המרד בליכוד עולה שלב: שר הכלכלה ניר ברקת שיגר היום (רביעי) מכתב לראש הממשלה נתניהו ובו הבהיר כי יתנגד לחוק הפטור מגיוס "יחד עם חברי כנסת נוספים מהליכוד". במקביל, ראש הממשלה נתניהו שיגר מסר לחברי הקואליציה, בסרטון שפרסם פחות משעה לאחר הודעת ברקת: "תתאפסו. תתעלו לגודל השעה". מטעם הליכוד נמסר גם: "מצופה מניר ברקת לטפל ביוקר המחייה ולא לחפש תירוצים להפיל ממשלת ימין בזמן מלחמה".

ברקת מיהר להשיב להודעת הליכוד: :מדינת ישראל בשעה מהקשות בתולדותיה וחובתי להביע את עמדתי הערכית שמשקפת את עמדת רוב הליכוד. אם מישהו מעוניין לתקוף שר בליכוד בגלל עמדה ערכית על חשיבות הגיוס לצה״ל בשעת מלחמה - מוטב שישתמש בשמו ולא בשם הליכוד. ישראל חייבת עוד חיילים כדי לנצח במלחמה. בלי ניצחון אין מדינה ואין תורה".

לקריאת המכתב של ברקת לחצו כאן

בסרטון שראש הממשלה פרסם, הוא הוסיף: "זה לא הזמן לפוליטיקה קטנה, זה לא הזמן לחקיקה שמסכנת את הקואליציה שנלחמת למען ניצחון על אויבינו". "כולנו חייבים להתמקד אך ורק במשימות שלפנינו: לנצח את החמאס, להחזיר את כל חטופינו ולהשיב את תושבינו בביטחה לבתיהם, הן בצפון והן בדרום. לכן אני דורש מכולם - שימו בצד כל שיקול אחר. שימו בצד כל אינטרס צדדי. התייצבו כאיש אחד, יחד, מאחורי לוחמינו".

ברקת: "כדי לנצח במלחמה צה"ל צריך עוד חיילים"

במכתב ששלח גם לחה"כ יולי אדלשטיין וליו"ר הקואליציה אופיר כץ, הדגיש השר ברקת: "כדי לנצח במלחמה צה"ל צריך עוד חיילים. בלי ניצחון בקרב אין מדינה ואין תורה. כקצין בצנחנים שהוביל לוחמים לקרב תוך סיכון חיים, אני מצדיע ללוחמי צה״ל ומתחייב להיות ראוי להקרבה ולמסירות הנפש שלהם. בשבעה באוקטובר נפל דבר, ועלינו להידרש לגודל השעה, ולחולל את השינוי הנדרש במסגרתו כל אזרח במדינת ישראל יידרש לתת את חלקו בשירות צבאי ולאומי, ערכי ואמיתי".

בהמשך המכתב ברקת מפרט את "עקרונות היסוד" שחקיקה המסדירה את נושא הגיוס צריכה לכלול. בין היתר, שירות לכלל תושבי המדינה - כולל המגזר החרדי והערבי והכרה בלומדי התורה. "ככל שבתום הדיונים בוועדת החוץ והביטחון תונח על שולחן הכנסת הצעת חוק מתוקנת ומעודכנת שתכלול את העקרונות הנ"ל, אתמה בה ואסייע בקידומה", כתב.

עם זאת, ברקת הבהיר כי לא יתמוך בהצעת החוק בנוסח הנוכחי: "אם תובא למליאה הצעה שהיא 'עוד מאותו דבר', ואחריה נטל הביטחון יוסיף ליפול על כתפיהם של אותם אנשים - אתנגד לה".

ברקת לא ציין במכתב את שמות חברי הכנסת הנוספים מהליכוד שיתנגדו יחד איתו לחוק הפטור מגיוס, אך יש כבר כמה חברי כנסת מהמפלגה שלא חששו להביע את קולם על החוק של הקאוליציה. כך למשל חברת הכנסת טלי גוטליב, שהבהירה בריאיון לערוץ הכנסת: "אני צריכה לוחמים, תפיסת העולם שלי זה גיוס לכולם - לרבות לומדי תורה. צריך להוריד את החוק מסדר היום".

שר הביטחון גלנט הציג את מפקדי חיזבאללה שסוכלו  (צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון)
שר הביטחון גלנט, היחידי בליכוד שהתנגד להחלת דין רציפות על הצעת חוק הפטור מגיוס. ארכיון | צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

חבר כנסת נוסף מהליכוד שהתנגד כבר בפומבי לחוק הפטור מגיוס, ואף התנגד להחלת דין רציפות עליו בכנסת, הוא שר הביטחון יואב גלנט. בתדרוך עם כתבים בחודש שעבר, כשהמחנה הממלכתי של גנץ היו בממשלה, הביע השר את עמדתו על ההצעה. 

"מתווה שיגיע באופן חד-צדדי, ייחשב מתווה פוליטי, גם אם הוא המתווה הכי טוב שיש והוא יסכן את היכולת שלנו להעמיד את הסד"כ למול האיום הביטחוני ולכן אני לא אתמוך במתווה חד-צדדי ולא אעמוד מאחוריו". 

השר ברקת כבר ביקר בפומבי את נתניהו במהלך המלחמה, על אופן ניהולה. בפגישה עם דרוזים בצפון בחודש שעבר אמר ברקת כי "נסראללה מריח את החולשה של נתניהו וגלנט, הם פחדנים. הם שמאל שמחופש לימין". זאת, על רקע ההסלמה מול חיזבאללה בגזרה הצפונית.