חה"כ דן אילוז (הליכוד), אחד משמונת חברי הכנסת מהליכוד ששלחו מכתב לרה"מ ואיימו כי אישור מתווה העסקה לשחרור החטופים יוביל לפירוק הקואליציה, כפי שפרסם אמש עמית סגל ב"חדשות סוף השבוע" , התראיין הבוקר (ראשון) ל-N12 ואמר שהפרטים שמפורסמים בנוגע לפרטי עסקה "מעלים חשש שייפגעו שתי המטרות המרכזיות של המלחמה - פירוק שלטון חמאס ושחרור כל החטופים".

לאילו סעיפים בפרטי העסקה אתה מתנגד? לא עדיפה החזרה של כמה מהחטופים חיים?

"כבר בשלב הראשון של שלבי העסקה, ישראל הולכת לוותר על מנופי לחץ מרכזיים שיש לה על חמאס, וזה עוד לפני שחרור כל החטופים. לכן, במקום לשחרר את כל החטופים ניכנס למציאות שבה חלק קטן יחסית משתחרר והשאר בעיקרון מופקרים מאחור. אנחנו לא יכולים לחיות עם מציאות כזו.

"מהצד השני אנחנו רואים שיש ויתור בעסקה על הרבה מאוד מהנכסים האסטרטגיים שנלחמנו להביא ברצועת עזה. נהיה במצב שקשה מאוד יהיה לחזור למלחמה, ולכן המטרה של פירוק שלטון חמאס נפגעת קשות. אנחנו רוצים את כל החטופים בבית, אין מי שלא חושב עליהם בכל יום ויום, ואנחנו רואים את הכאב של המשפחות, אבל אנחנו רוצים לוודא שמדינת ישראל תמשיך להתקיים ואנחנו כרגע במלחמה קיומית על העתיד שלנו. אי אפשר לוותר על הניצחון במלחמה ועל כל המטרות".

מפגינים בעד עסקה לשחרור חטופים בעצרת בכיכר החטופים (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
מפגינים בעד עסקה לשחרור חטופים בעצרת בכיכר החטופים אמש | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

 

"אם אנחנו מוותרים כמעט על כל מנופי הלחץ שיש לנו, כמו למשל לאפשר לתושבי עזה לחזור לצפון הרצועה שזה מנוף לחץ מרכזי שיש לנו על חמאס, אז למעשה הפקרנו את כל החטופים שנשארים בעזה אחרי השלב הראשון. במצב כזה אנחנו פשוט מוותרים עליהם, מפקירים אותם. הגענו לכל המקומות במחיר דמים מאוד גבוה של לוחמים גיבורים שנלחמו גבורה עילאית והביאו את ההישגים. אנחנו צריכים לוודא שלא נצטרך לשלם את המחיר הזה שוב ובריבית. אם באמת זה יביא לסיום המלחמה כפי שחמאס רוצה, אנחנו נותנים מסר מאוד ברור לאויבים שלנו שחטיפות הופכות אותם לחסינים מאיתנו ושאנחנו מעודדים עוד ועוד חטיפות".

מה המשמעות של התנגדות של ח"כים לעסקה, הרי ראש הממשלה והשרים הם שקובעים. אתם תלכו ותפילו את הממשלה בגלל עסקה?

"כחבר כנסת באמת אין לי זכות הצבעה על עסקאות. אני בקשר עם חבריי השרים מהליכוד ומסיעות אחרות כדי שהם ישמעו גם את הזווית שלנו כחלק ממכלול השיקולים. אני לא רוצה לצאת בהצהרות עד שאני יודע שבאמת יש עסקה ושידועים הפרטים עליה. כן אגיד בצורה ברורה: מבחינתי, ממשלה שאחרי 7.10 לא מביאה לפירוק שלטון חמאס, דבר שהוגדר כאחת ממטרות המלחמה, אין לה זכות קיום. אין לי מידע כדי לדעת מה היא העסקה שתהיה בסופו של דבר, אם תהיה, אבל אם זה יהיה המצב - מבחינתי לממשלה כזו אין זכות קיום".

