חה"כ בועז ביסמוט (הליכוד), המכהן בכנסת כיו"ר השדולה למען החטופים (יחד עם חה"כ שלי טל מירון מיש עתיד) התראיין הבוקר (שלישי) ל-N12 ואמר כי "אם ב'יום שאחרי' חמאס יישאר באיזושהי דרך - הפסדנו". ביסמוט שסיקר בעבר את הבחירות באמריקה התייחס לאפשרות שהאריס או טראמפ יהיו מי שיחליפו את הנשיא ביידן, והודה שהוא "רגוע": "ההיסטוריה מלמדת - הם יהיו מחויבים לקשר עם ישראל". 

כיו"ר השדולה בכנסת למען החטופים, מה אתה אומר לח"כים שלא נפגשים עם משפחות החטופים?

"אני בדרכי לכנסת, ואני חושב על אימא אחת בשם אסתר, אימו של יגב בוכשטב ז"ל שקיבלה אתמול את הבשורה המרה. אישה אצילה, מקסימה, וליבי יוצא אליה היום. היא הגיעה בקביעות לוועדות בחודשים האחרונים, פנתה אלינו באצילות רבה, מתחננת, עם בקשה אחת – לקבל את הבן שלה חי, וזה לא יקרה. אני עצוב, אני חושב עליה ועל המשפחה של אלכס דנציג ז"ל. אני מכיר היטב את הסיפורים על אלכס, הייתי בבית המשפחה וראיתי את הספרים, האיש שחקר שואה בעצמו נרצח באירוע שהוא השואה של מדינת ישראל. אני לא אוהב את ההשוואות לשואה אבל במקרה הזה מותר ואפשר".

שלי מירון ובועז ביסמוט (צילום: ערוץ הכנסת)
חברי הכנסת בועז ביסמוט ושלי טל מירון בשדולה למען החטופים בכנסת | צילום: ערוץ הכנסת

"אני לא מכיר ח"כ אחד בקואליציה ובאופוזיציה שלא רוצה את החטופים בחיים. אנחנו במדינה שמקדשת חיים, ומכיוון שאנחנו כאלה ונמשיך להיות כאלה, נעשה הכול. העסקה תהיה כואבת אבל היא לא תמנע את השגת יעדי המלחמה: השבת כל החטופים ומיטוט שלטון חמאס".

יותר מ-8 ח"כים חתמו על מכתב איומים על רה"מ אם יתמוך ב"עסקה מופקרת". האם זה מרד?

"אין מרד בליכוד, לא מרד ולא מיני-מרד. כולם תומכים ברה"מ ומחזקים אותו לקראת הנאום מחר והפגישות החשובות שלו בארה"ב, ובטח במערכות הארוכות שיש לנו ב-7 זירות (חמאס, חיזבאללה, איראן...) שיש בתוכן 4 חזיתות: הצבאית, המשפטית, התקשורתית והמדינית".

"אתמול היה אצלי בלשכה בכנסת יחיאל יהוד (במקור מניר עוז) ששכל בן ב-7.10 ושבתו עדיין חטופה. אני לא מכיר ח"כ אחד שיוכל להסתכל לאיש הנפלא הזה שבא לחדר וביקר, והיה תקיף וחריף... וזה מותר לו. הוא איבד בן ומחכה לבת שלו שתחזור. הוא אמר דברים קשים, ליבי יצא אליו ואני מקבל את זה באהבה ובחיבוק, ואני מחויב לאבא הנפלא הזה כמו לכל ההורים, הילדים והנכדים של מי שחטוף. אני וכל הח"כים בעד החזרת החטופים. לא יעלה על הדעת שיש מישהו שיתנגד להשבת החטופים הביתה ומהר. חצי שעה בעזה זה יותר מדי, והם שם הרבה זמן".

"רה"מ עומל קשה כדי להשיג עסקה להשבת החטופים ובמקביל ממשיך עם הלחץ הצבאי כדי שהם יחזרו, בין אם באמצעות פעולה צבאית ובין אם באמצעות עסקה, אלה דברים שכבר קרו. לכן כשרה"מ מדבר על התקדמות, כל שנותר לי זה לייחל ולהתפלל לזה ולפגוש את המשפחות של החטופים".

האם תתמוך ב"עסקה בשלבים" לשחרור החטופים?

"הייתי מעדיף שכל החטופים יחזרו יחד כמובן. אני לא סומך על חמאס, כמו שהאמריקנים לא סומכים על אל-קאעידה וכמו שבאפריקה לא סומכים על בוקו חראם. חמאס בליגה הזו ולכן יש בעיה, אבל אני כן סומך על רה"מ שיידע לשמור על האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל ולא יסכן את המדינה, ועל זה שבעיקר ישובו לכאן החטופים כולם. אסור שיהיה אפילו רון ארד אחד מתוך 120 החטופים.

