מאז מינויו של ישראל כ"ץ לתפקיד שר החוץ בממשלה הנוכחית, הוא צייץ ברשת X כמה ציוצים שהפכו ויראליים מאוד וזכו לתפוצה של עשרות מיליונים. בכמה הזדמנויות השתמש השר ב-AI (בינה מלאכותית), ובציוצים נוספים תקף את נשיא טורקיה ארדואן שאיים לתקוף את ישראל. כ"ץ אף טען כי ארדואן "הלך בדרכו של מנהיג עיראק לשעבר סדאם חוסיין, רק שיזכור מה קרה שם ואיך זה הסתיים". 

פנינו אל כמה מומחים בתחום ההסברה כדי לנסות ולהבין אם נכונה הדרך שבה שר החוץ מתבטא ברשת החברתית ומשתמש ב-AI להעברת המסרים, ואם לא - כיצד יש לפעול אחרת.

"הסגנון שהשר כ"ץ השתמש בו נראה פחות טוב ולא מעביר מסר באמת מאיים ומרתיע, אלא בעיקר מהווה בדיחה ברשתות הערביות", טוען פעיל ההסברה יוסף חדאד, מנכ"ל "ביחד - ערבים זה לזה", בנוגע לציוץ שהשווה בין ארדואן לסדאם חוסיין. "אני דוגל בזה שמדינת ישראל תגיע למזרח התיכון ותדע לדבר ערבית במשמעות של הגנה על הכבוד הלאומי שלנו ותגובה ביד קשה על כל טרוריסט ועל כל איום".

"צריך למצוא את האיזון בין העובדה שאנחנו מדינה מערבית ובין העובדה שאנחנו חיים במזרח התיכון מוקפים אויבים", מוסיף חדאד. "אנחנו מדינה שרוצה שלום וחותרת לשלום, אבל כשאנחנו במלחמת קיום ויש מדינה שמתערבת ומאיימת לפלוש אלינו - בהחלט אפשר וצריך להגיב בחומרה".

יוסף חדאד
יוסף חדאד, מנכ"ל "ביחד - ערבים זה לזה"

 

"אין לי בעיה בבחירה לאיים ולזלזל בארדואן, פעיל הסברה יכול להרשות לעצמו להתנסח ככה ברשתות החברתיות, אולם משר החוץ יש ציפייה לעשות את זה באופן הרבה יותר ממלכתי שמכבד את המעמד ואת התפקיד, ובתוך כדי גם דואג להעביר את המסר כדי להרתיע", ממשיך חדאד. "בעיניי, את המסר הזה היה צריך להעביר בצורה הרבה יותר חריפה ותקיפה, וכמובן להתנסח בצורה שמבהירה את הרצינות בנושא ולא בצורה מתבדחת. בנוסף לעברית, את המסר שהייתי מעלה הייתי מעביר גם בשפה הטורקית".

אילון לוי, לשעבר דובר הממשלה באנגלית וכיום ראש מיזם הדוברות האזרחית, טוען: "הציוצים של שר החוץ די אינפנטיליים, אלו עם הבינה המלאכותית די אינפנטיליים. אני לא יודע מי אמר לשר כ"ץ ש-AI זו החזית הבאה בהסברה ושיש לנצל את זה, אבל הציוצים שמעליבים מנהיגים זרים עושים לנו נזק. זה בעצם לבוא ולהעליב מדינה במקום לתת ביקורת על מדיניות של ממשלה מסוימת". 

"לגבי הציוץ על ארדואן וסדאם חוסיין - אני לא יורד לסוף דעתו של שר החוץ. הוא מאיים על טורקיה בפלישה אמריקנית? מה המהות של הציוץ הזה? זו לא נראית לי הדרך לגייס את ארה"ב לנושא שבאמת בוער", המשיך לוי. "מנהיג בברית נאט"ו השתגע ומאיים על ישראל באלימות. אנחנו נמצאים ברגע קריטי ומאוד מסוכן, הקול של ישראל לא נשמע בעולם. אם שר החוץ רוצה לתת פייט רציני בזירה ההסברתית - אנחנו צריכים לראות אותו בחו"ל".

