נשיא המדינה יצחק הרצוג העניק אמש (ראשון) ריאיון מקיף למהדורה המרכזית לכבוד ראש השנה, בו קרא להקמת ממשלת אחדות לאומית רחבה, וענה לביקורת על תפקודו: "כולם מצפים ממני או להיות הנואם המרכזי בקפלן או להיות הנואם המרכזי נגד קפלן. ואני לא אהיה לא פה ולא פה". בנוגע לוועדת חקירה ממלכתית, הזהיר: "לא רוצה שכל מפקד בצה"ל יתחיל להצטייד בעורך דין בזמן המערכה". הריאיון המלא.

הרצוג נשאל בתחילת הריאיון על המצב מול חיזבאללה לאחר חיסול מנהיג הארגון נסראללה, והאם ישראל צריכה להמשיך להכות בחיזבאללה בכל הכוח או ללכת עם הלחץ הבין-לאומי להסדרה או הפסקת אש. הנשיא הגדיר את החיסול כ"צעד אסטרטגי חשוב מאוד" והדגיש את הצורך באיזון בין פעולה צבאית למהלכים מדיניים: "הצעד הזה, כמו כל צעד במלחמה, צריך בסופו של דבר להסתיים במהלך מדיני. אני חושב שהיום אנחנו במצב טוב יותר, וצריך לגרום למצב שבו כל הכוכבים יתכנסו לכך שאפשר יהיה להחזיר את החטופים ושאפשר יהיה להביא יציבות ושקט בגבול".

מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה (צילום: רויטרס)
הרצוג על חיסול נסראללה: "צעד אסטרטגי חשוב מאוד, צריך להסתיים במהלך מדיני" | צילום: רויטרס

הרצוג הרחיב על גישתו האסטרטגית: "אני מאמין שהתבונה במערכה כזאת היא תבונה שאתה מפגין כוח עצום, וצריך להמשיך להכות ככל שניתן, עד הרגע שנקרית בפניך ההזדמנות למהלך מדיני". הוא הדגיש כי מטרת הפעולות היא "גם כדי לא להיגרר לשווא בצורה אין-סופית, וגם כדי להביא לתוצאה המקווה - ביטחון מלא לתושבי הצפון".

הרצוג: "לא נוכל מצפונית לחיות כאומה מבלי לסיים את סוגיית החטופים"

בהמשך הריאיון, נשאל הרצוג אם ישראל וראש הממשלה נתניהו עשו את הכול כדי להחזיר את החטופים הביתה. הנשיא השיב בזהירות: "את זה נוכל לומר כשהם יחזרו הביתה. אני עוסק בנושא החטופים בוקר ולילה". הוא הדגיש את מורכבות המצב מול האויב: "צריך לזכור ולא להתבלבל, עומד מולנו אויב מר ואכזר ששמו סינוואר, בדיוק כמו נסראללה. הם אנשי מר לא-לא".

הרצוג התייחס לאפשרות שהוחמצו הזדמנויות להחזרת החטופים: "יכול להיות, דרך אגב, שהוחמצו הזדמנויות. בהחלט יכול להיות". עם זאת, הוא הדגיש את הצורך בזהירות בהתבטאויות פומביות: "לעיתים הצהרות, כמו של נשיא המדינה, יכולות להעלות את המחיר". הנשיא הבהיר את עמדתו הנחרצת בנושא: "לא נוכל מצפונית לחיות כאומה מבלי לסיים את סוגיית החטופים. נצטרך לעבור את ההחלטות הקשות מאוד שנוגעות לסוגיית החטופים". 

שלטי החטופים בתל אביב (צילום: רויטרס)
על המאמצים לשחרור החטופים: "עומד מולנו אויב מר ואכזר ששמו סינוואר. הצהרות יכולות להעלות את המחיר" | צילום: רויטרס

כשנשאל על הביקורת מצד משפחות החטופים, כולל התבטאויות קשות נגדו של עינב צנגאוקר והחטופה ששוחררה ליאת אצילי, הרצוג הגיב בהבנה: "לעולם לא נחשוב ונוכל לדמיין מה הם עוברים, אז אני לא אתווכח אף פעם עם משפחות החטופים, בשום פנים ואופן". הוא הוסיף: "אנחנו צריכים לעשות כל מהלך אפשרי להחזיר את החטופים, אבל צריך להגיד שאם אתה נוקט עמדה ואומר דברים מסוימים, זה יכול להעלות את המחיר.

הרצוג: "צריכה לקום ממשלת אחדות לאומית רחבה, זה צריך לכלול את כולם"

הנשיא קרא להקמת ממשלת אחדות לאומית רחבה כפתרון למשבר הנוכחי: "ברגע הזה צריכה לקום ממשלת אחדות לאומית רחבה, להתמודד עם זה ועם כל האתגרים האחרים." כשנשאל על הרכב הממשלה ואם היא צריכה לכלול את כל המפלגות, כולל בן גביר וסמוטריץ', השיב הרצוג: "אני חושב שזה צריך לכלול את כולם כעובדה קיימת, להיכנס לחדר לתקופה מוגדרת ולהגיד: 'אנחנו מוציאים את מדינת ישראל ביחד מהבוץ, אנחנו מרגיעים ובונים אמון של הציבור'".

