יונתן אוריך ושרוליק איינהורן, שניים מהיועצים הקרובים והבכירים ביותר לראש הממשלה בנימין נתניהו, פעלו לקדם קמפיין שנועד לשפר את תדמיתה של קטאר בעולם, לקראת אירוח המונדיאל ב-2022, כך פרסם אתמול בר פלג ב"הארץ". אוריך ואיינהורן חברו באמצעות חברת הייעוץ שלהם "פרספשן", לפוליטיקאים בין-לאומיים, ושיתפו פעולה עם חברה ישראלית נוספת. שני מקורות סיפרו כי יחד הם גיבשו תוכנית שיווקית עבור קטאר, המוכרת כמממנת עיקרית של ארגון חמאס, שמטרתה הייתה להציג את המדינה כגורם שוחר שלום ויציבות. אוריך וחברת "פרספשן" הכחישו את הטענות בתגובה לפניית "הארץ".

השניים, שהיו מעורבים גם בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון "בילד" הגרמני, גיבשו את תוכנית הקמפיין בתקופה שבה בנימין נתניהו כיהן כראש האופוזיציה, ואוריך שימש כדובר הליכוד, זאת לאחר שהשניים ניהלו את הקמפיינים של נתניהו בבחירות לכנסת בשנים האחרונות. באותה תקופה, קטאר העבירה כספים לרצועת עזה בתיאום עם ישראל, במסגרת מדיניות שהוביל נתניהו כראש הממשלה, ושיושמה גם בתקופות כהונתם של נפתלי בנט ויאיר לפיד.

המסמכים חושפים מעורבות של אוריך ואיינהורן בקמפיין, כפי שניתן לזהות באמצעות חתימות דיגיטליות רבות שאותרו על ידי חוקרי "אקטיב אינפו". חלק מהמסמכים, שנכתבו גם בעברית, נושאים את שם ולוגו החברה שבבעלותם. על פי מקור ששוחח עם "הארץ", הפעילות מול קטאר – שהתמקדה בשימוש במשפיענים ופרסום ברשתות החברתיות, התנהלה באמצעות שתי חברות: "פרספשן" וחברה נוספת. המסמכים מצביעים על חלוקת תפקידים ברורה בין שתי החברות, אך לאחר פנייה מצד "הארץ", החברה השנייה הכחישה כל מעורבות בפרויקט.

יונתן אוריך (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
יונתן אוריך (ארכיון) | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

היועצים עיצבו אסטרטגיה שמטרתה לקדם את המסר לפיו קטאר אינה מדינה מממנת טרור, אלא מדינה שמשתפת פעולה עם מדינות שונות ומשקיעה משאבים לקידום שלום ויציבות באזורים מוכי סכסוך, זאת כחלק ממאמצי שיפור תדמיתה לקראת אירוח משחקי גביע העולם בכדורגל ב-2022. במסגרת הקמפיין, זוהו קהלי יעד כמו אוהדי כדורגל, פעילי סביבה, והקהילות היהודיות בתפוצות, בעיקר בארצות הברית.

בין ההצעות שהועלו בקמפיין: הזמנת עיתונאים ישראלים וכלי תקשורת שונים לצד משפיעני רשת מארה"ב ובריטניה לבקר באצטדיונים ולראות כיצד קטאר מתאימה את עצמה לישראלים, כולל תשתיות לכשרות וקבלת שבת במתחמי הספורט. עוד הוצע להקים בית כנסת זמני בדוחא כאיתות ליהודים וישראלים על היותם אורחים רצויים במדינה המוצגת כידידותית.

הקמפיין לא התמקד רק בקהל היהודי-ישראלי: אוריך ואיינהורן המליצו גם להעצים את מסריו של ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שפעל לקדם נורמליזציה בין ישראל לקטאר. בין היתר, הוצע להזמין פליטים ממדינות שנתמכות על ידי קטאר – כולל תימן, לבנון, רצועת עזה ואפגניסטן, שבהן יוזמות סיוע כמו בית ספר לבנות.

