כנס קטיף מתקיים הבוקר (שני), ובו פוליטיקאים ואחרים התייחסו להתנתקות שבוצעה לפני 19 שנים, ולמלחמת חרבות ברזל. בריאיון לאמיר אטינגר מישראל היום, התייחס שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לוויכוח שלו עם רה"מ בנוגע להתיישבות ברצועת עזה: "לא ביקשתי להגדיר את ההתיישבות בעזה כחלק ממטרות המלחמה. לי מותר לומר את שאיפתי. איפה שאין התיישבות אין ביטחון, רה"מ אומר שזה לא ריאלי אבל אני חלוק עליו בנושא".
"אי אפשר להשמיד את חמאס צבאית ואזרחית בלי לשלוט בסיוע ההומניטרי", הוסיף סמוטריץ' "יש לי ויכוח אחד מרכזי עם הצבא ועם שר הביטחון ובעניין הזה אני לא יודע אם רה"מ לא רוצה או לא מצליח לאכוף אותם, וזה קבלת אחריות למאמץ האזרחי-ההומניטרי כרגע, בתקופת המלחמה. הצבא מת מפחד מהמושג ממשל צבאי, אגב, אף אחד לא מדבר היום לא על חינוך ולא על רווחה, אבל העובדה שחמאס משתלט היום על הסיוע - וזה הדלק שלו, זה החמצן שלו, זה המאריך המרכזי של המלחמה".
"אם היינו כבר לפני חצי שנה מקבלים אחריות למאמץ ההומניטרי... מכניסים סיוע כי אין ברירה. אי אפשר במציאות העולמית של היום לנהל מלחמה. אף אחד לא ייתן לנו להמית ברעב 2 מיליון אזרחים למרות שזה אולי צודק ומוסרי עד שלא מחזירים את החטופים שלנו, הומניטרי תמורת הומניטרי, נכון מוסרית - אין מה לעשות חיים היום בתוך מרחב, צריך לגיטימציה בין-לאומית למלחמה הזאת".
עוד המשיך השר בנוגע לסיוע ההומניטרי, ותקף את הצבא: "הצבא לא אומר את האמת בעניין הזה. צריך אוכל וקצת תרופות ומינימום סניטרי, וזהו, זה דורש מעט מאוד כוחות. מי שמהלך עלינו אימים לא אומר אמת. 7 חטיבות קיימות ויודעות את תפקידן, ומרבית המאמצים מוסטים צפונה למלחמה, שאף אחד לא יהלך עלינו אימים".
על עסקה לשחרור החטופים אמר סמוטריץ': "כולנו רוצים להחזיר את החטופים, העסקה מחזירה רק מעט חטופים וגוזרת את דינם של הרוב ולכן היא לא צודקת ולא מוסרית, והיא מסכנת את ביטחון המדינה. כשכולם חושבים את אותו הדבר זו הקונספציה. מי שאומר שישה שבועות, אומר שהוא מפקיר את רוב החטופים שהולכים להישאר שם".
"אני טוען שבדרך שלי יש סיכוי יותר גדול להחזיר את כולם. אני אומר באחריות. הצבעתי בעד העסקה הראשונה כי היא הייתה סבירה בנסיבות אז. אני משוכנע שאם הייתה אחדות עכשיו סביב עמדת רה"מ... אני גם חושב שאסור לשחרר מחבלים. מאיפה ההזיה הזו, הם יחזרו לרצוח יהודים. הלב נקרע על החטופים שאנחנו מכירים אבל אנחנו לא מכירים את החטופים הבאים ואת הילדים בשדרות ובעוטף אם חמאס ישתקם. המערכת תעשה הכול כדי שלא נחזור להילחם".
האם צריך לפטר את גלנט ואת ראש השב"כ? "אני מכבד את ההחלטות של רה"מ, אני מעריך את גלנט ואני עובד איתו מצוין. לגיטימי שיש ויכוחים וזה חיוני כדי שלא תהיה קונספציה. יש קמפיין אדיר על הראש של רה"מ, יש ממשלה אחת, ראש ממשלה אחד וקבינט אחד, שהם יקבלו את ההחלטות ומי שזה לא מוצא חן בעיניו מוזמן לקום וללכת".
האם הולכים לגזרות כלכליות? "הכלכלה הישראלית חזקה והתקציב שהעברנו היה שמרני. זה נתן לנו גמישות להיכנס למלחמה. יש אתגר גדול במלחמה, וזה מעמיס על החוב, אבל יחסית למלחמה הכלכלה מגיבה באופן יוצא מן הכלל. יהיו השלכות, ויהיה תקציב ל-2025".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון חה"כ יולי אדלשטיין התראיין בכנס לכתבת ישראל היום שירית אביטן, והוא נשאל אם יש להכין את המקלטים. בתשובתו הזכיר אדלשטיין את המתקפה באפריל: "לאיראנים לא הייתה הצלחה גדולה כשהם ניסו לתקוף. אנחנו ערוכים אבל זה לא לכבודנו לשבת במתח במקום ליזום. כשאנחנו מתבייתים על מישהו, חייו לא ארוכים".
על הקריאות לפטר את שר הביטחון אמר אדלשטיין: "גם בחדרי חדרים עם ראש הממשלה לא הייתי נכנס לדיון הזה, אז קל וחומר שלא כאן. יש לנו שר ביטחון במהלך מלחמה. אין זה ראוי להתעסק בפיטורים או לא פיטורים במציאות כשזו. צריך להיות מפוקס על מטרות המלחמה".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון התייחס גם למעצר החשודים בהתעללות במחבל נוח'בה ולמראות משדה תימן: "כשאני רואה את הצגת התכלית שהייתה בשדה תימן - אני חייב לשאול את עצמי אם הנושא תואם מול דובר צה"ל ומול הצנזורה. יש כאן נושאים רגישים. מישהו לקח בחשבון את ההשפעה של ההצגה הזו והספקולציות על איברים מסוימים בגופו של המחבל על החטופים שלנו בעזה?"
"כנראה היו אלה שאלות נכונות וחשובות, שכן העובדה היא שכבר בתשע בבוקר, הגיעו אליי לדיון בוועדה עם תשובות מראש אכ"א שהודה בטעות ואמר שדברים מסוג אלה לא יקרו יותר. התפקיד שלי הוא לפקח על הפרקליטה הצבאית, על הצבא, על הממשלה ועל שר הביטחון. לאף אחד אין חסינות ואף גורם אינו מעל הפיקוח".