חברי הליכוד שמתנגדים למתווה עסקת החטופים (צילום: חדשות 12)
חברי הליכוד שמתנגדים למתווה עסקת החטופים | צילום: חדשות 12

"ברור שאת הכאב של משפחות החטופים אנחנו כולנו חשים. כמה פעמים נשאלתי בידי משפחות החטופים מה הייתי עושה אם זה היה הבן שלי שחטוף. כנבחר ציבור אסור לי לשאול את השאלה הזו. העניין הפרטי הוא כמובן משמעותי ואנחנו כואבים את כאבם באמת, אבל אני צריך כנבחר ציבור לשקול גם שיקולים לאומיים. במלחמה קיומית על עתידנו אי אפשר ללכת לעסקה שתביא להפסד".

בעקבות ירי החות'ים והתגובה הישראלית: דין קריית שמונה כדין תל אביב?  

"דין קריית שמונה צריך להיות כדין אילת שצריך להיות כדין תל אביב ודין כל פיסה בארץ ישראל. כל אזרח בישראל צריך לקבל את אותה הגנה של המדינה. התגובה של ישראל אתמול למה שהיה בשבוע שעבר הייתה תגובה טובה ונכונה וככה צריך להגיב אבל לקח הרבה זמן למדינת ישראל להגיב".

"במשך חודשים החות'ים שלחו כל מיני כטב"מים ודברים אחרים לעבר מדינת ישראל, ובגדול המדינה הפקירה את גורלם לכוחות בין-לאומיים שביקשו לנסות להגיע להישגים שיבטיחו את מרחב השיט ואת ביטחונה של מדינת ישראל. אולי היה נכון לתת את הניסיון, אבל הוא היה ארוך מדי, במשך חודשים תקפו אותנו החות'ים ולא היה צריך לחכות שהם יגיעו להישג של ממש מבחינתם - רצח של אזרח ישראלי בידי כטב"ם של ארגון טרור, ולא חשוב איפה האזרח גר. לא היה צריך לחכות לזה כדי להגיב. אחרי 7.10 הבטחנו לשנות את הקונספציה ושלא נחכה לראות את האויבים שלנו פוגעים בנו כדי לפגוע בהם, צריך להתייחס גם לכוונות שלהם לפני השימוש בהן וליכולות שלהם. רואים כאן ארגון טרור עם יכולות וכוונה ברורה, ועצם העובדה שיש לנו קיר הגנה יעיל מאוד זה לא אומר שלא צריך להגיב בעוצמה כדי שיהיה בהגנה שלנו רובד ברור של הרתעה שאומר בצורה ברורה - לא מתעסקים איתנו".

חות'ים (צילום: reuters)
חות'ים, ארכיון | צילום: reuters

"טוב מה שקרה אתמול כי עדיף מאוחר מאשר לא. זה היה מסר לכל העולם ולכל האויבים שלנו, גם איראן ראתה את זה וחיזבאללה ואני מקווה שהם יבינו את המסר. ואם הם לא מבינים - אנחנו צריכים להעביר את המסר שוב ושוב ולא לחכות שיהיו נפגעים בצד שלנו".

רואים את ההרס בצפון ואת הפגיעה בתושבים. למה ישראל לא יוזמת? האם צריך להכריז על מלחמה בצפון?

"אני לא רואה דרך לצאת מזה בלי עימות משמעותי ועצים. אני לא מאמין שהסדר מדיני בצפון, אם יהיה, יהיה בר-קיימא ללא עימות צבאי. עימות צבאי בצפון יהיה קשה מאוד ושונה מאוד לעומת מה שראינו בעזה, גם בנוגע לעורף וגם בנוגע לצבא. גם אם יהיה קשה, נדע להתמודד איתו, אנחנו חזקים והצבא שלנו חזק. לפי האינטרסים של ישראל נכון היה שלא להיכנס למערכה רב-זירתית כי זה קשה יותר צבאית, ולגבי התזמון המדויק אני לא רוצה להרחיב מה נכון ומה לא נכון, אבל ברור שצריך יהיה להגיע לטיפול גם בזירה הצפונית. 

רה"מ נתניהו יטוס לארה"ב. האם זה המועד הנכון, בזמן המלחמה, במקביל למגעים לעסקה, וכשארה"ב נמצאת במערכת בחירות?

