה ארבל

"הודעת דובר צה"ל ועמדתו ביחס להליכי חקיקה המתקיימים בכנסת היא חציית קו אדום חמורה מאוד. אין ללובש מדים שום רשות להבעת עמדה פוליטית באופן פומבי ביחס לסוגיות פוליטיות, תהא עמדתו אשר תהא, קל וחומר כשהיא בניגוד לעמדת השר הממונה".

שר הביטחון ישראל כ"ץ

"ביקורת דובר צה"ל נגד הדרג המדיני ונגד הליך חקיקה בכנסת היא תופעה חמורה וחריגה מוחלטת מסמכותו וממה שמותר ומצופה מלובש מדים במשטר דמוקרטי. בכוונתי לפעול לקיום הליך משמעתי מולו בהקדם לצורך הסקת המסקנות הנדרשות".

שר הביטחון ישראל כ"ץ
שר הביטחון ישראל כ"ץ
שר הביטחון ישראל כ"ץ
שר הביטחון ישראל כ"ץ

יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה

"במדינה דמוקרטית הצבא לא מבקר במסיבת עיתונאים תהליכי חקיקה בפרלמנט, אלא מיישם אותם כזרוע של הרשות המבצעת, אם וכאשר הם נכנסים לספר החוקים. צה"ל יכול להביע את עמדתו בכנסת בוועדה שמכינה את החוק, כפי שעשה פעמים אינספור בעבר, וכפי שעושים כל גופי המדינה המפוקחים על ידי הכנסת או מושפעים מהחקיקה. אלו הן מושכלות יסוד בדמוקרטיה. הצהרתו של דו"צ הערב היא חציית קו אדום חמורה, חריגה ומאוד לא מקובלת, שאסור שתחזור על עצמה".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'

"ישראל היא מדינה שיש לה צבא ולא צבא שיש לו מדינה. קשה לברוח מהתחושה שבזמן האחרון יש בפיקוד הבכיר של צה"ל מי שלא מבינים את מושכלות היסוד הדמוקרטיות הבסיסיות האלה. ומי שלא מבין את זה לא יכול להישאר בתפקידו".

חה"כ משה סעדה

"מאסנו בפקידים שלא יודעים את מקומם וחורגים מתפקידם, וכשמדובר בקצין שאמור לייצג את צה"ל - הדבר מסוכן שבעתיים. מציע לדובר צה"ל להפסיק עם נשף המסכות, לפשוט את המדים ופשוט להתמודד לכנסת שם הוא יהיה רשאי להביע את דעותיו ללא הגבלה".

השר יצחק וסרלאוף

"אם דובר צה"ל מעוניין להתערב בהחלטות פוליטיות, הוא מוזמן לפשוט את המדים, להתמודד לכנסת ולהביע את עמדתו".

יושב ראש הדמוקרטים יאיר גולן

דובר צה"ל מישיר היום מבט מול כל עם ישראל ואומר שהקואליציה פוגעת בביטחון המדינה. ‏חוק "פלדשטיין" מסוכן מהרבה בחינות, כסגן הרמטכ"ל לשעבר אני קובע כי העיקרית שבהן היא שאם מערכת המודיעין הישראלית תופקר בידיהם של מדליפים פוליטיים, אף גוף מודיעני בעולם לא ישתף איתנו פעולה. זו תהיה פגיעה אנושה ביכולת הביטחונית של ישראל. הקואליציה והממשלה שוב פועלים נגד ביטחון המדינה ומטעמים של שחיתות פוליטית".

ביקורת ציבורית רחבה

הסוגיה סביב "חוק פלדשטיין" מעוררת סערה רבה גם מחוץ למערכת הצבאית. המתנגדים לחוק טוענים כי הוא יפתח פתח למעבירי מסמכים זוטרים להדליף מידע רגיש לדרג המדיני, דבר שיערער את שרשרת הפיקוד בצה"ל וישפיע על אמון הציבור בגופי הביטחון. לעומתם, תומכי החוק טוענים כי הוא חיוני כדי למנוע מחדלים עתידיים, כמו מקרים שבהם מידע קריטי לא הגיע לדרג המדיני בזמן, דבר שלדבריהם פוגע ביכולת קבלת ההחלטות במצבי חירום.

בין החוק לדמוקרטיה

דוברים מהמערכת הביטחונית והפוליטית מדגישים את הצורך במציאת איזון בין חובת השקיפות למקבלי ההחלטות לבין שמירה על עקרונות הדמוקרטיה. עם זאת, העימות הנוכחי בין צה"ל לבין הממשלה מוסיף שמן למדורה, ועשוי להוביל למשבר אמון בין הדרג הצבאי למדיני.

דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי ננזף על ידי הרמטכ"ל ומסר בתגובה: "בהצהרה שלי הערב בתשובה לשאלה התבטאתי באופן שחרג מסמכותי כדובר צה"ל, ועל כך נזף בי הרמטכ"ל. מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית וצה"ל כפוף לדרג המדיני. במאות ההצהרות והשאלות שנענתי עליהן מאז 7 באוקטובר אני שומר על ממלכתיות. צה"ל מעביר את עמדתו לגורמים הרלוונטיים בענייני חקיקה במנגנונים המקובלים לשם כך, ולא בדרך אחרת".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוסיף להגיב על ההצהרה וטען כי: "טוב שדובר צה"ל הועמד במקומו כדי לוודא שהתבטאות כזו לא תושמע שוב. במדינה דמוקרטית הצבא לא אמור להתערב בנושאים פוליטיים ובוודאי שלא לבקר חקיקה".