הנשיא יצחק הרצוג וראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"כולם מצפים ממני או להיות הנואם המרכזי בקפלן". הנשיא הרצוג ורה"מ נתניהו, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

הרצוג הרחיב על חזונו לממשלת אחדות: "אנחנו הולכים למהלך שבו אנחנו מתעלים מעל המחלוקות הפוליטיות לתקופה מוגדרת, ומתמודדים גם עם המשבר הכלכלי הנורא שמחייב אותנו להחלטות כואבות, ומתמודדים עם עסקת חטופים, שהיא תהיה כואבת אבל היא צריכה לבוא לסיומה".

בהתייחסו לביקורת על עמדותיו ועל כך שהוא לא נוקט עמדה חד-משמעית בנושאים שונים, הרצוג הסביר את תפיסת תפקידו כנשיא: "התפקיד של הנשיא גם להיות קשור לכל העם. אין לי בייס לא פה ולא פה. הבייס שלי זה כל עם ישראל". הוא הוסיף: "הדבר הנכון שנשיא צריך לעשות, זה להכניס את האנשים לחדר כדי שיקשיבו אחד לשני. לא כולם פסולים מצד אחד ולא כולם צודקים מצד שני".

הנשיא הרצוג נפגש עם איתמר בן גביר
הרצוג על ממשלת אחדות: "צריך לכלול את כולם". הנשיא בפגישה עם השר בן גביר, ארכיון

לגבי הרפורמה המשפטית והניסיון לפשרה, הרצוג שיתף: "המגעים פסקו ב-14 ביוני 2023 בגלל טעות של שני הצדדים על הצבעה לוועדה לבחירת שופטים". הוא הוסיף: "באמת היום אנחנו כבר במקום אחר, ואני קורא לכולם להיזהר מלחזור, חס וחלילה, לימים שהיו עד ה-6 באוקטובר". הרצוג גם חשף כי הוא ממשיך במאמציו לגשר על הפערים: "אני מנסה גם לתווך בין כל הצדדים בסוגיית הוויכוח של בית המשפט העליון, עד עכשיו ללא הועיל".

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
על ועדת חקירה ממלכתית ל-7 באוקטובר: "לא רוצה עכשיו שכל מפקד בצה"ל יתחיל להצטייד בעו"ד בזמן המערכה" | צילום: דובר צה"ל

הרצוג: "ועדת חקירה ממלכתית צריכה לקום, לא רוצה שכל מפקד בצה"ל יצטייד בעורך דין בזמן המערכה"

בנוגע להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר, הנשיא הביע תמיכה נחרצת: "ועדת חקירה ממלכתית זה הכלי הנכון שקיים במשפט הישראלי ובמערכת הציבורית הישראלית, כדי לברר דברים מהסוג הזה, ולכן ועדת חקירה ממלכתית צריכה לקום". עם זאת, הוא הדגיש את הצורך בעיתוי הנכון לשיטתו: "אנחנו גם צריכים לזכור שאתה לא רוצה עכשיו שכל מפקד בצה"ל יתחיל להצטייד בעורך דין בזמן המערכה. אני מאמין שעכשיו כשנתחיל לראות מערכה עצימה פחות, בעזרת השם, נוכל לצאת להקמת ועדת חקירה ממלכתית, זה הדבר הנכון לעשות".

המפכ"ל דני לוי בטקס כניסה לתפקיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הרצוג על המפכ"ל דניאל לוי: "שוטר 45 שנה, עבר קריירה מאוד-מאוד מפוארת" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הרצוג התייחס למצב המשטרה ולטענות על פוליטיזציה של המערכת, והדגיש: "המשטרה צריכה להיות מחוץ לפוליטיקה ואסור להכניס למשטרה פוליטיקה בצורה נחרצת". הוא הביע תקווה במפכ"ל החדש, דניאל לוי: "אני בהחלט נותן סיכוי למפכ"ל דניאל לוי. הבחור היה שוטר 45 שנה, עבר קריירה מאוד-מאוד מפוארת בשירות המשטרה". הוא הוסיף: "המשטרה צריכה לנהוג באיפוק בכל מה שקושר להפגנות ולמחאות, והמשטרה צריכה לנהוג באחריות בכל מה שקשור בכל הסוגיות שתחת סמכותה, ומצד שני, לאפשר לה להילחם בפשיעה".

יצחק הרצוג (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
"בארוחת החג השנה יהיו חסרים הרבה אנשים סביב השולחן" | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

לסיום הריאיון, הרצוג איחל לאזרחי ישראל שנה טובה, תוך התייחסות לאובדן והכאב שחווה העם השנה: "בשנה הזאת בארוחות החג יהיו חסרים הרבה הרבה מאוד אנשים סביב השולחן. מטובי בנותינו ובנינו, מטובי אזרחנו, בעלי דעות שונות, אמונות שונות, דתות שונות, אורחות חיים שונים. אנחנו צריכים לזכור אותם באהבה רבה". הוא סיים בברכה: "אני רוצה לאחל לכולנו כשאנחנו אומרים תכלה שנה וקללותיה, שבאמת נתכוון שתכלה שנה וקללותיה, ותחל שנה וברכותיה. בשורות טובות לכל עם ישראל".