אתמול (רביעי) סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה על יוזמה אמריקנית חדשה לכינון הפוגה במלחמה, גם בעזה וגם בלבנון, בתמורה לכך שחיזבאללה ייסוג מהאזורים הסמוכים לגבול עם ישראל. אלא שדקות לאחר הדיווחים החל הלחץ מימין בקואליציה, ובמקביל גורמים ישראלים הסתייגו מהמגעים.

"בלי הכרעה צבאית משמעותית של חיזבאללה, אין מה לדבר על החזרת תושבי הצפון לבתיהם", אמר היום השר יצחק וסרלאוף, שר הנגב והגליל. "אף אחד לא מאמין להסכמים עם הטרור. מדינת ישראל למדה את זה בדרך הקשה. תושבי הצפון לא יחיו יותר תחת כוונות חיזבאללה. כעת ההזדמנות להכריע את החיזבאללה!"

בנימין נתניהו
נתניהו, ארכיון

גם חבר הכנסת צבי סוכות (הציונות הדתית) פרסם ציוץ תקיף בחשבון ה-X שלו: "אף אחד לא יחזור לצפון על בסיס נייר שחיזבאללה יחתום עליו. דיבורים ריקים ובזבוז זמן יקר".

במקביל, ולמרות הדיווחים שנתניהו נתן אור ירוק למגעים, גורמים ישראליים אמרו על הדיווחים: "אין משא ומתן, הקו האדום הוא להעיף את חיזבאללה מעבר לליטאני".

זה המתווה להפוגה בלבנון ובעזה

לפי המתווה, תהיה הפוגה של כמה שבועות, וגם חמאס יודיע שהוא מכריז על הפוגה. המשמעות היא שהכוחות בזמן הפוגה כזו יישארו בעזה, ובלבנון לא תהיה כניסה קרקעית. הרעיון הבסיסי נועד להמציא נוסחה של "עוד קומה" להחלטה 1701. למעשה מדובר על החלטה שתפרט איך מפקחים על זה שלא יהיו כוחות חמושים מלבד לצבא לבנון באזור הגבול, ויהיה על כך משא ומתן מסובך.

שתי התבטאויות העידו כביכול על איתותים חיוביים. נביה ברי, מנהיג אמל השיעית, יו"ר הפרלמנט ובן בריתו של נסראללה, מדבר עם צרפת ובריטניה. בנוסף, ראש ממשלת המעבר של לבנון מגיע לניו יורק, ושליחו של ביידן למזרח התיכון עמוס הוכשטיין אמור להיפגש עם נשיא צרפת עמנואל מקרון.

נשיא צרפת מקרון ונשיא ארה"ב ביידן, פסגת נאט"ו (צילום: רויטרס)
מקרון וביידן, ארכיון | צילום: רויטרס

גם מנהיג איראן אותת: "חיזבאללה איבד חלק מאנשיו בצמרת ובפיקוד הצבאי אבל הוא לא הורד על ברכיו". הרמז העולה מדבריו הוא שלמעשה אין צורך שאיראן תתערב למען חיזבאללה, כי חיזבאללה עדיין עומד על רגליו. במיוחד כשנשיא איראן מדבר על חידוש השיחות הגרעין.

יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר בריאיון לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: "אנחנו נוקטים מאמצים רציניים מול גורמים בין-לאומיים, ובהם ארה"ב, כדי לבלום את ההסלמה הישראלית בלבנון. 24 השעות הקרובות יהיו 'מכריעות' לגבי ההצלחה או הכישלון של המאמצים למציאת פתרונות מדיניים למשבר".