במסיבת העיתונאים אמש (שני) השתלח ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בכתבת חדשות 12 יולן כהן וטען כי היא פוגעת במשפחות החטופים כאשר היא "מפיצה כזבים לפיהם הייתה עסקה ואני בלמתי אותה". נתניהו לא נתן את ההזדמנות להשיב להשתלחויות בזמן הצהרתו – אך העובדות שידועות בנוגע להתנהלותו של נתניהו מעידות אחרת. ההצהרות של נתניהו במסגרת המשא ומתן שהובילו לפיצוצים במגעים, התנאים החדשים שהקשו על המשא ומתן – והטענות של גורמים המעורים במשא ומתן כי השיקולים הם פוליטיים. אלו הפרטים
במסיבת העיתונאים שאלה יולן כהן את ראש הממשלה: מדוע לאחר חיסול בכירי חמאס אינך מסיים את המלחמה תמורת עסקה כוללת, להשבת כל החטופים? נתניהו השיב כי היעד הוא חיסול חמאס ברצועה, אך לאחר מכן אמר: "אל תעצרו את המצלמות עכשיו. אני רוצה לשאול אותך שאלה. את כל הזמן מפיצה את הכזבים הללו, שהייתה עסקה ואני בלמתי אותה. מפיצים את זה יריבים פוליטיים – מתוך הקבינט וכולי".
"לאחרונה דיברו בכירי ארה"ב: הנשיא ביידן, מזכיר המדינה בלינקן, היועץ לביטחון לאומי סאליבן, דובר הבית הלבן. את תקשיבי לי. עם ישראל שומע. המשפחות שומעות את השקרים האלו. ומה אמרו כל האנשים האלו? (בכירי ארה"ב) הם כולם אמרו - לא הייתה עסקה. ומי שבלם את העסקה זה חמאס. ורק חמאס. כל האנשים הללו הם לא בדיוק תומכי ליכוד ולא ביביסטים. אבל הם אומרים את האמת - ואת מפיצה יום יום את הכזב הזה ואת פוגעת במשפחות".
"היא גם אמרה שאתמול פגשתי 2 משפחות של חטופים ואמרתי להם שני דברים שונים – אמרתי להם בדיוק את אותם דברים, הדברים מוקלטים. עוד שקר שאת מפיצה, אבל אין לך גבול לשקרים. קשה לך לשמוע את האמת, אבל תשמעי אותה". אלא שככל הידוע, העובדות שונות.
"בשלה העת לעסקה" - או שאין כזו על הפרק? מה אמר למשפחות החטופים
ראשית, אתמול ערך נתניהו 2 פגישות עם משפחות חטופים, לאחר שחצי שנה לא נפגש עם משפחות. נציגות מטה משפחות החטופים טענו כי נתניהו אמר להם שבשלה העת לעסקה וכי יש התקדמות בנושא – אך נציגי פורום תקווה אמרו כי רה"מ אמר להם שאין עסקה על הפרק, ואין עם מי לדבר בחמאס.
צמצם באפריל את המנדט למשלחת והדיר את גנץ, אז עוד חבר קבינט, מהשיחה
בנוסף, נתניהו טען כי לא מנע עסקה. אלא שלאורך השנה האחרונה ידוע על מספר מקרים שבהם התנהלותו של נתניהו מנעה הגעה לעסקה שתסייע לשחרר חטופים. באפריל צמצם נתניהו את המנדט שנתן לצוות המו"מ, ואף מידר את השר דאז וחבר קבינט המלחמה, בני גנץ, מהשיחה שבה הוחלט על צמצום המנדט. בין היתר נטען אז כי נתניהו בחר לעשות זאת בשל לחץ של חבריו לקואליציה, בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, ומחשש לשלמות ממשלתו.
בשלב מסוים, חמאס הודיע שהוא שוקל את "מתווה נתניהו" לעסקה "ברוח חיובית". אלא שאז ראש הממשלה נתניהו הצהיר בתקשורת כי ישראל מתכוונת לשבור את ההסכם מיד לאחר השלב הראשון, ולהמשיך במלחמה. המגעים, כידוע, לא הובילו אז להסכם.
שר הביטחון לשעבר, יואב גלנט, הצטרף אף הוא אז לביקורת על הסחבת בדרך לעסקה. הוא טען כי מי שהדליף לתקשורת מידע שלפיו ישראל מוכנה לדון על מספר נמוך מ-33 חטופים שישוחררו בעסקה רצה לקומם את סמוטריץ' ובן גביר וחלקים בציבור נגד כדאיות העסקה.
"מי שפרסם את הידיעה בתקשורת לא רוצה שיהיה הסכם. אנחנו מאבדים אנשים לאורך זמן. זוהי גם מטרת מלחמה (שחרור חטופים), ואם הם לא יחיו - לא נעמוד בה", הדגיש גלנט. "יש הסמכה לפורום שמנהל את הדברים, זה בסמכות הקבינט לניהול המלחמה. ראש הממשלה הוא האיש החשוב במקום הזה, אבל הוא לא לבד", כך גלנט בחודש אפריל.
ההתעקשות שהוסיף ביולי על נוכחות ישראלית בציר פילדלפי
בחודש יולי נוסח "מכתב הבהרות" של ישראל שהועבר למתווכות, ובו נוספה התעקשות על נוכחות בציר פילדלפי. ראש המוסד, דדי ברנע, דיווח אז לקטארים כי לנתניהו ישנן הסתייגויות פתאומיות. אנשים שנכחו בשיחות קריטיות בנושא המגעים טענו כי ישראל לא עשתה הכל כדי לדחוף לעסקה.
דיווח בתקשורת הזרה מאוגוסט: נתניהו הציב תנאים חדשים
באוגוסט, שבועות ספורים לפני שששת החטופים נרצחו במנהרה ברפיח, דווח בניו יורק טיימס כי נתניהו הוסיף תנאים חדשים לשיחות המשא ומתן עם חמאס, באופן שהקשה מאוד על קידום עסקה לשחרור חטופים. ההתעקשות העיקרית שהוסיף נתניהו, על פי המסמכים שנחשפו בניו יורק טיימס, הייתה ההישארות של ישראל בציר פילדלפי. תנאים חדשים נגעו גם לחזרתם של עקורים פלסטינים לצפון הרצועה לאחר סיום המלחמה. השר וחבר קבינט המלחמה לשעבר, בני גנץ, טען החודש כי להערכתו "30 חטופים איבדו את חייהם בגלל שלא עשינו עסקה משיקולים פוליטיים".