על רקע מעצר הלוחמים בשדה תימן אתמול לאחר החלטת הפצ"רית האלופה יפעת תומר-ירושלמי והמשטרה הצבאית, התכנסה הבוקר (שלישי) ועדת החוץ והביטחון של הכנסת לדיון חסוי ודחוף. היו"ר חה"כ יולי אדלשטיין (הליכוד) דרש את כינוס הוועדה בעקבות "מראות קשים", אולם לאחר דרישתו התקיימו אירועים חריגים נוספים כמו פריצה לבסיסי צה"ל שדה תימן ובית ליד בידי פוליטיקאים ואזרחים.  

ראש המטה של ראש אכ"א טען בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי "ראש אכ"א האלוף יניב עשור סבור שדרך המעצר באמצעות פשיטה של רעולי פנים לעצור את הלוחמים בשדה תימן הייתה שגויה".  

התובע הראשי בפרקליטות הצבאית הודה בדיון בוועדת החוץ והביטחון שאכן יזמו שיחות למחבלים בעזה ששוחררו ממעצר כדי לברר איתם תלונות על התעללות במעצר.

המונים פורצים לבסיס שדה תימן (צילום: AP)
אזרחים פורצים לבסיס שדה תימן | צילום: AP

  

יו"ר הוועדה אדלשטיין אמר לאחר כינוס הוועדה: "קיימנו דיון דחוף בנושא מעצר הלוחמים והתנהלות הפצ"רית והמשטרה הצבאית. לצערי, הפצ"רית בחרה או הונחתה שלא להגיע לוועדה. נקיים דיון נוסף ובו היא תידרש להופיע לפני הוועדה ולספק תשובות הולמות לגבי מדיניות החקירות. אני שמח שראש אכ"א פסק בצורה מהירה כי התנהלות הצבא בנושא זה לא הייתה נכונה ומקרים דומים לא ישנו".

הילה, אשתו של אחד העצורים בפרשת ההתעללות במחבל, הגיבה על הטענות הקשות נגד בעלה: "אז טוענים שהוא התעלל. מי טוען? המחבל? יש הרבה דברים לא ברורים בחקירה. אני יודעת שהוא חף מפשע ואני גאה בו ועומדת מאחוריו. אני אפילו לא יודעת מה הטענות נגד בעלי, מ-7 באוקטובר הוא נמצא במילואים. הוא מסכן את חייו בכל יום. ידעתי על החקירה רק שלוש שעות לאחר שזה פורסם ולא האמנתי למה שראיתי. אני לא חושבת שהיה כזה מעצר בעבר, אין בעיה שלוקחים לחקירה אבל לא כמו שזה בוצע".

אתמול אמר אדלשטיין: "לא אתן יד למראות כמו שנראו היום בבסיס בשדה תימן. מצב שבו שוטרים צבאיים רעולי פנים נכנסים לפשיטה על בסיס צה"לי אינו מקובל עליי ולא אסכים שיקרה שנית. חיילינו אינם פושעים והרדיפה הבזויה הזו אחרי לוחמינו אינה מקובלת עליי".

אזרחים מפגינים נגד עיכוב הלוחמים לחקירה בבית ליד
אזרחים מפגינים נגד עיכוב הלוחמים לחקירה בבית ליד

במקביל לאירועים האלימים - ח"כים פנו ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה בבקשה לכנס את מליאת הכנסת ופנו לוועדת האתיקה של הכנסת וליועמ"שית כדי לדון באירועים הקשים בשדה תימן ובבית ליד, ולנקוט סנקציות כלפי ח"כים שפרצו לבסיסים.

יו"ר סיעת המחנה הממלכתי חה"כ פנינה תמנו שטה, כתבה: "בהובלה ובעידוד של כמה חברי כנסת, פרץ המון רב לבסיסי שדה תימן ובית ליד. האירועים החלו כאשר חברי כנסת חסרי אחריות יצאו בקריאה לציבור הרחב להגיע לבסיסים כדי למנוע פעולות חקירה שביצע צה"ל. הקריאות שלהבו והסיתו את רוחות העם, והציבור שהגיע זועם לבסיסים פרץ בהובלת חברי כנסת את השערים. המראות הקשים של אלימות וכאוס הסתיימו בנס מבלי שהיו פגיעות בנפש". למכתב המלא

חה"כ נעמה לזימי (העבודה) שהגישה תלונה לוועדת האתיקה נגד הח"כים ניסים ואטורי וצבי סוכות, כתבה: "‏חברי כנסת שכבר חודשים בתהליך לפירוק המדינה וערכיה, מוסיפים חטא על פשע וכעת מפרקים גם את הצבא. ‏הם חייבים לעמוד לדין על המעשה המסוכן והפלילי הזה, על אחת כמה וכמה בעת הזאת, וכן לעמוד מול ועדת האתיקה ולקבל את כל הסנקציות שישנן נוכח מעשיהם". 

גם חה"כ מירב בן ארי (יש עתיד) קראה לפתוח בחקירה פלילית בגין האירועים ודרשה להפסיק את כהונתו של חה"כ ואטורי כסגן יו"ר הכנסת. במכתב ליועמ"שית כתבה: "לפי תיעוד מצולם, חה"כ סוכות פרץ לבסיס שדה תימן, התווכח עם קצין צה"ל והפריע לחיילים ולמפקדים בעת מילוי תפקידם. ח"כים ושרים נוספים פגעו בעבודתם של חיילי צה"ל, ולכן יש לפתוח בחקירה פלילית נגד חה"כ סוכות, ולבחון מעורבותם של ח"כים נוספים באירוע".