"מבחינת המלחמה - אחד הכלים המשמעותיים שלנו הוא הקרבה לארה"ב ולכן דווקא בזמן המלחמה חשוב לחזק את הקשר הזה. אני לא חושב שמישהו שאל את זלנסקי לפני כמה ימים אם זה נכון להגיע לשם. צריך לחזק את הקשרים עם המדינה החזקה ביותר בעולם שהיא גם ידידת אמת של מדינת ישראל. מבחינת הבחירות בארה"ב - אני שומע בעיקר פרשנים ישראלים ששואלים אם זה מפריע לביידן שנתניהו מגיע. כשראיתי את ההזמנה ראיתי שחתום עליה רפובליקני, יו"ר בית הנבחרים, וגם הסנאטור צ'אק שומר, מבקר גדול של נתניהו. הם מבינים שכשמדובר בראש ממשלה מכהן, הוא מייצג את כל המדינה וכשמזמינים אותו זה קודם כל כבוד גדול למדינה, עוד לפני הכבוד לאדם עצמו. הוא כרגע ראש הממשלה של כולנו ומה שצריך לעשות זה לתת לו את ברכת הדרך". 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס (צילום: Win McNamee, Getty images)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס, ארכיון | צילום: Win McNamee, Getty images

 

האם צריכה לקום ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7.10? מתי?

"ברור שתהיה ועדת חקירה ממלכתית, אני חושב כולם מסכימים, כן יש ויכוח על התזמון - זו אחת השאלות הפחות חשובות, תצטרך להיות ועדת חקירה ממלכתית, כולם יצטרכו לענות לשאלות, ואני חושב שאחרי המלחמה זה בריא יותר. צריכה להיות ועדת חקירה כשנבחרי הציבור, הלוחמים והמפקדים לא יצטרכו להתעסק גם במלחמה וגם בוועדה.

כמה חברים בקואליציה קראו לפיטורי היוע"משית ושר הביטחון - מה עמדתך?

"כעיקרון צריכים להתעסק אך ורק בניצחון כרגע. כל מה שפוגע בעמידה יחד כחזית מאוחדת, אלה דברים שצריכים לעצור. יש לי ויכוחים עם שר הביטחון, אבל ככל שהוא שר הביטחון אני מנסה לתת לו גיבוי. כן אני שואל שאלות קשות כשאני חושב שהוא לא בכיוון הנכון. לגבי היועמ"שית בהרב-מיארה, אני חושב שהיא הרבה מאוד פעמים עושה דברים שעוברים כל גבול של הטעם הטוב. אם פיטורים שלה יפגעו ביכולת שלנו לעמוד כחומה מאוחדת ולהביא לניצחון, אני מעדיף לחכות עם זה, זה לא אומר שההתנהגות שלה תקינה, אפילו להפך".

גלי בהרב-מיארה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
פיטורי היועמ"שית? "מעדיף לחכות עם זה, אבל זה לא אומר שההתנהגות שלה תקינה - אפילו להפך" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

1,000 צווי גיוס לחרדים חולקו הבוקר, זה מספיק?

"זה לא מספיק. אני מאלה בקואליציה שאמרו באופן ברור - בנוגע לחוק הגיוס אני לא מתכוון להצביע בעד חוק שלא ייתן מענה אמיתי בסוגיה ולצרכים של הצבא. אנחנו צריכים חוק גיוס טוב, ובתוך הדיונים בוועדה התאכזבתי מאוד מההתנהלות הלא עניינית של האופוזיציה. הם רואים בזה איזושהי דרך לפגוע בקואליציה, שאלתי בדיונים אם יש צדיק באופוזיציה שמוכן להצביע בעד חוק טוב ולא מצאתי כזה. אנחנו שוב במשחק פוליטי למרות שזו שאלה קיומית וחשובה מאוד. אנחנו צריכים צבא גדול וחזק, ודוגמה לזה היא ההצבעה בשבוע שעבר על הארכת השירות הסדיר. זה דבר נצרך גם אם יהיה חוק גיוס. אנחנו צריכים יותר חיילים וצבא חזק, אנחנו במלחמה קיומית, זה צו השעה.