מנגד, ד"ר שי אטיאס, חוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת ומרצה למדעי המדינה ותקשורת באוניברסיטת בר-אילן, מציין את הציוץ של כ"ץ שזכה לתפוצה של כ-42 מיליון משתמשים ברשת X. לדבריו של ד"ר אטיאס, יש לציוצים שני רבדים. 

אילון לוי, ראש מיזם הדוברות האזרחית (צילום: ליאורה קוגן)
אילון לוי, ראש מיזם הדוברות האזרחית | צילום: ליאורה קוגן

 

"אני תומך באופן נחרץ בכל שימוש בכלי AI. ישראל צריכה לפתח כלי AI כדי להעצים את הדיפלומטיה הישראלית. בסיטואציה הנוכחית יש כן ולא", טוען ד"ר אטיאס. "מצד אחד, ברגע שהיחסים עולים על שרטון והופכים לכאלה גרועים, לשפוך עוד דלק למדורה עלול להשיג את התוצאה ההפוכה ולהביא יותר שנאה ודעת קהל שלילית יותר כלפי ישראל. מצד שני, הציוץ של כ"ץ מסביר את הליבה של הדיפלומטיה הדיגיטלית שמאפשרת צינור שיח, לטוב ולרע".

ד"ר אטיאס מוסיף: "ברבים מהמחקרים שנעשו מוכח שבזמן קונפליקט, כשיש ערוץ תקשורת, האסקלציה יורדת והסיכוי להגיע לפתרון גובר. לכן, זה שיש שר חוץ של מדינה שמספיק חשוב לו להתייחס למה שקורה בטורקיה, לדבר אל העם הטורקי ולדבר על טובתו... זה נכון שהוא השווה לסדאם חוסיין, אבל יש ניסיון גדול מאוד של שר החוץ לדבר לקול השפוי בטורקיה שעוד קיים, בייחוד בקרב התעשיינים".

ובכל זאת, הציוצים נגד טורקיה זכו לביקורות. מה צריך לעשות אחרת?

"קודם כל, טורקיה היא חברת נאט"ו ולא ייתכן מצב שבו חברה בנאט"ו מאיימת עלינו, בוודאי שלא על לא מדינה דמוקרטית שהיא בעלת ברית של ארה"ב ומדינות נוספות בנאט"ו", טוען ד"ר מייקל אורן, לשעבר שגריר ישראל בארה"ב וסגן שר במשרד רה"מ. "לישראל יש מעמד מיוחד מול נאט"ו, מעמד של חברה קרובה לנאט"ו בלי להיות חברה בארגון, היא לא נפרדת מנאט"ו ויש מערכת יחסים, ולכן, יש כמה דרכי פעולה ותגובה".

ד"ר שי אטיאס (צילום: דוברות אוניברסיטת בר-אילן)
ד"ר שי אטיאס | צילום: דוברות אוניברסיטת בר-אילן

 

"אפשר לפעול דרך המזכירות של נאט"ו, אבל הכי אפקטיבי זה דרך הקונגרס של ארה"ב והממשל האמריקני. יש לארה"ב בסיסים בטורקיה, הטורקים גם קונים נשק ואמצעים ויש אמצעי לחץ", ממשיך ד"ר אורן. "לו הייתי השגריר בוושינגטון כיום, ואני בטוח שהשגריר הרצוג עושה את אותו הדבר - הייתי מבקש מהממשל למסור הודעת גינוי חריפה מאוד וחד-משמעית. הייתי יוזם 'חקיקת ביטוי', מעין חוק הצהרתי שמגנה את האיום הזה".

אילון לוי טוען: "השר כ"ץ צריך לצאת למסע של דיפלומטיית דילוגים, לטוס בעולם, להיפגש עם עמיתיו, לקיים איתם מסיבות עיתונאים ולהתראיין בתקשורת. הממשלה חייבת לעשות עבודה דיפלומטית בהסברה, השאלה של איך מגיבים היא נגזרת של מדיניות החוץ. מה מדיניות החוץ של ישראל כלפי טורקיה? אנחנו מתייחסים אליה בתור מדינת אויב? בתור מדינה שאנחנו עוד מתכוונים לשקם את היחסים איתה או שאנחנו מעוניינים שיהיה משבר? עם ציוצים אינפנטיליים שכוללים שימוש ב-AI ומדמים את ארדואן למטומטם, גם כשיש לו פנטזיות, אני לא מבין מה התועלת האסטרטגית".

