אלפים הגיעו הערב (שני) להפגין בכיכר אגרנט שמול הכנסת במחאה על "החזרה להפיכה המשטרית והמשך הפקרת החטופים". במהלך היום התקיימו פעולות מחאה שונות בתוך הכנסת ומול בתי חברי הקואליציה, ובתום ההפגנה המרכזית עתידה לצאת צעדת מחאה לעבר מעון ראש הממשלה ברחוב עזה.
ההפגנה מתקיימת עם פתיחת כנס החורף של הכנסת, והמפגינים קוראים למען קידום עסקה מיידית להשבת 101 החטופים הנמקים בשבי החמאס, ביטול "חוק ההשתמטות" וקידום שוויון בנטל, עצירת ההפיכה המשטרית והפסקת החקיקה השנויה במחלוקת וכן להקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר מחדלי 7.10. בין הנואמים: הרמטכ"ל ה-18 רא"ל במיל' דני חלוץ, נציגי משפחות חטופים ומילואימניקים פעילים.
הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ אמר בנאומו: "יש 101 חטופות וחטופים בידי החמאס, צריך להחזירם הביתה בכל מחיר, כולם תמורת כולם, עכשיו. זה דורש הפסקת הלחימה, שמיצתה עצמה.זו מלחמה ללא מטרות אסטרטגיות מוגדרות. 'ניצחון מוחלט' זו סיסמת בחירות ותוכנית הישרדות אישית, לא תוכנית פעולה מדינית. תוצאתו היא 'מוות מוחלט' של החטופים. זו מלחמה המבליטה את הפער האיכותי בין ביצועי צה"ל לאחר הלם 7 באוקטובר, לעליבות תפקוד הממשלה וראשה מאז ועד היום".
מוקדם יותר היום נכנסו משפחות חטופים לחדרי ועדות הכנסת והודיעו שקמה "ועדה להצלת החטופים". לדבריהם, במשך השנה האחרונה לא התנהל הליך תקין בממשלה שהוביל לסיכולים של עסקאות רבות שהיה באפשרותן להשיב את יקיריהם.
"השתלטנו על החדר הזה היום כי אי אפשר כבר להמשיך בשגרה", אמרה עינב, אימו של החטוף מתן צנגאוקר. "אנחנו מכריזים על הקמת ועדה להצלת החטופים - אין דבר דחוף יותר או חשוב יותר".
הקומיקאית והשחקנית עדי אשכנזי הגיעה לוועדה לקידום מעמד האישה ופרצה בבכי בנאומה: "נשות המדינה, אין לנו ייצוג, אנחנו נועדנו לבכות ולהיאנס. מעט הנשים שנמצאות למעלה - תעשו את העבודה שלכן. איך אמורים להתמסר למדינה ב-100 אחוזים - כשהמדינה מבריזה לך. כל האימהות בישראל לא ישנות בלילה".
"אחרי שבעה באוקטובר, ליד כל מיטה של תצפיתנית פצועה עמדו הוריה שאמרו לי מיד 'הן כל הזמן אמרו שאנחנו עומדים לפני תקיפה, ששומעים אותם מתאמנים'. לקחו אותן לצבא, פגעו בהן ואז לא באו לקחת אותן. למה הן התגייסו להגן על המדינה אם המדינה לא מגינה עליהן. הן עשו את העבודה שלהן נאמנה ואז רצחו אותן, אנסו אותן ואז עשו עליהן רוורס".
הצעות שיקודמו בכנס החורף
חקיקה לטובת חרדים ומתנחלים:
- חקיקה שתפטור בני ישיבות מגיוס לצה"ל.
- חוק שיאפשר להמשיך לסבסד את מעונות היום לאברכים אף שלא גויסו.
- תיקון חוק הרשות לפיתוח הנגב והגליל באופן שיאפשר להעניק את ההטבות הכלולות בחוק גם לתושבי הר חברון וקריית ארבע, ככל הנראה על חשבון התקציב שהוקצה ליישובים שכבר נכללים בחוק.
חקיקה להחלשת מערכת המשפט:
- שינוי אופן מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים.
- הצעת החוק שתפקיע מלשכת עורכי הדין את סמכותה להטיל דמי חבר ותעבירה לשר המשפטים, ובכך תיתן לו מנוף כוח כלכלי מול הלשכה שנציגיה יושבים בוועדה לבחירת שופטים.
חקיקה לפוליטיזציה בשירות הציבורי ובתקשורת:
- הצעת הממשלה לשינוי הליך מינוי נציב שירות המדינה באופן שיאפשר לראש הממשלה יותר חופש בחירה ופחות עמידה בתנאי סף מקצועיים.
- קידום פוליטיזציה של הפיקוח על שידורי התקשורת במסגרת הצעת חוק שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי.
- הצעת חוק הרייטינג שתסמיך את שר התקשורת לקבוע שיטות מדידת רייטינג מחייבות שלפי המכון תגביר את הפוליטיזציה ותפגע בערוצים הקיימים.
חקיקה שעלולה לפגוע בחופש הביטוי:
- תיקון הצעת חוק המאבק בטרור כך שהמשטרה תוכל לפתוח בחקירה בחשד להסתה לטרור גם ללא אישור של פרקליט המדינה. לדברי המכון הישראלי לדמוקרטיה היוזמה מאיימת על חופש הביטוי.
- הצעת החוק להרחבת העילות לפסילת רשימות ומועמדים הרצים לכנסת, שתאפשר לפסול ביד קלה יותר מועמדים לכנסת, בעיקר מהמגזר הערבי.
- הצעת חוק שנועדה לאפשר שלילת תקציבים ממוסדות לימוד אם הוכח שמתאפשרים בהם גילויי הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור, באופן שלטענת המכון פוגע בחופש הביטוי ומגביר את הפוליטיזציה במערכת החינוך.
- הצעת חוק שמציעה לחייב מוסד להשכלה גבוהה לפטר איש סגל אקדמי אם הוכח שהוא ביצע "הסתה לטרור" או "תמיכה בארגון טרור", ולפי המכון מאיימת על חופש הביטוי ועל החופש האקדמי.