תכנון הקמפיין לווה בסרטון תדמית לקראת המונדיאל, שהועלה לעמוד היוטיוב של איינהורן אך נמחק מיד לאחר פנייה של "הארץ" לחברה. אוריך ואיינהורן נחשבים לשניים מהדמויות המרכזיות והמשפיעות בצוות הקרוב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ומלווים אותו לאורך שנים בפעילותו הציבורית. אתמול דווח כי המשטרה והשב"כ מחזיקים בראיה חדשה שמחברת, לכאורה, את אוריך ומקורב נוסף לנתניהו להדלפת מסמך מסווג לעיתון "בילד" הגרמני.

על פי הדיווח, הראיה הגיעה לידי החוקרים בשבוע שעבר, ובעקבותיה זומן אוריך לחקירה. במקביל, מתברר כי בהדלפה היה מעורב אדם המוכר בכינוי "החסיד", שלפי מקור המעורה בפרטים מדובר באיינהורן - כך נהגו לכנותו בקרבתו של נתניהו.

על פי תצהיר שנכתב על ידי שופט בית משפט השלום מנחם מזרחי, העברת המסמך לעיתון נועדה להשפיע על דעת הקהל בישראל נגד עסקה לשחרור 101 החטופים והחטופות המוחזקים בעזה. בנוסף, נטען כי המהלך נועד גם לפגוע בלגיטימציה של ההפגנות למען שחרורם, בטענה שאלה מחזקות את חמאס.

שרוליק איינהורן (צילום: מתוך עמוד היוטיוב educationforum)
שרוליק איינהורן (ארכיון) | צילום: מתוך עמוד היוטיוב educationforum

היחסים בין מדינת ישראל לקטאר מורכבים. לכאורה אין קשר רשמי בין המדינות אך ישראל מנהלת קשרים רציפים מזה שנים גם בהיבט הכלכלי וגם בהיבט הביטחוני. קטאר אפשרה לספורטאים ישראלים להשתתף בתחרויות בשטחה ואף קיבלה בברכה אוהדים ישראלים במהלך משחקי המונדיאל. לאחר שנים של תמיכה באחים המוסלמים ובחמאס, שינתה קטאר את מדיניות החוץ שלה בסוף העשור הקודם ושיפרה את יחסיה עם מצרים, סעודיה וארצות הברית. כיום ממוקם בקטאר הבסיס הצבאי האמריקאי הגדול ביותר במזרח התיכון.

במקביל, קטאר הפכה לגורם מימון מרכזי עבור רצועת עזה, בתיאום עם ממשלת ישראל. הסיוע הקטארי הועבר בשני מסלולים עיקריים: הראשון, רכישת דלק בישראל והעברתו לתחנות הכוח בעזה, דבר שהבטיח אספקת חשמל לתושבי הרצועה, השני, העברת סיוע כספי בסך 10 מיליון דולר בחודש לכ-100 אלף משפחות נזקקות. כל משפחה שאושרה על ידי ישראל קיבלה 100 דולר בחודש באמצעות מנגנון שנועד להבטיח את הגעת הכספים ליעדם.

לדברי גורמים קטארים, ערב מתקפת 7 באוקטובר פנתה ישראל מספר פעמים לדוחה בבקשה להגדיל את היקף הסיוע. עם זאת, בישראל העריכו בדיעבד כי הזרמות הכספים המשמעותיות לתושבי עזה אפשרו לחמאס להפנות משאבים אחרים להתעצמות צבאית ולהיערכות למתקפה נגד ישראל. לפי נתונים שהגיעו ל"הארץ", במהלך העשור שבין 2012 ל-2022 העבירה קטאר לפלסטינים סיוע בהיקף של שלושה מיליארד דולר.

בתגובה לטענות ולפניית "הארץ", נמסר בשם חברת "פרספשן": "מדובר בפייק ניוז". יונתן אוריך מסר בתגובה: "לא היה ולא נברא".