ד"ר מייקל אורן (צילום:  Prager U)
ד"ר מייקל אורן, לשעבר שגריר ישראל בארה"ב וסגן שר במשרד רה"מ | צילום: Prager U

 

"האם הציוצים האלה אמורים להרשים את עמיתיו? שרי חוץ במדינות אחרות ייקחו אותו ברצינות או שהם יסתכלו ויראו את זה כדעה אינפנטילית? לא ככה עובדים במגרש הדיפלומטי. השר צריך לטוס ללונדון ולקיים מסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ של בריטניה ולהציג את העמדה שלו. הוא צריך להתראיין ל-BBC, ומשם הוא צריך לצאת לפריז ולהיפגש עם עמיתו הצרפתי ולהתראיין לתקשורת הצרפתית, והלאה לברלין ולרומא. דיפלומטיית דילוגים - זה התפקיד של שר החוץ. מנהיגים זרים מדברים שטויות על ישראל, יש הרבה שמקבלים מידע שגוי, והוא צריך להיות שם ולהסביר את זה מול כל העולם, גם בתקשורת המסורתית". 

אבל הציוץ שלו הגיע לתפוצה רחבה של כמה מיליונים. "כן, אבל איזה מסר אתה מנסה להעביר בציוץ כזה? אתה רוצה שייקחו אותך ברצינות? מה בדיוק האיום פה? שארה"ב תפלוש לטורקיה ותפיל את ארדואן? שמי שמאיים על ישראל יכה בו ברק מהשמיים, שצבא ארה"ב יגמור אותו, או שיש כוח אלוהי שנוקם בכל מי שמאיים על עם ישראל? מה הוא מנסה להגיד? מה המסר?" 

גם לדעת חדאד המסר של כ"ץ לא היה מוצלח. "בזמן של שגרה הפנים שלנו תמיד לשלום עם כולם ואנחנו צריכים לוודא שבמערב יידעו את זה טוב. במקרה הזה, זה לא משנה איך אנחנו נתפסים בעיני המערב כי אנחנו חיים במזרח התיכון. העיניים שלי הן אל העולם הערבי ואל האויבים שלנו, ולכן אני רוצה לדעת שבעיניהם אנחנו נתפסים כגורם מרתיע ומאיים. לפי מה שאני רואה מבחינת העולם הערבי, במקרה הזה לא השגנו את זה והאיום נתפס כבדיחה לא מוצלחת".

"צריך להגיב ביותר עוצמה ולא להיתפס כקוריוז. צריך להעביר את המסר באופן רציני יותר, אבל לדאוג שהאיום יהיה בכל משמעות וברור. אפשר להוסיף ציניות ועוקצנות, אבל שזה לא יהיה החלק המרכזי של המסר כי אחרת זה בא על חשבון האיום". 

ואיך תופסים את זה בעולם? "בעולם לא שומעים את ארדואן ולא את כ"ץ, יש דברים אחרים שמעניינים את העולם", טוען ד"ר אורן. "בנאט"ו רשמו לפניהם את הדברים בדאגה, הם רוצים למנוע הסלמה. רק לתאר שנשק של נאט"ו מופעל, אני לא אומר שזה הולך לקרות, אבל זה מאיים. גם בימי המרמרה איים ארדואן על ישראל והאמריקנים נכנסו חזק מאוד כדי למנוע את זה ולהוריד את המתח".

"הסעד הכי אפקטיבי זה סעד מדיני ולא הצהרתי. במקרה הרע זה רק להוסיף שמן למדורה, וזה לא מה שנחוץ עכשיו. נחוצה עכשיו פעילות רצינית ממוקדת", ממשיך אורן. "שרי חוץ הם גם פוליטיקאים ואישי ציבור, ואני לא מצפה מכל איש בתפקיד שדבר כזה יעבור לסדר היום בלי תגובה, אבל תגובה היא לא תחליף למעשים, ויש מקום למעשים. אני סומך על השגריר מייק הרצוג שיודע מה לעשות".