מפגינים בעד עסקה לשחרור חטופים בעצרת בכיכר החטופים (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
מפגינים בעצרת בכיכר החטופים בעד עסקה לשחרור חטופים | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

מכאן גם חשיבות הנסיעה לארה"ב. בעזה אנחנו מתקדמים יפה מאוד בשביל השגת שני היעדים ויש גם את הצפון. זה מורכב, קשה, אבל אנחנו מחויבים גם שם לטפל בישות הטרור שליד הגבול שלנו, וכמובן יש את ראש הנחש - איראן.

בן גביר וסמוטריץ' מאיימים בהפלת הממשלה - האם נכון לעשות עסקה גם במחיר של עצירת המלחמה?

"היינו כבר באירוע כזה שבו ראינו שחטופים חוזרים בעסקה. מדינה שלמה בכתה מאושר. אני מחכה כבר לתמונות האלה, העם צריך את זה ואנחנו מחויבים לזה. בעזרת השם אנחנו מתקרבים לשם. בהפוגה שהייתה בעסקה הראשונה לא ראיתי שהממשלה מתפרקת, וגם עכשיו אני לא רואה את זה קורה. ההסכם שנרקם ושש ההצעות של ישראל ושל רה"מ מאז חודש דצמבר היו הצעות שלא מונעות את השגת היעדים וכך גם הפעם. ואיך השגנו את זה? צריך להצדיע לצה"ל וללוחמים על הלחץ הצבאי. נאמר שלא צריך להיכנס לרפיח, אבל אפשר לראות כמה זה קידם אותנו לקראת עסקה ומיטוט חמאס. אני סומך על רה"מ שיקבל את ההחלטה הנכונה ויחזיר את החטופים".

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
"בהפוגה שהייתה בעסקה לא ראיתי שהממשלה מתפרקת, וגם עכשיו אני לא רואה את זה קורה". סמוטריץ' ובן גביר | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

"יש למלחמה יעדים ואין אחד בקואליציה שלא תומך ביעדים האלה. בנוגע להחזרת החטופים, אין אחד בקואליציה ובאופוזיציה שלא תומך בזה. לגבי מיטוט חמאס – אין מי שבקואליציה לא רוצה בזה".

עיתוי הנסיעה של רה"מ לארה"ב נכון? לא מדובר בביקור שנועד ליחסי ציבור? 

"כשרה"מ לא מוזמן אומרים שהיחסים רעים ושנהרסו הקשרים. כשהוא נוסע שואלים למה הוא נוסע. על כל מה שנתניהו עושה מבקרים אותו, אבל זה לא הזמן להתנצחות, זה הזמן לחיבור ולאחדות, ובטח כשמתקרבים לעסקה. זה הזמן לחשוב 'לאומי' ולא 'פוליטי'. אני חושש מאוד שהביקורות סביב נסיעתו של רה"מ ונאומו באות ממקום של פוליטיקה ולא ממקום של אחדות וחשיבה לאומית".

"ולמבקרים של הביקור, בדיוק בגלל ארבע החזיתות הנאום בקונגרס כל כך חשוב עכשיו. רה"מ הוזמן בידי רפובליקנים ודמוקרטים משני הבתים, הוא לא סתם קם בבוקר והחליט שהוא נוסע לשם. זו הפעם הרביעית שהוא מגיע לשם. ב-2015 הנאום הביא את הסכמי אברהם. מאחורי הקלעים במדינות העולם הערבי ובמדינות המפרץ הבינו אחרי הנאום שהן לא לבד. ממזרח תיכון של קואליציה ערבית נגד ישראל, נוצרה קואליציה ערבית עם ישראל ונגד איראן. צריך להמשיך ולטפח את זה במחשבה על 'היום שאחרי חמאס' ולכן הנסיעה מאוד חשובה, והיא נועדה כדי למוטט את שלטון חמאס וכדי לתת קדימות להשבת החטופים".

בנימין נתניהו נחת בוושינגטון
רה"מ נתניהו בנחיתה בוושינגטון

"אנחנו במלחמה קשה וראש הנחש הוא איראן. כשפרצה המלחמה ב-7.10 וכשאיראן תקפה ישירות את ישראל בכטב"מים באפריל, לא היינו לבד. ראינו שארה"ב הייתה לצדנו ולכן ברור שבמערכה הכה מורכבת צריך את אמריקה לצדך. במלחמה הזו צריך גם את הלגיטימציה הבין-לאומית ואת זו של המעצמה המובילה ארה"ב".

"את חמאס אנחנו מנצחים, אנחנו נמוטט את חמאס ונשיב את החטופים. כבר היום עזה לא נראית אותו הדבר. כל הידיעות על ממשלה של פת"ח וחמאס יחד מעידות על חולשה רבה של חמאס. אלה סימנים שמעידים על התמוטטות. צריך לזכור את ההיסטוריה בין פת"ח לחמאס, איך ב-2007 אנשי חמאס זרקו את אנשי הפת"ח מהגגות. צבאית ומדינית חמאס רוצה לשרוד וישראל לא תיתן לזה לקרות. זה לא יקרה. אם נתניהו יסביר לאמריקנים שכמו שלא מדברים על זרוע מדינית או צבאית של אל-קאעידה או זרוע מדינית או צבאית של דאעש, כך גם אין זרוע מדינית או צבאית של חמאס. אם ביום שאחרי חמאס נשאר באיזו דרך שהיא – הפסדנו". 

