בזמן שבישראל מדווחים על התקדמות משמעותית בשיחות לקראת הסדרה בצפון, רוב שחקני המפתח בקואליציה שומרים על שתיקה ומסרבים לשרטט את התנאים שעליהם ישראל צריכה לעמוד בתמורה להפסקת הלחימה מול חיזבאללה. בינתיים, מי שמאגפים את הממשלה מימין הם דווקא יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ ויו"ר הדמוקרטים יאיר גולן, שמביעים התנגדות להפסקת האש המסתמנת וקוראים להגברת התקיפות.

שניים מבכירי הקואליציה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי בן גביר, שבעבר הביעו התנגדות עזה להצעות בין-לאומיות לנצור את האש בלבנון, כמעט שלא מתייחסים בימים אלה למגעים המתקדמים. סמוטריץ' לא השמיע כל עמדה, ובן גביר אמנם הגיב, אך באופן כללי ומבלי להתייחס לתנאי ההסדרה המסתמנת.

פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון (צילום: דובר צה"ל)
פעילות לוחמי צה"ל בדרום לבנון | צילום: דובר צה"ל

בלשכתו של השר לביטחון לאומי אמרו ל-N12 כי הוא דורש את המשך הלחימה עד ל"ניצחון מלא והסרת האיום מצד חיזבאללה על תושבי הצפון". לדבריהם, בן גביר מתנגד להפסקת אש שתסכן את ביטחון התושבים ותחזיר אותם לחיות תחת איום של רקטות, טילים וכוח רדואן על הגדר. "את דבריו הוא אומר שוב ושוב גם בפורומים הרלוונטיים וימשיך להילחם על כך", הוסיפו בלשכתו.

שר נוסף מעוצמה יהודית, שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף, הצטרף לעמדת בן גביר והביע התנגדות נחרצת להפסקת אש מוקדמת בחזית הצפונית. מלשכתו נמסר כי "אם נגיע להסכם אנחנו עלולים למצוא את עצמנו ב-7 לאוקטובר הבא על סטרואידים". לטענתו, הסכם כזה "יפגע בהרתעה הישראלית, יפגע באמון של האזרחים במדינה ורבים מתושבי הצפון לא יחזרו לבתיהם". וסרלאוף דורש להפעיל "עוצמה צבאית בלבד" ולנהל רצועת שטח הומניטרי לשמירה על הביטחון השוטף.

התייחסותו האחרונה של סמוטריץ' לנושא הייתה לפני כחודש, בהצהרה לציון שנה למלחמה. "את המלחמה הזו אנחנו חייבים לסיים לאחר שהכרענו את חיזבאללה ושללנו את הרוב המוחלט של יכולותיו - באש, בתשתיות, באמל"ח, במפקדים ובלוחמים - הרחקנו אותו מיישובינו אל מעבר לליטאני והעברנו את רצועת הביטחון מהשטח שלנו לשטח לבנון", אמר אז. סמוטריץ' הוסיף כי "בפעולה מדינית משלימה יכול להיות שניתן יהיה לקדם סדר חדש בלבנון, שבו הכוחות המתונים דוחקים את המעט שנשאר מחיזבאללה".

נפילה סמוך לכרמיאל
נפילה סמוך לכרמיאל, אתמול

גם בכירים בליכוד, שבעבר דרשו את כיבוש דרום לבנון, נמנעים בימים אלה מלהשמיע עמדה פומבית באשר להסכם המתגבש.

בכירים באופוזיציה זיהו כנראה הזדמנות בשתיקת השרים והשמיעו ביקורת חריפה. יו"ר המחנה הממלכתי, חה"כ בני גנץ, יצא אתמול נגד הפסקת אש חד-צדדית. "סדר הדברים פשוט וברור: קודם הסדרה - אחר כך עצירה. המטרה העליונה בצפון היא להחזיר את התושבים בביטחון", כתב בחשבון X. "כעת, כדי שזה יקרה מהר, אסור להסכים להפסקת אש חד-צדדית. להפך: גם אם הלחץ הבינלאומי גובר, צריך להגביר את עוצמת התקיפות". גנץ הדגיש כי "הפסקת אש חד-צדדית לא תחזיר את תושבי הצפון - היא תחמיץ את מיצוי הלחץ הצבאי שהושג בדם יקר".