לדעת ד"ר אטיאס, הרשתות הן צינור תקשורת עוצמתי מאוד. "גם אם כרגע זה נראה פחות יעיל לשיפור המצב, אפשר לבנות על הצינור המון קמפיינים יעילים, כמו קמפיין ממוקד לקול השפוי שיהיה מורכב מתעשיינים ואנשי אקדמיה שעובדים או עבדו עם ישראל. עם הפלטפורמה הזו אפשר לעשות הרבה דברים טובים. לפעמים בשביל לייצר רייטיניג וטראפיק אתה זורק מסרים שהם מאוד קיצוניים, אבל על זה הייתי מצפה ממשרד החוץ להתלבש ולמקד, ולהשתמש בהפצה המטורפת הזו. צריך לזכור שלישראל יש מאה נציגויות בעולם, אז תפוצה של 42 מיליון זה שומו שמיים".

"בציוץ שהגיע לתפוצה עשרות המיליונים, המסר של ישראל לטורקים היה שארדואן לא טוב להם, לקול השפוי. הוא דיקטטור, והטורקים ידעו עידנים שהייתה פחות דיקטטורה. הם מבינים מה הם חיים נורמליים, תיירות, עסקים, חדשנות, הם מבינים טוב מאוד. יש לטורקים הבנה מאוד מתקדמת, ולכן החשיבות של הציוץ היא בלצעוק ולומר 'היי, יש כאן צינור תקשורת לתקשר אחד עם השני. אתם מוזמנים להגיב וישראל קיימת, והעם הטורקי חשוב לה'".

"לגבי הציוץ עם סדאם חוסיין וארדואן, אני לא חושב שזה יוצר נזק, צריך להיות תמים שבגלל הציוץ הזה העם הטורקי שונא או ישנא את ישראל יותר. לגבי הדגל של ברזיל, אין ספק שיש מבוכה. זה דבר נורא והיו מבוכות גדולות יותר של שגרירים כמו הלובסטר של יוסי שלי (לשעבר שגריר ישראל בברזיל וכיום מנכ"ל משרד רה"מ). עם ברזיל אין את הבעיה שיש לנו עם הטורקים, ולכן צריכים להיות מאוד מדויקים. הערך החשוב ביותר של כל דיפלומטיה דיגיטלית, ובטח כזה שיוצא באופן רשמי ממדינה, זה ערך האמינות. כשזה נפגע, הסיפור נגמר. יש חשבונות של מנהיגים ושרי חוץ מאוד מפורסמים בעולם שזכו להרבה מהימנות, אבל ברגע ששיקרו, אנשים הפסיקו לעקוב אחריהם ואז מאבדים הכול ברגע אחד. AI זה מקצוע והוא מאפשר הרבה דברים שלא היו בלי כלים טכנולוגיים, וצריך מיד להשתמש במוח הישראלי כדי להכניס אותם למערך הדיפלומטי המוגבל במשאבים".  

כאמור, הציוץ הוויראלי של השר כ"ץ מצטרף לשורה של ציוצים שעוררו סערה או לעג. האם זו המדיניות של משרד החוץ והשר, או שמדובר באלתורים? "בכל מה שקשור בהסברה הישראלית ברמה המדינית ובדרגים הבכירים, זה מרגיש כמו אלתורים במקרה הטוב", טוען חדאד. "לצערי עדיין לא השכילו להתייחס לזירת ההסברה ברצינות ועשו את כל הטעויות האפשריות בנושא הזה עוד הרבה לפני 7.10, אבל גם כיום. למה למשל עד היום אין אף שר הסברה שמרכז את הנושא, כזה שיוכל לקיים מדי ערב מסיבות עיתונאים לתקשורת הזרה, לייצג משם את המדינה, להעביר התייחסות לאירועי היום במלחמה וגם להפריך שקרים ולענות לשאלות הכתבים מהעולם?"

