משטרת ישראל ערכה הערב (ראשון) אירוע פרידה מהמפכ"ל קובי שבתאי באודיטוריום המכללה הלאומית לשוטרים בבית שמש. באירוע השתתפו גם נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש האופוזיציה יאיר לפיד, שרים וחברי כנסת - אך השר הממונה בן גביר לא הגיע. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו לא השתתף בטקס, אבל שלח ברכה מצולמת. 

עוד בנושא - סיקור N12

טקס הפרידה נערך שעות בודדות לאחר הפיגוע סמוך לצריפין, וכאשר היחסים בין המפכ"ל לבין השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מתוחים במיוחד. המפכ"ל שבתאי הודה לשוטרים ולשוטרות ששירתו תחת פיקוד, ואף למשפחתו. "למול התקפות מבית ומבחוץ תידרשו לעמוד איתן, לשמור על ערכי המשטרה, להוביל אותה להשגת מטרותיה בחוכמה ובאמונה, ולוודא שהארגון ממשיך לפעול בצורה המיטבית והמקצועית ביותר", אמר המפכ"ל לממשיכיו במשטרה.

טקס פרידה מהמפכ"ל שבתאי (צילום: לע"מ)
המפכ"ל שבתאי מגיע לטקס הפרידה, הערב | צילום: לע"מ

"אני פונה אליכם קציני משטרת ישראל ומפקדיה, מכם עד השוטר בקצה, ואני אומר לכם, גם לנשיא המדינה, לראש הממשלה והשר אסור להפוך את המשטרה לפוליטית - כי בדרך זאת נאבד את הלגיטימציה הציבורית ותאבד זכות קיומנו", הבהיר המפכ"ל שבתאי בנאום הפרידה. "זכרו כי נשבענו אמונים למדינה, והמחויבות שלנו היא למדינת ישראל ולעם ישראל ולא לגורם כזה או אחר", הוסיף.

שבתאי פנה אל נבחרי הציבור, שחלק ניכר מהם נכח בטקס הפרידה, ואמר כי "אנחנו גוף מקצועי שתפקידו לשמור על רווחת האזרח ובטחונו האישי. אל תפגעו במשטרה והשאירו אותה מחוץ לשיח הפוליטי". הוא הוסיף כי "השיח הזה מחליש את הארגון ועתיד לפגוע ביכולותיו לממש את ייעודו".

נשיא המדינה יצחק בוז'י הרצוג והמפכ"ל היוצא קובי שב (צילום: לע"מ)
נתניהו ובן גביר לא הגיעו. הנשיא הרצוג והמפכ"ל היוצא בטקס הפרידה | צילום: לע"מ

"תקופת כהונתי התאפיינה במתח גדול בהקשרים אלו, בוודאי עבורי, כמי שמוביל את משטרת ישראל", המשיך שבתאי בדבריו. "גם מול פוליטיקאים שניסו להשפיע ולנווט על פי עמדותיהם. מרבית המאבקים הללו התנהלו מאחורי הקלעים, וחייבו אותי לעשות מאמצים כבירים, כדי למנוע את זליגת הכוחות הפוליטיים לתוך המשטרה, ורק חלקם הקטן הגיע לידיעת הציבור".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ענה לדברי המפכ"ל בכנס מפגש כיתות כוננות במחוז תל אביב. "כשתוקפים אותי, תוקפים אותי כי אני רוצה לשנות. כשתוקפים אותי, תוקפים אותי כי אני הבאתי דברים אחרים שלא היו במשטרה", אמר השר.

הוא הוסיף כי "זה לא בושה להגיד: שנים רבות לא האמינו בזה שאזרחים השתלבו בעשייה המשטרתית, שנים רבות לא דיברו על מכפילי כח, שנים רבות לא האמינו שצריך לחלק נשקים, שנים רבות האמינו בתפיסה שונה ש'נעשה שקט, יהיה שקט בבתי הסוהר וניתן עוד ועוד בקלאוות למחבלים אז יהיה כאן טוב ושקט ורגוע' - בשביעי לעשירי זה התנפץ".

