כשעתיים אחרי שפורסמה בקשת התובע בהאג לצווי מעצר נגד נתניהו, גלנט וסינווארנתניהו הגיב היום (שני) בישיבת סיעת הליכוד לראשונה: "זו שערורייה, זה לא יעצור אותי או אותנו". גם בשאר המערכת הפוליטית התגובות לא איחרו להגיע: השר גנץ אמר שאם יוצאו הצווים "זה יהיה פשע היסטורי שלא יימחה", לפיד דיבר על כישלון מדיני נורא, השר בן גביר האשים באנטישמיות - אך נקב בשם בית הדין הלא נכון. בישראל אמרו כי לא ניתן לקבל את ההשוואה בין נתניהו לסינוואר - סימטריה שגם בחמאס דחו: "החלטת בית הדין הפלילי בהאג 'משווה את הקורבן לתליין' ומייצגת עידוד לכיבוש להמשיך ב'מלחמת ההשמדה שלו'".

בנוסף, 106 חברי כנסת, מהקואליציה והאופוזיציה, חתמו על הצהרה משותפת נגד הצהרת התובע בהאג בעניין צווי המעצר. "מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה צודקת נגד ארגון טרור נפשע. צה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם", נכתב בנוסח ההצהרה.

"חיילינו הגיבורים נלחמים בעוז ובמוסריות שאין שנייה לה, בהתאם לדין הבין-לאומי, כפי שאף צבא אחר לא עשה מעולם. ההשוואה השערורייתית של התובע בהאג בין מנהיגי ישראל לבין ראשי ארגון הטרור חמאס היא פשע היסטורי בל יימחה וביטוי מובהק של אנטישמיות. אנחנו דוחים זאת בשאט נפש. 80 שנה אחרי השואה, אף אחד לא יכבול את ידיה של מדינת היהודים להגן על עצמה".

על ההצהרה המשותפת סירבו לחתום מפלגת העבודה והמפלגות הערביות. בעבודה נימקו: "מפלגת העבודה תמשיך להגן על מדינת ישראל, בכל זירה, ולא תשתתף בקמפיינים שנועדו לחזק את נתניהו ואת שלטונו. אנו מודים לנשיא ביידן על תמיכתו הבלתי מתפשרת במדינת ישראל ועמידתו האיתנה לצידנו גם היום. ‏זהו תפקידה של מפלגת העבודה כאופוזיציה במדינה דמוקרטית".

החשש בישראל מצווי מעצר נגד בכירים דווח לראשונה בחדשות 12 לפני מספר שבועות - ומסתבר שהיה אמיתי ומוצדק. התובע בבית הדין הפלילי בהאג (ICC), קארים חאן, רצה לפרסם את בקשתו לצווי מעצר כבר בשבוע שעבר ודחה את ההצהרה בשל "התחשבות בימי הזיכרון והעצמאות".

"מדינת ישראל יצאה למלחמה הצודקת ביותר לאחר טבח שביצע ארגון טרור באזרחיה", אמר יו"ר המחנה הממלכתי, השר בני גנץ. "מדינת ישראל נלחמת באופן המוסרי ביותר בהיסטוריה, תוך הקפדה על החוק הבין-לאומי, עם מערכת משפט עצמאית וחזקה. הצבת מנהיגי מדינה שיצאה לקרב הגנה על אזרחיה, באותה השורה עם טרוריסטים צמאי דם - היא עיוורון מוסרי ופגיעה בחובתה ויכולתה להגן על אזרחיה. קבלת עמדת התובע, תהיה פשע היסטורי שלא יימחה".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הוציא הודעה לתקשורת שבה בלבל בין בית הדין הגבוה לצדק בהאג, לבין בית הדין הפלילי בהאג, אותו מדינת ישראל מחרימה. "הצהרת התובע הראשי בהאג, שמעמידה בשורה אחת את רה"מ ושר הביטחון עם ראשי החמאס, מלמדת ששליחת נציגי ישראל לדיון בבית הדין האנטישמי הייתה טעות חמורה מלכתחילה", אמר השר. "ראש הממשלה ושר הביטחון חייבים להתעלם מהתובע האנטישמי של בית הדין האנטישמי, ולהורות על הגברת המתקפה נגד חמאס, עד הכרעתו המוחלטת".

