שר המשפטים יריב לוין בוחן אפשרות לחידוש הרפורמה המשפטית מהנקודה שבה היא נעצרה - רגע לפני קריאה שנייה ושלישית של החוק שנותן רוב לקואליציה בוועדה לבחירת שופטים. במקביל בקואליציה יצאו אמש (חמישי) במתקפה נגד בית המשפט העליון בשל ההוראה לבחור נשיא חדש לבית המשפט העליון תוך חודש.
הצעת החוק שעמדה במרכזה של המהפכה המשפטית אושרה בוועדת החוקה לקריאה שניה ושלישית והיא שמה לה למטרה לאפשר לקואליציה רוב במינוי שופטים. על מנת לקדם אותה שוב הקואליציה צריכה לעלות אותה לדיון במליאה ולקיים הצבעה אחת בלבד. תהליך החקיקה יימשך מאותו מקום שהוא הפסיק ב-2023.
מרכז הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים תהיה בת 11 חברים והיא תכלול את נשיא בית המשפט העליון ושני שופטים אחרים של בית המשפט העליון, שר המשפטים ושני שרים אחרים שתקבע הממשלה. עוד יכהנו בוועדה חמישה ח"כים, ובהם שלושה מהקואליציה ושניים מהאופוזיציה. מי שיעמוד בראש הוועדה הוא שר המשפטים.
החרדים הודיעו שהם לא מתכוונים לתמוך בחוקים של הרפורמה המשפטית עד שיעבור חוק הגיוס. אך אמירות דומות נאמרו על פיטורי היועצת המשפטית לממשלה - ורק אתמול קרא אריה דרעי לגלי בהרב-מיארה להתפטר. כעת אנחנו קרובים יותר מתמיד להתנגשות חזיתית חסרת תקדים בין הממשלה לבין הרשות השופטת.
תסיסה במערכת הפוליטית, לאחר החלטת בית המשפט העליון
לאחר ששופטי בג"ץ הורו ללוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולהצביע על נשיא חדש לבית המשפט העליון עד 16 בינואר, לוין תקף את ההחלטה וקרא לה "צו בלתי חוקי ומביש". עוד אמר לוין: "באורח פלא, הצו ניתן דקות אחדות אחרי הנאום המתלהם של השופט יצחק עמית - מדובר בתמצית אובדן הדרך, הניתוק, והרמיסה שקומץ קיצוני מרשה לעצמו רק משום שנדמה לו שהוא יכול".
"הדחתו בפועל של שר המשפטים הנבחר, מתפקידו כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים, והסיכול המכוון שעשו השופטים להצעה לשידור הדיונים לבחירת נשיא בית המשפט העליון, הם עדות למה שמתרחש כאן בשנים האחרונות", האשים לוין.
שר המשפטים תקף בחריפות את שופטי בית המשפט העליון: "שופטי בית המשפט העליון לוקחים לעצמם את סמכויות הממשלה והכנסת, רומסים את בחירת העם, משליכים פעם אחר פעם לפח את קולם של מיליוני אזרחי ישראל, והופכים את עצמם לשליטים דיקטטורים".
יו"ר הקואליציה אופיר כץ תקף גם הוא את השופטים ואמר: "בג"ץ שוב במופע של דריסת הדרג הנבחר, דריסה של ציבור שלם, דריסה של בחירת העם. חבורה בעלת תחושת יהירות ועליונות שמרשה לעצמה לנכס סמכויות לא להם, נשאר רק שיבואו להצביע במקומנו בממשלה ובכנסת".
שר התקשורת שלמה קרעי יצא נגד השופט עמית: "ההתנשאות של השופט עמית, בהטפותיו לממשלה ולשר המשפטים על 'שבירת הכלים' כאשר באותה נשימה הוא וחבריו רומסים את העם כולו, היא שיא חדש שאפילו אפלטון לא חלם עליו".
קרעי קרא ללוין להחזיר לשולחן את הרפורמה: "כבוד השופט עמית, אני מודיע לך בזאת - לא תהיה נשיא בית המשפט העליון. זה משפט העם. אני קורא לשר המשפטים להביא באופן מיידי את החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים לקריאה שניה ושלישית".
מנגד, באופוזיציה תקפו בחריפות את שר המשפטים על דבריו הקשים על שופטי העליון. יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ כתב ברשת X: "מעולם לא היה שר משפטים שעשה נזק כה רב - בזמן כה קצר".
מעולם לא היה שר משפטים שעשה נזק כה רב - בזמן כה קצר.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) December 12, 2024
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד האשים: "יריב לוין, שניסה להפוך את ישראל למדינה לא דמוקרטית בהפיכה המשטרית הלא חוקית שלו והוא אחד האחראים העיקריים לאסון ה-7 באוקטובר, שוב מפר את החוק ומבזה את משרד המשפטים. במקום להחזיר את מדינת ישראל למסלול, הוא מעמיק עוד ועוד את הכאוס ואת המשבר החוקתי".
ח"כ אפרת רייטן, יו"ר סיעת העבודה תקפה גם היא: "לוין הוא השר הראשון בתולדות המדינה שפועל במודע נגד האינטרס הציבורי ומפרק באופן שיטתי את החברה, המשטר והמדינה. בדיוק כפי שעשה לפני ה-7 באוקטובר. לא למד כל לקח".
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר גיבה את החלטת בית המשפט העליון והבטיח: "נמשיך להילחם ולהיאבק עד יישום ההחלטה וביצור הדמוקרטיה ועצמאות מערכת בית המשפט בישראל. זה קרב של אור נגד חושך, אין לנו ברירה, אנחנו ננצח!"