יותר מ-7 חודשים חלפו מאז שפרצה המלחמה, ויום לאחר "נאום האזהרה" החריף של השר גלנט נגד רה"מ נתניהו – בדקנו את הלך הרוח בציבור, את מפת המנדטים המעודכנת וגם תרחיש שבו שר הביטחון יקים מפלגה עצמאית משלו. הנתונים המלאים של סקר חדשות 12 שפרסמנו אמש (חמישי) במהדורה המרכזית.

אילו הבחירות היו מתקיימות היום, המחנה הממלכתי בראשות גנץ הייתה המפלגה הגדולה בישראל עם 29 מנדטים – ירידה של 2 מנדטים מהסקר הקודם שערכנו בסוף אפריל ולראשונה מאז המלחמה מתחת ל-30. הליכוד בראשית נתניהו היא השנייה בגודלה עם 19 מנדטים, עלייה של מנדט אחד.

אחריהן, יש עתיד בראשות לפיד שעולה ל-16 מנדטים, ישראל ביתנו בראשות ליברמן מתחזקת במנדט אחד ועולה ל-11, ואחריהן ש"ס שנותרת עם 9 מנדטים. עוצמה יהודית בראשות בן גביר נחלשת במנדט אחד ומקבלת 9 מנדטים, יהדות התורה בראשות גולדקנופף נותרת עם 8 מנדטים, חד"ש-תע"ל מתייצבת על 5 מנדטים, מספר זהה שתקבל רע"ם בראשות עבאס. מרצ נותרת עם 4 מנדטים – מספר מנדטים זהה לציונות הדתית בראשות סמוטריץ', שהפעם כן עוברת את אחוז החסימה. גם בסקר הזה הימין הממלכתי של גדעון סער לא עוברת את אחוז החסימה (1.0%), כך גם העבודה (1.8%) ובל"ד (2.5%).

מבחינת מפת הגושים – אין שינוי מהסקר הקודם: האופוזיציה עם 65 מנדטים (70 יחד עם חד"ש-תע"ל), ואילו הקואליציה נותרת על 50, רחוק מאוד מההישג בבחירות האחרונות.

נוגס בגנץ, לפיד וליברמן: כמה מנדטים מקבל גלנט אם יפרוש מהליכוד ויקים מפלגה משלו?

יום לאחר העימות החזיתי בין השר גלנט לרה"מ נתניהו, בדקנו תרחיש שבו קמה בישראל מפלגה חדשה בראשות גלנט – ויתר המפלגות היו ללא שינוי. בתרחיש כזה, המחנה הממלכתי בראשות גנץ יורדת ב-4 מנדטים ל-25 והליכוד בראשות נתניהו נותרת עם 19 מנדטים. יש עתיד בראשות לפיד יורדת במנדט אחד ל-15, ואחריהן – ש"ס בראשות דרעי עם 10 מנדטים וישראל ביתנו, שיורדת במנדט אחד ל-10 גם כן. עוצמה יהודית בראשות בן גביר עם מנדטים, יהדות התורה 8 – ומפלגה בראשות גלנט עם 6 מנדטים. חד"ש-תע"ל עם 5 מנדטים, הציונות הדתית בראשות סמוטריץ' עם 4, מספר זהה למרצ שסוגרת את הרשימה.

בתרחיש כזה אין שינוי מבחינת המפלגות שלא עוברות את אחוז החסימה – ובל"ד, העבודה והימין הממלכתי של סער נותרות מחוץ לכנסת. מבחינת מפת הגושים, וללא הכנסה של גלנט לאף אחד אחד מהם - האופוזיציה עדיין מובילה אבל עם 59 מנדטים (64 בצירוף 5 המנדטים של חד"ש-תע"ל), והקואליציה עם 50.

