יותר משבעה חודשים חלפו מאז בני גנץ הצטרף לממשלה בעקבות המלחמה, יחד עם גדי איזנקוט וגדעון סער שכבר פרש יחד עם תקווה חדשה מהקואליציה. בשבועות האחרונים נשאלת השאלה כמה קרובים יו"ר המחנה הממלכתי וחברי מפלגתו להודיע גם הם על פרישה מהממשלה ומהקואליציה - בחזרה לאופוזיציה. אלה הסוגיות הקריטיות למחנה הממלכתי שעוד לא נפתרו.
עסקת חטופים
לפני תחילת הפעולה של צה"ל ברפיח, גנץ העביר מסר לנתניהו על קידום עסקה. לדבריו, "השבת חטופינו, שהופקרו בידי ממשלת ה-7.10, דחופה ובעלת חשיבות עליונה הרבה יותר". הוא אף הדגיש כי אם יושג "מתווה אחראי" לשחרור חטופים בגיבוי כל מערכת הביטחון ושרים בממשלה יסכלו זאת - "לא תהיה לממשלה זכות להמשיך להתקיים ולהוביל את המערכה".
בתמונת המצב הנוכחית, לא נראה שיש התקדמות במגעים, מה שעלול לסכן את הישארותו של השר ומפלגתו, לאחר שכבר הבהיר מה סדר העדיפויות מבחינתו.
"היום שאחרי" ברצועה
בהתייחס למלחמה בעזה, גנץ ומפלגתו דורשים כבר זמן רב לקיים דיון אסטרטגי בנושא השליטה ברצועה לאחר סיום המלחמה. בכניסתו לממשלה, גנץ תכנן בין היתר להשפיע על תמונת המצב ביום שאחרי - אולם עדיין לא התקיים דיון בנושא.
חוק הפטור מגיוס
בקואליציה ניסו לקדם בשבועות האחרונים מתווה מוסכם עם החרדים על חוק הפטור מגיוס, אולם היו אי-הסכמות והדבר לא יצא אל הפועל. במהלך הלילה האחרון, נערכו שיחות נוספות בניסיון לגבש מתווה מוסכם לפני מתן התשובה לבג"ץ ביום חמישי הקרוב. הושגה התקדמות מול החרדים אך עדיין לא ברור מתי יובא החוק להצבעה.
חוק הפטור מגיוס במתווה של הקואליציה והחרדים היה אמור לעלות היום לאישור בממשלה. בצאת השבת, שיגר גנץ מסר ברור לראש הממשלה - והזהיר מפני הבאתו לאישור. "אתה פועל בכדי להביא חוק שלא מקדם שירות הוגן במדינה, יפגע בגיוס לצה"ל, בביטחון ובחוסן הישראלי. אני קורא לך לעצור ולהתעשת. הבאת חוק כזה היא טעות גדולה בכל זמן, הבאתו כפי שאתה מתכנן, 48 שעות אחרי שנציין את גבורתם של נופלינו - תפגע קשות בחברה הישראלית ובחוסנה".
יש להדגיש כי מבחינת המחנה הממלכתי, מתווה מוסכם חייב להתבסס על העיקרון הברור של שוויון בנטל. לפני פחות מחודשיים כשחוק הגיוס של הקואליציה עמד על הפרק, הבהיר השר גנץ כי אם החוק יאושר - הוא לא יישאר בממשלה. לדבריו, "העברת חוק כזה היא קו אדום בשגרה, ובעת מלחמה כמו מתנוסס מעליה דגל שחור".
הירידה בתמיכה בהישארות בממשלה - ובמנדטים
בסקר האחרון של "חדשות 12" שפורסם בחודש אפריל ב"המהדורה המרכזית", 54% מהנשאלים השיבו כי יש להקדים את הבחירות ו-37% השיבו כי על השרים גנץ ואיזנקוט לעזוב את הממשלה; בסקר מחודש מרץ האחרון, 30% השיבו שעליהם לעזוב את הממשלה, לעומת 48% שסברו שעליהם להישאר.
עם זאת, נדגיש כי לפי הסקר תומכי המחנה הממלכתי דווקא בעד שגנץ ואיזנקוט יישארו בממשלה: 61% מהנשאלים השיבו כי עליהם להישאר, ואילו 28% סבורים שהם צריכים לפרוש ממנה.
בנוסף, עם הישארותו של גנץ בממשלה, מספר המנדטים של מפלגתו בסקרים נמצא בירידה: בסקר מחודש ינואר האחרון שפורסם ב"חדשות 12", עלה כי אם הבחירות היו מתקיימות באותו הזמן גנץ היה זוכה ל-37 מנדטים. בסקר מחודש מרץ, גנץ והמחנה הממלכתי עמדו על 35 ואילו בסקר האחרון בחודש אפריל - גנץ ירד כבר ל-31 בלבד.