נשיא המדינה הרצוג תקף גם כן את החלטת התובע בהאג: "כל ניסיון לייצר הקבלה בין מחבלים מתועבים והממשלה הישראלית הדמוקרטית הוא שערורייתי ואסור לקבל אותו. ההצהרה של התובע מראה עד כמה מערכת המשפט הבין-לאומית בסכנת קריסה. לא נשכח מי התחיל את המלחמה הזו, מי אנס, שחט, שרף, התאכזר וחטף משפחות ואזרחים תמימים. אנו מצפים ממנהיגי העולם החופשי לגנות את ההצהרה הזו ולדחות אותה בתוקף".

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

שר החוץ ישראל כ"ץ אמר שהחלטת התובע חאן היא "מתקפה חזיתית חסרת מעצורים על קורבנות ה-7 באוקטובר ו-128 החטופים שלנו בעזה", והודיע כי יקים חמ"ל מיוחד במטרה להיאבק נגד ההחלטה. "בזמן שמרצחי ואנסי החמאס מבצעים פשעים נגד האנושות נגד אחינו ואחיותינו, התובע הכללי מזכיר באותה נשימה את ראש הממשלה ואת שר הביטחון של מדינת ישראל לצד המפלצות הנאציות המתועבות של החמאס - חרפה היסטורית שתיזכר לעד", אמר שר החוץ. "אף כוח שבעולם לא ימנע מאיתנו להשיב את כל חטופינו ולמוטט את שלטון הטרור של החמאס".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כינה את האירוע "מופע של צביעות ושנאת יהודים שלא נראה מאז הפרופגנדה הנאצית", ואמר שהרשות הפלסטינית עומדת מאחורי המהלך. "גם הנאצים דיברו בשם ה'מוסר', וגם אז לא היה שם כלום מלבד אנטישמיות טובה וישנה כמו שחווינו בכל הדורות", אמר השר.

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג (צילום: reuters)
קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג | צילום: reuters

"צווי המעצר הללו יהיו המסמר האחרון בפירוקו של בית הדין הפוליטי והאנטישמי הזה", הוסיף יו"ר הציונות הדתית. "ידידי ישראל והמדינות הנאורות באמת לא יוכלו לאפשר את המשך קיומו ותפקודו. כך גם ביחס לרש"פ שעומדת מאחורי ההליכים בבית הדין. הגיע הזמן להביא להפלתה ולעצירת הנזקים שהיא גורמת למדינת ישראל בעולם. צווי המעצר של רה"מ ושל שר הביטחון הם צווי המעצר של כולנו, ישראל תמשיך להגן על עצמה ולמגר את אויביה וההיסטוריה תשפוט את מי שהתייצב לצד הנאצים של חמאס ונגד האור והטוב של מדינת ישראל".

שר התרבות והספורט מיקי זוהר קרא לכלל מנהיגי המדינה, "קואליציה ואופוזיציה כאחד", לגנות את ההחלטה: "‏זו החלטה בלתי מתקבלת על הדעת נגד מדינת ישראל והיא נועדה לפגוע במאמצי המלחמה למען ביטחון ילדינו. ‏זה הזמן להתאחד ולפעול יחד, אין לנו מדינה אחרת".

במטה המשפחות להחזרת החטופים דחו את הסימטריה בין הנהגת ישראל לבין מרצחי חמאס, ומסרו כי הם מאמינים שהדרך להוכיח זאת שוב מול כל העולם, היא על ידי כניסה מיידית למו"מ שישחרר את החטופים - החיים לשיקום והנרצחים לקבורה.