נשיא המדינה יצחק בוז'י הרצוג בטקס פרידה מהמפכ"ל (צילום: חדשות 12)
"לא שוכחים את הגבורה ואת מסירות הנפש". הנשיא הרצוג נואם בטקס, היום | צילום: חדשות 12

נשיא המדינה יצחק הרצוג נאם ראשון, ובירך את המפכ"ל היוצא ובני משפחתו. "19 מפכ"לים פיקדו על המשטרה עד עצם היום הזה. כל אחד טבע את חותמו בדרכו שלו, אבל אין רבים שזכו כמוך לכהונה אדירה עם אתגרים רבים כל כך, כפי שחוותה המשטרה והמדינה בשנותיך כמפכ"ל", אמר הנשיא. 

"גם המשטרה לא תמיד חפה מטעויות, אבל לא פעם הפניתי אליך פניות - ותמיד בדקת", הוסיף הרצוג בנאומו. "להיות שוטר בישראל זו משימה קשה, להיות מפכ"ל - על אחת כמה וכמה", ציין. בהמשך נאומו, התייחס הרצוג גם ללחצים הפוליטיים שמופעלים על המשטרה, וקרא לנבחרי הציבור "שימו את המשטרה מחוץ לפוליטיקה".

"המשטרה לא שייכת ולא תהיה שייכת לאיש", הבהיר הנשיא הרצוג. "המשטרה לא שייכת לאישיות פוליטית כזו או אחרת. היא חייבת להיות שייכת לכולנו, האזרחים", הוסיף. לאחר הנשיא, נאמה גם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, שזכתה למחיאות כפיים סוערות מהקהל. "כולנו חיילים של שלטון החוק, נאמנותנו נתונה אך ורק לציבור", אמרה בנאום.  

מפקד מחוז דרום ניצב אמיר כהן בירך את המפכ"ל בטקס, ואמר בנאומו כי "בדפי הזהב של מדינת ישראל תיחתם כמפכ"ל שתחת פיקודו לחמה המשטרה במלחמה על הבית, בתוך הבית". הוא הוסיף: "מלחמה בה מהדקות הראשונות, השוטרים ולוחמי מג"ב התחיילו ונלחמו באומץ, בחתירה למגע ובנחישות, תוך הקרבה אישית ומשפחתית להצלת האזרחים". הוא התייחס לתפקוד המפכ"ל ב-7/10, ואמר כי "היית בין הראשונים להבין את עוצמת המתקפה ופשיטת האויב על יישובי הדרום ומיהרת להכריז, 'אנחנו במלחמה' ולהזניק יחידות
ארציות ויחידות מיוחדות לחזית המלחמה בדרום".

ברכתו המוקלטת של ראש הממשלה בטקס פרידה מהמפכ"ל  (צילום: לע"מ)
מתוך הברכה המוקלטת ששלח נתניהו לטקס פרידה מהמפכ"ל | צילום: לע"מ

בחודש שעבר זימן השר בן גביר את שבתאי לשימוע, בטרם ימליץ לממשלה להקדים את סיום כהונתו. במכתבו למפכ"ל ציין בן גביר את ההחלטה להאריך את כהונתו על רקע תפקודו באירועי 7 באוקטובר, ולצד זאת הוסיף כי "בתקופה האחרונה מתרבים הסימנים והטענות לאי-תפקודך הכללי, באופן המשליך לרעה על תפקודה של המשטרה בכלל ובתקופה מלחמתית זו בפרט".

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה לבן גביר כי אין בסמכותו לעשות זאת, ובעקבות זאת הוא החליט להמליץ לפטר את המפכ"ל בשל המלצת ועדת מירון. השר מתכוון להביא להחלטת ממשלה את פיטוריו, במטרה שיתבצעו כבר בתוך 10 ימים. כאשר שבתאי יפוטר, ניצב אבשלום פלד ימונה לממלא מקומו - עד שתאושר מועמדותו באופן רשמי.

היועמ"שית גלי בהרב מיארה בטקס פרידה מהמפכ"ל שבתאי (צילום: לע"מ)
"כולנו חיילים של שלטון החוק". היועמ"שית גלי בהרב מיארה בטקס | צילום: לע"מ

בהודעה שפרסם בן גביר, הוא הודיע כי השימוע של שבתאי יבוטל - אך "יפעל בהתאם לדוח ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון - ויביא הצעת החלטה לממשלה שתקבע את מועד סיום כוהנתו של המפכ"ל". בתגובה, שבתאי הבהיר כי יעמוד "כחומה בצורה מול הניסיונות להכניס שיקולים פוליטיים למשטרת ישראל". המפכ"ל ציין כי אם המשטרה תיתפס אחרת - "אבדה זכות קיומנו".