גם היום, בפתח ישיבת סיעתו, התייחס גנץ לזירה הצפונית, ואמר: "אנחנו נמצאים בעיצומו של משא ומתן על הסדרה בלבנון. זו תוצאה של הישגי מערכת הביטחון, שנעשו בהנחיית הדרג המדיני. עד שמגיעים להסדרה - אסור לנו לעצור. אני קורא לממשלה להרחיב את עוצמת התקיפות בלבנון ולהתקדם גם קרקעית".

יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן תקף את חוסר העקביות של הממשלה: "חיזבאללה, שחזק בהרבה מחמאס, לא חוסל לגמרי ובכל זאת ממשלת ישראל מנסה להגיע להסדרה בצפון. אותה ממשלה מסרבת להגיע לעסקת שחרור חטופים, שכוללת הסדרה בדרום בטענה שחמאס לא חוסל לגמרי. זה לא הגיוני, זה לא מקצועי, וזה מסכן את חיי החטופים וחיילינו לשווא".

בהמשך, בישיבת סיעתו, הציב גולן שלושה תנאים להסדרה: הרחקת חיזבאללה צפונה מהליטני, איסור על נשק ארוך טווח מדרום לנהר אל-אוואלי, והצבת מנגנון בין-לאומי אפקטיבי במקום יוניפי"ל "עם מנדט נרחב וכוחות אפקטיביים שמסוגלים לפקח על כך שביטחון ישראל לא יופקר". לדבריו, "כל עוד התנאים האלה לא מתקיימים - חובה על צה"ל להמשיך לשבת בקו הרכסים השולט אל תוך שטחנו".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד הצטרף לביקורת על ההסדר המתגבש. "יש לנו עדיין משימות בלבנון, מוקדם מדי להפסיק את המלחמה", אמר בישיבת סיעתו. "צריך להמשיך את המגעים המדיניים, כי בלי רגל מסיימת מדינית אנחנו עלולים להיתקע בעוד מלחמה אין-סופית". לדבריו, למרות שהופל קו הכפרים הראשון, עדיין קיים סיכון ביטחוני לתושבי הצפון בקו הכפרים השני.

שר החוץ החדש גדעון סער אמר בצוהריים בתדרוך לכתבים זרים כי "קיימת התקדמות במגעים להפסקת אש עם לבנון". הוא הוסיף כי ישראל עובדת על כך יחד עם ארה"ב, וכי האתגר המרכזי יהיה לאכוף את מה שיסוכם. סער אמר גם כי "רוסיה והקהילה הבין-לאומית יכולות לתרום לעצירת ההתחמשות של חיזבאללה בלבנון, ולהבטחת החופשיות שלה ללא שלוחה איראנית". לדבריו, "הדבר הכי חשוב בעתיד האזור הוא למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני".

פרטי ההסכם המתגבש לעצירת הלחימה בצפון

לוח זמנים

  • כוחות צה"ל יישארו 60 ימים בדרום לבנון בכפרים צמודי הגדר.
  • בשלב השני צבא לבנון יקבל את השליטה על האזור.
  • לאחר מכן צה"ל ייסוג.

הדרישות הישראליות המרכזיות

  • התחייבות מפורשת מארה"ב על חופש פעולה בלבנון במקרה של הפרות מצד חיזבאללה.
  • ניסוח "מכתב צד" אמריקני שיעגן את חופש הפעולה של ישראל.
  • המטרה: מניעת מצב דומה להחלטה 1701 של האו"ם לאחר מלחמת לבנון השנייה, שבו חיזבאללה שב להתעצם סמוך לגבול.

האפשרויות שעל הפרק

  • הסכם מול ארה"ב בלבד (הפסקת אש חד-צדדית).
  • הסדרה כוללת שתכלול סיכומים מול חיזבאללה.