מתיחות בקואליציה: בניגוד למשמעת הקואליציונית, חברי עוצמה יהודית לא תמכו אתמול (שני) בחוקים המרכיבים את תקציב המדינה, ואף הצביעו נגד אישורם. לדברי יושב ראש המפלגה איתמר בן גביר, הדבר נעשה מכיוון שבקואליציה לא קבעו דיון הנוגע לפיטורי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה. האם נתניהו מחויב לפטר שר שלא מצביע בעד התקציב, וכיצד זה עשוי להצביע על ההליך לפיטורי היועמ"שית? N12 עם התשובות לדרמה הפוליטית
מה קרה בלילה האחרון בכנסת?
מליאת הכנסת הצביעה בקריאה ראשונה על תקציב המדינה לשנת 2025. השר איתמר בן גביר וחברי סיעתו, עוצמה יהודית, הצביעו נגד התקציב ונמנעו בחלק מהחוקים המרכיבים אותו, זאת בניגוד למשמעת הקואליציונית. למרות זאת התקציב אושר ברוב קולות דחוק.
למה חברי עוצמה יהודית לא תמכו בתקציב?
בן גביר הודיע כי לא יתמוך בתקציב אם לא ייקבע דיון של חברי הקואליציה בנוגע לפיטורי היועצת המשפטית לממשלה, צעד שהוא תומך בו ומקדם אותו. משלא נקבע הדיון - האיום התממש.
מה הייתה התגובה של ראש הממשלה בנימין נתניהו למהלך?
קצת אחרי חצות נפגשו ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר בן גביר בכנסת. בן גביר סיפר הבוקר (שלישי) כי השניים התחבקו בפגישה ואמרו זה לזה "אני אוהב אותך". מעבר לכך, לא ברור מה עוד נאמר בפגישה.
האם הצעד של בן גביר מחייב את פיטוריו?
לא. חוק יסוד: הממשלה מאפשר לראש הממשלה לפטר שר, אך לא מחייב אותו לעשות זאת בגלל צעדים כאלה או אחרים. במקרים דומים בעבר היו ראשי ממשלות שפיטרו שרים שהפרו משמעת קואליציונית בנסיבות דומות. ב-2002 ראש הממשלה אריאל שרון פיטר את ארבעת שרי ש"ס לאחר שהצביעו נגד תוכנית חירום כלכלית, וב-2004 פיטר שרון את חמשת שרי שינוי לאחר שהצביעו נגד תקציב המדינה.
האם השר בן גביר יפוטר בגלל הפרת משמעת קואליציונית ועוד בחוק משמעותי?
ההערכה במערכת הפוליטית היא שלא. נתניהו, על פי ההערכות, יעדיף לספוג את הפרת המשמעת הקואליציונית כדי להימנע מפרישת עוצמה יהודית מהקואליציה. פרישה של הסיעה פירושה חזרה לקואליציה עם רוב קטן, שכל התנגדות פנימית עשויה לטלטל ולפרק אותה בקלות יחסית.
אז למה בכל זאת האירוע הפוליטי הזה משמעותי?
בפועל, אם נתניהו לא יפטר את בן גביר, הקואליציה שלו תישאר יציבה. עם זאת, הצעד הזה חשף את השבריריות של הקואליציה ואת המתחים הפנימיים שבה שעלולים לפגוע בתפקודה בהמשך.
האם למה שקרה הלילה יש השפעה על פיטורי היועמ"שית?
בקואליציה יש כוונה לדון בקרוב בדרישה לפיטוריה. הצעד שעשה בן גביר מעלה טענה שההליך להדחתה של גלי בהרב-מיארה "זוהם פוליטית" בשל מעשיו. הטענה כי כעת ההדחה מוצגת כצעד שנועד לשמר את יציבות הקואליציה ולא כצעד ענייני בגלל תפקודה. כלומר, ייתכן שבן גביר דווקא פגע במטרה שאליה הוא מכוון.