לוי מוסיף: "אני לא יודע מה המדיניות שלנו כלפי טורקיה, זה חשבון הטוויטר של השר ואני מניח שהדוברים שלו מנהלים את זה, אבל ציוצים כאלה לא ראויים למעמד של שר החוץ. אני לא אומר שצריכים להתייחס לטורקיה בכפפות של משי, יש פה בעיה רצינית של מנהיג אזורי שמאיים על ישראל בפלישה, אבל אם חושבים שהאיום הזה ממשי ורציני, צריכים לגרום לעמיתים בעולם להתייחס אליו בכובד ראש. עם איום כזה שהוא די סרק, אני לא רואה איך זה מועיל".

"זה די לא רציני ואנחנו צריכים שיתייחסו אלינו ברצינות. אנחנו צריכים להתייצב מול העולם ולהגיד שישראל נלחמת על חייה מול המשטר האיראני ושלוחותיה בשבע חזיתות", המשיך ראש מיזם הדוברות האזרחית לוי. "זה לא עניין של מלחמה בין ישראל לארגון טרור פלסטיני בעזה, ובטח שלא רצח עם וכל ההאשמות השקריות שהופנו כלפי ישראל. ישראל נלחמת על חייה, זו מלחמה של ישראל באיראן ושלוחותיה בשבע החזיתות. אנחנו נלחמים על עתיד הדמוקרטיה בעולם החופשי ואנחנו צריכים שיתייחסו אלינו ברצינות".

"ברגע שהדברים נראים כמו עלבונות של ילדים במגרש משחקים, זה לא עובד לנו. זה גם לוקח את הדיון למקום לא ראוי. אם נחזור לציוצים של כ"ץ נגד מנהיגי ספרד ואירלנד, השר לועג לתרבות האירית. אין לנו הרבה קשב בעולם ואנחנו חייבים להיות מאוד אסטרטגיים ולא לגרור את הדיון לשיחה של הטון אלא המהות. אם יש מהות, תתייחסו למהות, להתייחס למהות בתור מה שצריך לקחת ברצינות ובכובד ראש". 

ד"ר אטיאס מוסיף: "ה-AI זה כלי מאוד עוצמתי, וכמו כל דבר עוצמתי הוא יכול להיות מסוכן. צריכים לקום אנשי מקצוע שמשלבים בין הטכנולוגיה והדיפלומטיה שמאפשרים סינרגיה מושלמת בין שני הדברים. צריך תמיד לבדוק, ולצערי אין את זה. הדיפלומטיה הדיגיטלית של משרד החוץ פועלת לפחות עשור, ואין ספק שהעבודה של משרד החוץ בדיפלומטיה הדיגיטלית מול העולם הערבי זו מדיניות מכוונת ומסודרת, לצערי נטולת המשאבים הראויים". 

"האופי של כ"ץ מאוד דומיננטי, ויש לו רצון להוכיח את עצמו בקדנציה קצרה", ממשיך ד"ר אטיאס. "יש לזה בטח משקל, ויש גם שיקולים פוליטיים, אין דיפלומטיה שחפה מפוליטיקה. אני חשוב שצריך להשתמש דווקא באופי הנמרץ של שר החוץ יחד עם השדרה המקצועית ולייצר קמפיינים יותר מקצועיים ויותר ממוקדים על התשתית שכבר נוצרה. אין ברירה וידוע בהיסטוריה של המחקר, שבין האדם למכונה המכונה תמיד ניצחה. מעידן המהפכה התעשייתית אנחנו תרים ורצים אחרי התפתחות הטכנולוגיה, ואם מקלוהן אמר פעם ש'המדיום הוא המסר', היום המדיום נהפך כמעט לבן אדם. ה-AI היא כורח המציאות, מוטב שנבין את זה מהר ככל שאפשר ונסגל את היתרונות העצומים של השימוש בזה כדי לייצר דיפלומטיה טובה יותר לישראל".

משר החוץ ישראל כ"ץ לא נמסרה תגובה

ראש ממשלת ספרד ב-AI של השר ישראל כ"ץ (צילום: מתוך עמוד הטוויטר של ישראל כ"ץ)
ראש ממשלת ספרד ב-AI של השר ישראל כ"ץ | צילום: מתוך עמוד הטוויטר של ישראל כ"ץ