בתחילת המלחמה המחנה הממלכתי הצטרפו לממשלה כדי להשפיע על ניהול המערכה - ואחרי שיו"ר המפלגה בני גנץ הכריז על פרישה מהקואליציה בעקבות חילוקי דעות קשים עם רה"מ, האחרון הודיע לשרי הממשלה כי הפורום המצומצם לניהול המלחמה לא יתכנס יותר.

ה"הרכב החדש" של קבינט המלחמה החזיק שבוע בלבד. במקום השרים לשעבר בני גנץ וגדי איזנקוט נכנסו יו"ר ש"ס אריה דרעי וראש המל"ל צחי הנגבי, אך הפורום המצומצם, הרגיש ביותר שבו התקבלו החלטות הרות גורל, פורק. במקום זאת, נתניהו ימשיך להתייעץ בפורום מצומצם, שיכונה "המטבחון" ויכלול גם את גלנט, דרעי ודרמר. 

רון דרמר, בנימין נתניהו, יואב גלנט, אריה דרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, reuters)
רון דרמר, בנימין נתניהו, יואב גלנט, אריה דרעי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, reuters

מיד עם פרישת המחנה הממלכתי, יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר שכן חבר בקבינט המדיני-ביטחוני, דרש מנתניהו להצטרף לקבינט המצומצם. "ניהול המלחמה מתבצע עד כה באופן עלום, באמצעות פורומים מצומצמים המשנים את שמם והגדרתם בלוליינות", כתב בן גביר בשבוע שעבר. "הכול למען תכלית השליטה הבלעדית בהחלטות והימנעות מדיון בעמדות אחרות שיאתגרו את תפיסת הקונספציה הישנה".

אלא שבמערכת הביטחון עלה חשש מפני האפשרות שהשר בן גביר ייכנס לפורום מצומצם. "אי אפשר להסכים להכניס את בן גביר לתוך הקבינט המצומצם", אמר גורם ביטחוני בכיר בדברים שפורסמו באולפן שישי. "הוא חסר אחריות. אי-אפשר לדבר ליד השר בן גביר על שום דבר סודי כי הכול דולף. זו סכנה לביטחון המדינה, לא נוכל לאפשר זאת".

בראיון לדנה ויס בחדשות סוף השבוע, ח"כ גדי איזנקוט, שבמכתב ההתפטרות שלו מהממשלה כתב כי "שיקולים זרים ופוליטיים חדרו לחדר הדיונים ומשפיעים על קבלת ההחלטות", הסביר מדוע במחנה הממלכתי החליטו לפרוש מהממשלה. "בחודשיים-שלושה האחרונים זיהינו ששיקולים זרים נכנסים לחדר ומשפיעים על האופן שבו מקבלים החלטות - עד כדי הבנה שלי שיש פגיעה ביכולת להשיג את מטרות המלחמה", אמר איזנקוט. "אני מתכוון לאופן שבו הוא (נתניהו) קיבל החלטות. לדוגמה, ההחלטה לסיים את השלב העצים. מה שנקרא שלב ב' ולעבור לשלב ג' - זו החלטה שהושפעה מהאווירה הפוליטית, שלא יצטייר שעוברים ממצב של מלחמה ללחימה".

בהצהרת הפרישה ממשלת החירום, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר כי הוא וחבריו למפלגה "עוזבים את הממשלה בלב כבד", והוסיף: "ראש הממשלה מונע מאיתנו להתקדם לניצחון האמיתי. חודשים אחרי אסון אוקטובר, המצב במדינה ובחדר קבלת ההחלטות השתנה. נתניהו ושותפיו, הפכו את האחדות לקריאה נרגשת – ללא כיסוי במציאות. החלטות אסטרטגיות גורליות נתקלות בהססנות ודחיינות משיקולים פוליטיים".