ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להעביר היום (שלישי) ברוב מוחץ בקבינט את ההחלטה על הפסקת האש בלבנון. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ככל הנראה יתמוך בהסכם, או לכל הפחות לא יצביע נגדו. גם כל ראשי סיעות הקואליציה יתמכו, למעט איתמר בן גביר, שמתנגד אך איננו מאיים בהפלת הממשלה.

לעומת זאת, בציבור יש התנגדות להסכם, במיוחד בבייס של נתניהו. התנגדות שהתעצמה ככל הנראה בגלל 250 הרקטות שנורו אתמול מלבנון לעבר ישראל ובעיקר לצפון.

חצר בית שנפגעה ברינתיה (צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
בצל ההסכם המתגבש, חיזבאללה ירה 250 רקטות אתמול לישראל | צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

נתניהו צפוי לצאת לציבור היום ולשווק את זה כאירוע זמני, כעניין שייבחן במציאות. נתניהו יציג את הסכם הצד עם ארה"ב שלפיו לראשונה ינתן לישראל חופש פעולה וצ'ק פתוח לפעול מתי שהיא רוצה. הוא צפוי לעשות זאת רק כאשר הוא יראה שהוא מצליח להעביר את זה דרך ראשי הסיעות וכנראה גם בקבינט.

השר בן גביר כבר הודיע שהוא מתכוון להצביע נגד ופרסם על כך ברשת X. "הסכם עם לבנון הוא טעות גדולה. החמצה היסטורית של הזדמנות למגר את החיזבאללה", כתב השר. "צריך להקשיב למפקדים הלוחמים בשטח, להקשיב לראשי הרשויות. דווקא כעת, כשחיזבאללה מוכה ומשתוקק להפסקת אש, אסור לעצור".

השר לא הוזמן לדיון המצומצם שיתקיים היום בבוקר, למרות שהוא מוזמן דרך קבע בשבועות האחרונים, בשל הרצון להימנע בשלב הזה מקולות ביקורת. נתניהו אמנם עוד לא יצא לציבור, אך הוא היום ניסה להכשיר את הקרקע הציבורית להסכם באמצעות עיתונאים מקורבים ומובילי דעת קהל. 

ההתנגדות באופוזיציה - ובקואליציה

שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן התייחס להסכם המתגבש בריאיון ל"מהדורה המוקדמת". ליברמן קרא לתושבי הצפון לא לחזור לבתיהם ואמר: "ההסדרים של נתניהו עם חמאס הביאו אותנו ל-7 באוקטובר ועכשיו הסדרים עם חיזבאללה יביאו אותנו לאותו מקום". 

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ קרא לנתניהו להציג את ההסכם לציבור: "זכותם של תושבי הצפון, הלוחמים ואזרחי ישראל לדעת".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס גם הוא להסכם בכנס של מועצת יש"ע לקראת חילופי הממשל בארה"ב: "שום הסכם, אם יחתום, לא יהיה שווה את הנייר שהוא חתום עליו - זה לא מעניין. מה שמעניין, זה שפירקנו להם את הצורה ונמשיך לפרק אותה". 

גם מתוך הליכוד יש התנגדות להסכם. השר עמיחי שיקלי כתב כי "רצף המהלומות על צמרת חיזבאללה והמהלכים הקרקעיים הביאו הישגים מבצעיים אדירים, אסור בשום פנים ואופן למכור אותם תמורת שקט. כבר למדנו על בשרנו מה הריביות על קניית שקט בבזאר המזרח תיכוני".

ח"כ משה סעדה מהליכוד כתב: "במקום שנגיע להסכם ניצחון מוחץ בזכות ההישגים של החודשים האחרונים, היוצרות התהפכו שוב ומדינת ישראל היא המורתעת".

"אין לנו מנדט להשאיר את האיום הרקטי חי ובועט ואין לנו מנדט מוסרי לבקש מתושבי הצפון לחזור לבתיהם, כאשר לכולם ברור שחלק גדול מתושבי לבנון שיורשו לחזור לכפרים שלהם הם בעצם מחבלים", כתב הח"כ. 

ח"כ טלי גוטליב הביעה גם היא את התנגדותה להסכם ואמרה: "היכולות של חיזבאללה נפגעו אך הוא לגמרי מסוגל להתיש את ישראל בירי ממושך מאוד. בלי שליטה צה"לית בפרימטר בדרום לבנון חיזבאללה ישוב לעוצמתו מהר. במקום להמשיך לתקוף ארטילרית בדרום לבנון אנחנו מדברים על הסכם".