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה אמר בפתיחת כנס הקיץ של מליאת הכנסת: "מוסד שלא מסוגל להבחין בין התוקפן לבין המתגונן, בין דמוקרטיה המכבדת זכויות אדם לבין ארגון טרור המוקדש להשמדתה בשם ערכי האסלאם הקיצוני והקנאות הרצחנית — מהווה סכנה לאנושות. החלטתו של התובע חאן תיזכר לשמצה כנקודת המפנה בה המוסדות המשפטיים הבינלאומיים איבדו את המצפן המוסרי שלהם. ההחלטה כמוה כהחלטה השוללת את זכות ההגנה העצמית – ואני קורא לכל העולם ולחברי הכנסת להתנגד לה".

שגריר ישראל באו"ם לשעבר, חבר הכנסת דני דנון, אמר שהוא מצפה מדמוקרטיות אמיתיות לגנות את ההחלטה האנטישמית הזו: "בית דין ששם ראש ממשלה ושר ביטחון של מדינה דמוקרטית באותה קטגוריה יחד עם ראשי ארגון טרור שיזמו מתקפת טרור בה נשחטו, נטבחו ונאנסו אלפי אזרחים, לא יכול להיקרא בית דין. זהו תיאטרון בובות שרוקד לפי הוראות של מחבלים".

התובע הראשי של בית הדין הבין-לאומי בהאג בביקור בעו (צילום: מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים)
התובע הראשי של בית הדין הבין-לאומי בהאג בביקור בעוטף עזה בדצמבר | צילום: מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים

גם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט קרא למדינות העולם לנקוט צעד - ולמשוך את מימונן מהמוסד: "בקשת התובע היא רגע של בושה עבור ה-ICC והקהילה העולמית. היא גם מספקת דחיפה עצומה לטרור הג'יהאדי העולמי. בית דין שמשווה בין המוציא לפועל של טבח רצחני מכוון שכלל אונס נשים ושרפת תינוקות, עם אלה שמתגוננים מפני זה, עדיף שלא יתקיים. הגיע הזמן שהמדינות ההגונות ימשכו את המימון שלהם ל-ICC".

יו"ר הימין הממלכתי, חבר הכנסת גדעון סער אמר שבהמשך לפארסה של הדיון בתביעת דרום אפריקה ב-ICJ, החלטת התובע בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (ICC) היא עדות לפשיטת רגל של מוסדות המשפט הבין-לאומי. "עצם ההקבלה בין ראש הממשלה ושר הביטחון של ישראל, מדינה הנלחמת לפי כללי המשפט הבין-לאומי ומלווה ע"י מערכת משפט עצמאית, לג'יהאדיסטים של החמאס, היא שערורייתית. אלה מהלכים שמטרתם לפגוע בזכותה של ישראל - המדינה המאוימת והמותקפת ביותר בעולם - להגן על עצמה, זכות הקבועה במגילת האו"ם. מי שמוביל את המהלכים הללו שמטרתם היא קשירת ידיה של ישראל היא הרשות הפלסטינית בראשות אבו מאזן", אמר השר לשעבר.

יו"ר מפלגת העבודה, חברת הכנסת מרב מיכאלי האשימה בפתח ישיבת הסיעה את הנהגת נתניהו: "הכתם הזה מגיע בהמשך לשורה של כישלונות מדיניים, חסרי תקדים: איומים באמברגו על מדינת ישראל, איומים ושקילה של סנקציות כלכליות על ידי מדינות מערביות, על ידי האו"ם, אפילו סנקציות על ישראלים יחידים - ואפילו כמעט החלטה על הטלת סנקציות על יחידה צבאית על ידי ארצות הברית, ידידתנו הגדולה. ישראל מתדרדרת לשפל מדיני מסוכן וחמור מאין כמותו. מסוכן לביטחון ישראל, להבטחת קיומה של מדינת ישראל. הדבר הזה קשור קשר ישיר לסירוב לדון בתוצאות המלחמה בעזה, במה שמכונה היום שאחרי".