מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים פרסמה את חוות הדעת שלה בנוגע להצעת החוק של חה"כ אופיר כץ להוצאת טרור מהאקדמיה, ובה הוצגה התנגדות מוחלטת להצעה: "אין כל הצדקה לקבוע דווקא באקדמיה רף מחמיר לפיטורין בגין התבטאויות. מוצע להתנגד להצעת החוק - היא אינה עומדת באמות מידה חוקתיות". הצעת החוק של יו"ר הקואליציה צפויה לעלות היום (ראשון) לוועדת שרים לחקיקה. כץ מסר בתגובה: "הזוי ומביש".

ח"כ אופיר כץ (צילום: דוברות הכנסת)
חבר הכנסת אופיר כץ | צילום: דוברות הכנסת

בתוך כך, היועמ"שית בהתנגדות להצעת החוק של חה"כ רוטמן ביחס לנציב הביקורת על השופטים, שתעלה גם היום בוועדת השרים לחקיקה בטענה כי: "ההצעה תפגע בנציבות ובעצמאות הרשות השופטת בלי הצדקה". הצעה זו קובעת כי מליאת הכנסת היא שתבחר את הנציב הבא לתלונות הציבור על שופטים. לקריאת המסמך המלא

בהתאם לכך, היועמ"שית קבעה שהצעת החוק יוצרת מנגנון שיפגע במקצועיות המוסד, בעצמאות הרשות השופטת וכי מדובר "בשינוי כללי המשחק תוך כדי משחק", שכן החוק נועד להשפיע על מינוי הנציב.

גלי בהרב-מיארה (צילום: Yonatan SindelFlash90)
היועמש"ית גלי בהרב מיארה | צילום: Yonatan SindelFlash90

הצעת החוק של כץ להוצאת הטרור מהאקדמיה קובעת כי מרצה או איש סגל אשר יסית או יתמוך בטרור יפוטר על ידי מנהל המוסד האקדמי. עוד עלה בהצעה כי פיטורים אלו לא יזכו את המפוטר בפיצויי פיטורים וכי המל"ג תהיה רשאית לשלול מתקציבי מוסד נתמך אשר יפר את הוראות החוק, וכן תהיה רשאית לנקוט באמצעי אכיפה אחרים.

בחוות הדעת שנמסרה מהייעוץ המשפטי נכתב: "דווקא בין כותלי האקדמיה יש לאפשר חופש ביטוי רחב במיוחד, שכן בלב העיסוק של האקדמיה הוא ביטוי של רעיונות, הצגת ביקורת ופיתוח מחשבתי. יצירת אפקט מצנן בין כותלי האקדמיה מעצימה את הפגיעה בחופש הביטוי ופוגעת אף בחופש האקדמי".

עוד נכתב בחוות הדעת כי: "אין כל הצדקה לקבוע דווקא באקדמיה רף מחמיר לפיטורין בגין התבטאויות", והדגישו: "מוצע להתנגד להצעת החוק, היא אינה עומדת באמות מידה חוקתיות".

סטודנטים מוחים כנגד הממשלה (צילום: n12)
הפגנת סטודנטים | צילום: n12

יו"ר הקואליציה אופיר כץ תקף בתגובה: "הזוי ומביש. לא יאמן שבזמן שחיילינו נלחמים בטרור, הייעוץ המשפטי לממשלה נותן רוח גבית להסתה לטרור באקדמיה וקורא לזה חופש ביטוי", והוסיף: "הצעת החוק הזו חתומה על ידי חברי קואליציה ואופוזיציה והיא תעבור - לא ניתן יד להסתה לטרור".

בהתאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית מסרו כי הם מצרים על חוות הדעת של הייעוץ המשפטי "שמוכיחה שוב כי יש לשים גבולות ברורים בין חופש ביטוי להסתה לטרור, גבולות שהצעת החוק שאנו מקדמים בשיתוף פעולה עם הקואליציה והאופוזיציה באה להגדיר".

"אנו מאמינים כי חופש הביטוי הוא ערך עליון, אולם לחופש הביטוי יש גבולות, הסתה היא דבר פסול, תמיכה בטרור במלחמה היא דבר אסור בתכלית ונמשיך לפעול כדי להוקיע את תומכי הטרור מהאקדמיה", הוסיפו.