את מי ישראל רוצה לראות בבית הלבן? את האריס או טראמפ?

"הדבר האחרון שצריך לעשות פוליטיקאי ישראלי זה להתערב בבחירות בארה"ב, בצרפת או בכל מדינה ידידותית אחרת, כמו שלא הייתי רוצה שיעשו את זה אצלנו. ולגבי הבחירות בארה"ב, אני רגוע. ההיסטוריה מלמדת שבין אם זה נשיא דמוקרטי ובין אם רפובליקני, הוא מחויב לקשר עם ישראל. הוא ידיד ישראל. כך היה בעבר וכך יהיה היום, בדומה לאותן 11 הדקות שלקח לטרומן להכיר במדינת ישראל, ארה"ב הם חברים שלנו".

קמלה האריס, דונלד טראמפ (צילום: reuters)
"ההיסטוריה מלמדת שכל נשיא בארה"ב מחויב לקשר עם ישראל". האריס וטראמפ | צילום: reuters

"אין ספק שיש מחלוקות ותפיסות עולם שונות, מחלוקות הן דבר לגיטימי. גם ב-1967 לפני ששת הימים כשרה"מ אשכול רצה לצאת למערכה, הנשיא האמריקני אז אמר שלא לצאת למלחמה, ושעדיף פתרון דיפלומטי. נאמר 'אם תפעלו לבד תישארו לבד', פעלנו לבד ולא נשארנו לבד. יש לעיתים חילוקי דעות ולכן צריך להבהיר דברים. הנשיאים האמריקנים הם ידידי ישראל. ישראל וארה"ב חולקות את אותם הערכים, וכיום בעידן של מלחמות הן חולקות גם את אותם האויבים. יש את המלחמה שלנו, ויש את זו של רוסיה אוקראינה. איראן מעורבת בשתי המערכות האלה, היא בצד של התוקפים. לכן כל נשיא אמריקני שייכנס במקום ביידן, בין אם זה האריס ובין אם זה טראמפ, הוא חולק עם ישראל את אותם הערכים ואת אותם האויבים".

מנהיג ארה"ב ביידן הודיע על פרישה, האם זה דבר שצריך לראות גם בישראל אם מטרות המלחמה לא יושגו?

"נתניהו זוכה לאמון מלא של חברי סיעת הליכוד. אנחנו מחזקים את רה"מ וסומכים עליו, ואלה לא רק אנחנו, יש לו אמון גדול בציבור הישראלי. כשאני מסתובב ברחבי הארץ ומשוחח עם תושבים ועם לוחמים, אני רואה את התמיכה, וזה בדיוק הפוך ממה שרואים באולפנים. אני רואה את האמון ברה"מ שעובד קשה מאוד כדי להשיג את יעדי המלחמה. הוא גם מנוסה מאוד ואני משוכנע שתחת הנהגתו ישראל תשיב את החטופים, תמוטט את חמאס, ותשיב את השקט לצפון. אוי לנו כאומה אם לא נשיג את היעדים. יש לנו עוד אלפי שנים לחיות במקום הזה, ואנחנו חייבים עבור הדורות הבאים לנצח את המלחמה".

אמש אושר בקריאה ראשונה חוק שלך נגד אונר"א – למה רק עכשיו, 9 חודשים לתוך המלחמה?

הייתי רוצה את זה קודם, אבל החקיקה לוקחת זמן. אנחנו (הח"כים) עושים עוד הרבה דברים אחרים מלבד החקיקה. החוק הזה שלמעשה מסלק את אונר"א מירושלים, אושר בקריאה ראשונה, וזה אחרי הרבה מאוד ישיבות בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. הגיע הזמן שהמילה ריבונות לא תהיה סתם טרמינולוגיה נוצצת חסרת משמעות. יש משמעות למילה 'ריבונות' בירושלים. לא אונר"א צריכה לטפל באותם התושבים, אלא מי שצריכה לעשות את זה זו מדינת ישראל, בין אם בחינוך ובין אם במים ובבריאות". 

מתגעגע לסיקור הבחירות בארה"ב?

זו שאלה לא קלה. במשך שנים ארוכות סיקרתי וכיסיתי את הבחירות בארה"ב, עכשיו זו הפעם הראשונה שלא. אם היום אני צריך בין להסתובב בין 10 מדינות, להיפגש עם שני המועמדים ולדאוג לראשיות בעיתון או לבחור ולשבת עם יחיאל יהוד אצלי בלשכה ולהקשיב לו ולעודד אותו ולתרום להשבת החטופים ולמיטוט חמאס, אז החובה שלי היא זכות גדולה. קיבלתי את התפקיד הנפלא ביותר שאין תפקיד יפה ממנו. אני שגריר ישראל בישראל. אחרי שנים כעיתונאי היום אני משרת ציבור. זו חובה שהיא זכות, ואמשיך בזה, כל עוד כך יחליטו חברי הליכוד ועם ישראל".