צעד אנטי-ישראלי חריף נוסף של ממשלת הלייבור באוסטרליה: הממשלה במדינת האי סירבה היום (חמישי) להעניק אשרת כניסה לשרת המשפטים לשעבר איילת שקד. הסיבה - התנגדותה של שקד להקמת מדינה פלסטינית. השרה לשעבר הוזמנה להשתתף בכנס של ארגון יהודי (AIJAC) שעורך דיאלוג אסטרטגי בין ישראל לאוסטרליה. שקד ל-N12: "ממשלה אנטי-ישראלית, חלקה אף אנטישמית".

מדובר בתקדים לסירוב להעניק אשרת כניסה לאישיות פוליטית ישראלית, שאיננה משולי הימין הקיצוני. מבירור בקנברה עולה כי הסיבה לסירוב היא שאיילת שקד איננה תומכת בהקמת מדינה פלסטינית. הממשלה המקומית התחייבה לאחרונה לפעול נגד הסיסמה "מן הנהר אל הים" וכעת, היא מבקשת ליצור מעין "איזון".

תגובת השרה לשעבר איילת שקד על הפרסום ב-N12: "ממשלת אוסטרליה הנוכחית היא ממשלה אנטי-ישראלית ופרו-פלסטינית קיצונית, חלקה אף אנטישמית, שמסיבות פוליטיות ומכיוון שאני מתנגדת למדינה פלסטינית, לא מאפשרת לי להגיע לדיאלוג אסטרטגי בין ישראל ואוסטרליה. אלו ימים שחורים לדמוקרטיה האוסטרלית - הממשלה הזו בחרה בצד הלא נכון של ההיסטוריה".

בקהילה היהודית באוסטרליה הגיבו בחריפות נגד הצעד החריג וכינו את הסירוב "יוצא דופן". עוד אמרו שם, כי המהלך הוא של "ממשלה שלא נוקטת צעדים נגד שגריר איראני שקורא לרצח עם - בצעד לא דיפלומטי נגד ישראל. זה ללא ספק יפגע ביחסים עם ישראל - מדינה שאוסטרליה קיבלה ממנה הרבה הטבות".

נשיא הפדרציה הציונית של אוסטרליה, ג'רמי ליבלר, הגיב על ההחלטה: "ממשלת אוסטרליה סירבה להנפיק ויזה לאיילת שקד - זו החלטה תמוהה ופוגענית ביותר. איילת שקד כיהנה בעבר כשרת המשפטים בממשלת ישראל, שנחשבה לאחת הממשלות המגוונות והמרכזיות ביותר בתולדות המדינה, וכללה גם מפלגה ושר מהמגזר הערבי. הסירוב הזה מבלבל במיוחד לאור העובדה שממשלת אוסטרליה עצמה העניקה לה ויזה לפני פחות משנתיים".

רק בחודש שעבר קראה שרת החוץ של אוסטרליה, פני וונג, לאזרחי המדינה לצאת מישראל: "חוששים שהמצב הביטחוני בישראל ובשטחים הפלסטיניים הכבושים ידרדר במהירות - קוראים לאזרחים אוסטרלים לעזוב עכשיו".

פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה (צילום: רויטרס)
פני וונג, שרת החוץ של אוסטרליה | צילום: רויטרס

ממשלת אוסטרליה כבר הודיעה בעבר על צעדים שונים נגד ישראל. בחודש אוגוסט 2023 הודיעו שם על הכוונה להחזיר לשימוש את המושג "השטחים הפלסטיניים הכבושים", בהתייחסות לשטחי יהודה ושומרון. שרת החוץ פני וונג אמרה בזמנו בתשובה לשאלות של מחוקקים אוסטרלים כי הממשלה האוסטרלית "מעוניינת לחזק את התנגדותה להתנחלויות, שמנוגדות לחוק הבין-לאומי ופוגעות בתהליך השלום". בחודש אוקטובר של אותה שנה, ביטלה אוסטרליה את ההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל.

בחודש אוקטובר 2022 נסוגה ממשלת הלייבור באוסטרליה, בראשות אנתוני אלבנזה, מההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל. ההחלטה על ההכרה התקבלה בתקופת הממשלה הקודמת, בראשות סקוט מוריסון מהמפלגה הליברלית, בשנת 2018. שרת החוץ פני וונג אמרה אז על ההחלטה כי "יש לפתור את הנושא כחלק ממשא ומתן לשלום בין ישראל לעם הפלסטיני", והוסיפה כי "שגרירות אוסטרליה בישראל תמיד הייתה ותישאר בתל אביב".

החל משנת 2014 החלה ממשלת אוסטרליה בראשות המפלגה הליברלית להימנע משימוש במושג "כיבוש" ו"שטחים כבושים", למרות שהמשיכה לתמוך בהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם בנושא הישראלי-פלסטיני. "התיאור של מזרח ירושלים כ'כבושה' הוא מונח בעל השלכות פוגעניות שאינו מתאים", אמר בשנת 2014 התובע הכללי באוסטרליה, ג'ורג' ברנדיס.