השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר הערב (ראשון) שהושגה הסכמה בקואליציה על הדחת היועמ"שית לממשלה גלי בהרב-מיארה. בן גביר צודק, שכן, לא היה אף אחד סביב השולחן של ראשי הקואליציה שהביע התנגדות מפורשת בחדר, והייתה הסכמה עקרונית "לצאת לדרך". 

מחר תתקיים פגישה נוספת של ראשי הקואליציה שבה ככל הנראה ידונו בשאלת התזמון. השר בן גביר רוצה שזה יקרה כבר ביום ראשון, בעוד שבוע מהיום, אולם יש קולות אחרים. החרדים לא מתלהבים מהרעיון של קידום מהלך של ממש עד שיאושר חוק הגיוס.

מצד נוסף נמצאים רה"מ נתניהו שבניגוד עניינים, ושר המשפטים יריב לוין שכלל לא ברור כמה הוא מאמין במהלך כזה. כך או כך, "תיק הראיות" שנאספו אליו בשבועות האחרונים מקרים של חילוקי דעות בין הממשלה ליועמ"שית, כמעט הושלם.

ב"תיק" יש עשרות דוגמאות, והוא מוכן להגשה אם זה אכן יגיע לכדי החלטה ביום ראשון. גם אם זה יקרה, זה יימשך שבועות ואולי אפילו חודשים. בין השאר יש צורך בהקמת ועדה, זו צריכה לדון ולהמליץ, ואז זה חוזר לממשלה. לפי גורם בכיר בקואליציה, עד שזה יקרה, הקואליציה רק תרוויח: "גם אם לא נצליח, הלגיטימציה של היועמ"שית תלך ותישחק. היא תיחלש וזה בפני עצמו רווח נקי לקואליציה".

כאמור, ראש הממשלה אמור להיות מנוע מעיסוק בזה בגלל התיקים שלו ובגלל המשפט, ולכן הוא לא השתתף בפורום ראשי הקואליציה. עם זאת, הוא וכל שאר ראשי הקואליציה למעט בן גביר, מתנגדים לחידוש הרפורמה בעת הזו.

אף אחד מראשי המפלגות לא יגיד את זה, בשל השיקולים הפוליטיים. החרדים מתנגדים כי הם חושבים שהם שילמו את המחיר הכבד ביותר בקואליציה ב-2023 ולא קיבלו שום דבר מהסחורה שמראש לא הייתה מיועדת להם.

נתניהו מנגד לא היה רוצה "לבזבז" את החודשים הראשונים של כהונת דונלד טראמפ על עוד חזרה להתכתשות על נושאים המשפטים. גם השר בצלאל סמוטריץ', לצד תמיכתו בשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, לא רואה בחודשים הקרובים הזדמנות טובה יותר להבקעה של ממש בנושא המדיני.

אמש שוחחו נתניהו והנשיא הנבחר טראמפ, ועל פי מקורבים, טראמפ למעשה אמר "כן" על כל הדרישות הישראליות. הדרישות נעות בין כמה נושאים החל מטהראן ועד עזה. עם זאת, זה לא אומר שהחקיקה המשפטית לא תחודש, אך יש לזה סיכוי נמוך בשלב הזה, מהטעם הפשוט שיש עוד ארבעה שבועות שגדר המחלוקת היא על נושא מאוד מצומצם.

בניגוד ל-2023, אז היה פער על נושא זהותי ענק בין שני מחנות, כעת המחלוקת היא על זהותם של שלושה שופטים בבית המשפט העליון. על כן, יש הרבה מאוד גורמים שבוחשים בקלחת בניסיון להגיע לפשרה ובהם הנשיא, השופט סולברג, ואנשים אחרים. אם הצדדים יהיו הגיוניים, וזה כולל את כולם, אפשר יהיה להגיע להסכמה שתייתר את הצורך במשבר.