שר הביטחון גלנט (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
רוב הציבור סבור שנתניהו לא צריך לפטר אותו: גלנט בהצהרה הדרמטית שמסר שלשום | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

אפקט יאיר גולן, ושוויון מוחלט בציבור על הפתרון ל"יום שאחרי" המלחמה בעזה

בסקר בחנו אפשרות של חיבור בין העבודה ומרצ לרשימה אחת בראשות יאיר גולן. אם שתי המפלגות היו רצות ביחד והבחירות היו נערכות היום, בתרחיש כזה המחנה הממלכתי בראשות גנץ נחלשת ב-2 מנדטים ומקבלת 27, הליכוד בראשות נתניהו נותרת עם 19 מנדטים, יש עתיד בראשות לפנד נחלשת ב-2 מנדטים ומקבלת 14, ישראל ביתנו בראשות ליברמן נותרת עם 11 מנדטים, ש"ס בראשות דרעי נותרת עם 10 ואחריה עוצמה יהודית בראשות בן גביר שמקבלת 9.

הרשימה של העבודה-מרצ בראשות יאיר גולן מקבלת 8 מנדטים, מספר זהה לשל יהדות התורה ראשות גולדקנופף. אחריהן, חד"ש-תע"ל שנותרת עם 5, וכך גם רע"ם בראשות עבאס שגם מקבלת 5 מנדטים. הציונות הדתית בראשות סמורטיץ' סוגרת את הרשימה עם מנדטים. בתרחיש כזה, שבו מרצ כן נכנסת לכנסת ברשימה עם העבודה, שוב בל"ד והימין הממלכתי של גדעון סער עדיין לא עוברות את אחוז החסימה. 

ח"כ יאיר גולן בריאיון לעופר חדד (צילום: חדשות 12)
אם יעמוד בראשות מרצ-העבודה, הרשימה תקבל 8 מנדטים - והעבודה עוברת אחוז חסימה | צילום: חדשות 12

ומה לגבי סוגיית "היום שאחרי"? שאלנו מה צריך להיות הפתרון ברצועת עזה. 40% מהנשאלים השיבו שצריך להיות שלטון צבאי ישראלי, ומנגד 40% בחרו בשליטה של גורמים פלסטינים בגיבוי מדינות ערב. 20% השיבו שאינם יודעים.

נתניהו צריך לפטר את גלנט?

שאלנו אם ראש הממשלה צריך או לא לפטר את שר הביטחון בעקבות הדברים שאמר על כך שנתניהו לא מקבלת החלטה בסוגיית היום שאחרי. רוב הציבור (60%) השיבו שנתניהו לא צריך לפטר את גלנט ו-23% השיבו שכן. מבין מצביעי גוש נתניהו, 47% השיבו שלא צריך לפטר את גלנט, מול 38% השיבו שכן. 15% מבין מצביעי הגוש אמרו שאינו יודעים. בקרב מצביעי גוש מתנגדי נתניהו, רוב גדול (82%) השיבו שלא צריך לפטר את גלנט אל מול 9% בלבד שהשיבו שכן.

עוד בדקנו אם הציבור חושב שגלנט צריך להתפטר ביוזמתו. 47% השיבו שלא צריך להתפטר, מול 39% שהשיבו כן. 14% השיבו שאינם יודעים. מחצית (50%) ממצביעי גוש נתניהו סבורים שגלנט צריך להתפטר, מול 23% ממצביעי גוש מתנגדי נתניהו שגם חושבים שעל שר הביטחון לעזוב.

בדקנו מה דעת הציבור על המהלך של נתניהו, שהחליט לקדם את חוק הגיוס שהוגש על ידי בני גנץ בממשלה הקודמת ועבר בקריאה ראשונה בכנסת. 38% מכלל המדגם השיבו שלא תומכים, מול 36% שכן תומכים. יותר מרבע (26%) השיבו שהם לא יודעים.


עורך הסקר: מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע
מועד איסוף הנתונים: 16.05.2024
אוכלוסיית המחקר: מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה
מספר המשיבים בפועל: 502
טעות הדגימה המרבית: 4.4%+
השיטה הסטטיסטית: הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות
שיטת הדגימה: דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית
אופן ביצוע הסקר: אינטרנטי + טלפוני