האם הממשלה תיפול כתוצאה מפסק הדין של בג"ץ בנושא הגיוס? עד שעות הערב המוקדמות התשובה הייתה שלא, בטח שלא עד כנס הקיץ של הכנסת שמסתיים בעוד פחות מחודש, אולם דבריו של יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין הם מעין ביצוע וידוא הריגה לחוק הגיוס שבנו עליו החרדים.

לאורך היום עשו המפלגות החרדיות ככל שניתן כדי לא לאיים בהפלת הממשלה. הם תקפו את בג"ץ ולא את רה"מ, אולם אז הגיעו דבריו של אדלשטיין שאמר שיקבל את החוק רק בהסכמה רחבה, ולמעשה דרש הסכמה גם של האופוזיציה.

יולי אדלשטיין בועדת חוץ וביטחון (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
יולי אדלשטיין בועדת חוץ וביטחון | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אם לא יהיה חוק, יחל גיוס חרדים במספרים הולכים וגדלים, בנוסף לסנקציות כלכליות. החוק יצטרך להיות הרבה יותר בשרני, לא כמו זה שדנו בו עד עכשיו, אלא כזה שהולם את הצרכים של הצבא. לחרדים אין אינטרס לתמוך בחוק כזה שמבחינתם כרוך בפשרות רעיוניות, הגם שממילא יודעים שלא יהיה לו רוב. הם בקושי יכלו לבוא ולהצביע בעד החוק שדנו בו עד לפני כמה ימים בוועדה. 

מהצד השני, על אף דבריו של אדלשטיין שלמעשה נתן את המפתחות לאופוזיציה, גם לה אין תמריץ לאשר חוק כזה, מכיוון שזה יגרום לשרידות הממשלה. האופוזיציה תוכל להסכים, לשבת ולדון בחוק, אבל היא רוצה בתמורה לקבוע תאריך מוסכם לבחירות.

בסביבת אדלשטיין אמרו שהוא בסה"כ מנסה "להכניס את כולם לאירוע", ולהלחיץ כדי שיבינו את דחיפות העניין וישנסו מותניים לקראת חקיקה. אולם, זה אירוע הרבה יותר מורכב, שכן, בסוגיה כל כך רגישה אי אפשר לבוא פתאום ולומר "זה יעבור בהסכמה רחבה" וביום אחר להגיד "בעצם נעביר ברוב דחוק".

בניגוד לגלנט שחולל את האירוע ואמר שצריך להביא חוק גיוס בהסכמה רחבה, כשאדלשטיין אמר את הדברים זה היה אחרי שהובן שאין הסכמה צרה בגוש ה-64. הגוש שכולל את החרדים ואגף יותר ליברלי בליכוד, לא מסכים בעניין, ולמעשה גם ללא הכרזת אדלשטיין, ברור שאין פתרון למשבר בקואליציה הנוכחית. 

הח"כים שמתנגדים לנוסח של חוק הגיוס
הח"כים שמתנגדים לנוסח של חוק הגיוס

אין חוק גיוס שהחרדים יצביעו בעדו אקטיבית, שיצביעו בעדו גם יואב קיש, אדלשטיין ואחרים בליכוד, ולכן אדלשטיין אמר את האמת בפנים. דילמת החרדים מכאן היא אחת - האם לנסות ולכפות חקיקה על נתניהו עד סוף הכנס, ואולי גם להפיל את הממשלה? האם להאיץ את החיכוך וההתנגשות או אולי לשתוק, לבלוע ארבעה שבועות שבסיומם יוצאים לפגרה, ואז לראות מה יהיה? 

התרחיש המוביל הוא שהממשלה לא תיפול על זה, מהטעם הפשוט שהחרדים לא ירוויחו שום דבר פוליטית מהליכתם לבחירות. מרגע שבג"ץ אמר שכרגע המצב הקבוע הוא שמגייסים את החרדים ואין תקציבים, הליכה לבחירות לא עוצרת שום תהליך ורק מנציחה את התהליך הקיים.

לכן ההנחה שהחרדים יצטרכו לבלוע את הגלולה הזו, לשרוד לפחות עד אוקטובר ולהתמודד עם גיוס 3,000 תלמידים, או כמו שאמר אחד מהבכירים החרדים, "זה תיק 3000 שלנו". על רקע הדברים, אחת החלופות ששוקלים החרדים היא פרישה מהממשלה והישארות בקואליציה.