היום (רביעי) צפויה הכנסת לדון ולהצביע על הצעה דקלרטיבית להקמת ועדת חקירה ממלכתית, במקביל לדיון נוסף שיתמקד בתפקודה של היועצת המשפטית לממשלה. שני הדיונים צפויים להתקיים במקביל לעדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט – כך שהוא עצמו לא יוכל להשתתף בהצבעות אם כי ככל הנראה לא היה משתתף גם אם לא היה מעיד משום שמדובר בהצעה דקלרטיבית בלבד.
ההחלטה לקיים את הדיונים דווקא במועד זה מציפה מתיחות גוברת בין הזירה הפוליטית לבין ההליכים המשפטיים שמתנהלים נגד נתניהו. שלשום, דחה בית המשפט המחוזי בירושלים את בקשתו של יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה, לתאם את מועדי עדות ראש הממשלה עם סדרי עבודת הכנסת.
בית המשפט: "על הנאשם להתייצב במועדים שנקבעו"
בקשתו של יו"ר הכנסת אוחנה נדחתה על הסף, הן מצד היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, והן מצד בית המשפט. עו"ד אפיק קבעה כי אין כל בסיס משפטי לתיאום מועדי עדות בין נאשם בהליך פלילי לבין יו"ר הכנסת, והוסיפה כי מדובר בפרקטיקה שאין לה אחיזה בחוק.
גם הפרקליטות הביעה התנגדות נחרצת לבקשה, וטענה כי היא "תמוהה" והוגשה רק ימים ספורים לפני תחילת מתן העדות. בהחלטת בית המשפט נכתב כי סעיף 8 לחוק החסינות, עליו הסתמך אוחנה בבקשתו, אינו רלוונטי במקרה זה. "על הנאשם להתייצב במועדים שנקבעו," פסק בית המשפט, והדגיש כי עדותו של נתניהו מתנהלת בהקשר פלילי ואין לה קשר לסדרי עבודת הכנסת.
הקרב על היועצת המשפטית והצבעות ההצהרה
הדיון על תפקודה של היועצת המשפטית צפוי לעורר סערה בכנסת, על רקע עמדותיה הנחרצות בסוגיות רגישות. לצד זה, ההצבעה הדקלרטיבית על הקמת ועדת חקירה ממלכתית עשויה לשמש ככלי פוליטי במאבקים המתנהלים בזירה המשפטית והפוליטית.
המהלך מעיד על הכוונה להשתמש בכנסת כבמה לדיון ציבורי בנושאים משפטיים, במיוחד בשעה שנתניהו עצמו יימצא בעת מתן עדותו – אירוע שמבטא את הקונפליקט בין מעמדו הפוליטי לבין מעמדו המשפטי.