רה"מ בנימין נתניהו הודיע אמש (ראשון) במשותף עם יו"ר הימין הממלכתי חה"כ גדעון סער על הצטרפותו של האחרון לממשלה כשר ללא תיק. עם הצטרפות חברי מפלגת הימין הממלכתי, הקואליציה מתרחבת ל-68 חברים ומרווח התמרון בין האיומים של החברים בה גדל, כמו למשל בנוגע לעסקה לשחרור חטופים.

ובכל זאת, האם הצטרפות סער לממשלה מעלה את הסיכוי לעסקה? מבחינת מטה המשפחות להחזרת החטופים, בימים שקדמו לכניסת הימין הממלכתי לממשלה הם טענו כי צירוף סער מהווה "גזר דין מוות לחטופים". רעייתו של סער, גאולה אבן, אף סיפרה בריאיון ל-103FM באותם הימים כי קיבלה הודעות שבהן כונתה "רעיית רוצח החטופים".

בימים הראשונים למלחמה, הצטרף סער (אז במחנה הממלכתי של בני גנץ) לממשלה. יו"ר הימין הממלכתי שהיה חבר בקבינט, תמך בחודש נובמבר בעסקה היחידה שהייתה עד כה ואף הודה ב"פגוש את העיתונות" על הזכות להצביע בעדה. מאז אותה העסקה חולצו חטופים חיים ומתים רק במבצעים צבאיים, וחמאס סירב לעסקה נוספת.

 

לאורך החודשים האחרונים טען סער כי הוא רוצה בהחזרת החטופים, אולם אמר כי הדרך שבה התנהלו הקבינט ובכלל הממשלה, "החלישה את עמדת המיקוח של ישראל". סער פסל מתווים לשחרור חטופים שישאירו את חמאס בשלטון בעזה וטען כי "אין סיכוי למתווה שחרור חטופים בלי הפעלת מלוא העוצמה הצבאית נגד חמאס".

בריאיון ל"פגוש את העיתונות" בחודש פברואר סער לא פסל להיענות לתנאי של חמאס להפסיק זמנית את הלחימה: "יהיה רוב למתווה טוב לשחרור חטופים, ישראל הוכיחה שהיא יכולה לחזור מהפוגה ללחימה - אפשר לשקול הפוגה".

בסוף חודש מרץ אמר סער: "נושא המתווה לשחרור החטופים תקוע בדיוק מאותה סיבה שהכול תקוע. חודשים ארוכים שבהם הוחלש הלחץ הצבאי על חמאס. חמאס לא מרגיש בלחץ להגיע למתווה חדש, כי לא מופעל עליו לחץ של ממש. המשך מלחמה ארוכה, שבלונית ואיטית לא תביא אותו לשם. במצב דברים זה מרשה לעצמו חמאס לתבוע בעצם את חזרתו לצפון הרצועה ושיקום כוחו (השלטוני והצבאי) שם. האמת העגומה היא שללא סיום הדשדוש ושינוי כיוון במלחמה - ישראל צועדת להפסד בה".

בחודש אפריל טען סער: "הירידה המתמשכת בכל החודשים האחרונים בהיקף הכוחות ובעוצמת הלחץ הצבאי הרחיקה ומרחיקה אותנו מהשגת יעדי המלחמה. יש לכך קשר ישיר גם להתרחקות מהגעה למתווה חטופים חדש". בהמשך החודש אמר: "כפי שהתרעתי כל העת, הוכח שבהתנהלות הנוכחית אין סיכוי למתווה שחרור חטופים חדש".

בהמשך אפריל טען כי "אין סיכוי למתווה שחרור חטופים חדש בלי הפעלת מלוא העוצמה הצבאית נגד חמאס", ובסוף החודש צייץ: "חולשה גוררת חולשה. מריחת הזמן של קבינט המלחמה הכושל בקבלת ההחלטה להיכנס לרפיח ולציר פילדלפי החלישה גם את עמדת המיקוח של ישראל בניסיונות להגיע למתווה חדש לשחרור חטופים. מחיר העדר ההחלטיות - התבזות. כואב הלב". 

בחודש יוני טען סער: "מתווה שסופו הותרת החמאס על כנו ככוח השלטוני והצבאי בעזה משמעותו הותרת האיום על אזרחי ישראל בכלל ותושבי עוטף עזה בפרט. זאת תהיה תבוסה ישראלית וניצחון לחמאס שהשלכותיהם תהיינה מרחיקות לכת".

בסוף חודש יולי, חברו של סער למפלגה, חה"כ זאב אלקין, אמר בריאיון ל-N12 כי "נכון ואפילו הכרחי לשלם מחירים כבדים על שחרור החטופים". אלקין ציין כי התנגד בעבר לעסקת שליט, אבל חידד כי המצב שונה. "המדינה נכשלה ב-7.10 להגן על אזרחים בתוך הבתים שלהם, על צעירים שהיו במסיבה שאמרו להם שזה בטוח... כל הציבור וכל המדינה צריכים לשאת במחיר הזה, גם אם הוא כבד מבחינת סיכונים. אפשר ונכון לשלם מחירים כבדים".

בחודש אוגוסט צייץ סער: "הצטרפתי לממשלה חמישה ימים אחרי 7 באוקטובר וגם אחרי פינוי קו העימות בצפון. כשר בממשלה דווקא זכיתי להצביע בעד מתווה החטופים הראשון בחודש נובמבר. תמכתי עקרונית גם במתווה הדרגתי למתווה נוסף (לפני שחיקה נוראית שחלה בעמדות ישראל במו"מ לרבות בעניין מספר החטופים המשוחררים בשלב א'). היו לי חילוקי דעות עמוקים על אופן ניהול המערכה והתארכותה. נאבקתי על עמדותיי בקבינט והתפטרתי מהממשלה עוד בחודש מרץ ואמשיך להיאבק על עמדותיי".

בהמשך אוגוסט טען: "'עסקת חטופים תסגור את המלחמה בעזה ובצפון ותמנע מלחמה אזורית'. כמה פעמים שמעתם את המשפט הזה לאחרונה מפרשני האולפנים וגם מ'מומחים ביטחוניים'? בואו נשים רגע בצד את השאלה אם בכלל אפשרית כעת עסקת חטופים שאני מייחל לשובם במהרה. נתמקד במשמעות 'סגירת' המלחמה בעזה כעת. זוהי החלטה מודעת על אי השגת מטרותיה. זו השארת חמאס בשלטון בעזה והותרת האיום ממנה על ישראל בכלל ועל תושבי עוטף עזה בפרט. זאת תהיה טעות היסטורית".