היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה מסרה אתמול (חמישי) מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, שבו קראה לו להקים ועדת חקירה ממלכתית לאירועי מלחמת חרבות ברזל "בהקדם".
"עמדתנו המקצועית היא כי ועדת חקירה ממלכתית היא המנגנון החוקי המתאים לבחינת סוגיות בהיקף ובמידת החשיבות הלאומית של אירועי מלחמת חרבות ברזל", ציינה בהרב-מיארה. "ועדה כזו היא האמצעי המיטבי להתמודדות עם הסיכונים הנוכחיים במישור המשפטי הבין-לאומי, אשר אם יתגשמו עלולים להוביל לפגיעה משמעותית באינטרסים של המדינה, וכמובן בראש הממשלה ובשר הביטחון באופן אישי. ייתכן שאף בגורמים נוספים".
לדברי היועמ"שית, "נוכח מאפייניו הייחודיים של מנגנון ועדת החקירה הממלכתית ובהם, בראש ובראשונה, הניתוק המלא מהרשות המבצעת. כל מנגנון קיים אחר, אינו הולם את הצרכים ואת הסיכונים הייחודיים שעימם המדינה מתמודדת כעת".
היא הדגישה במכתב כי "מצב שבו הרשות המבצעת היא שממנה את המנגנון שאמור לבדוק את פעולתה ואת התנהלות ראשיה - יחטיא את המטרה. ישנה חשיבות בהפעלה של מנגנון הקיים בדין, להבדיל מיצירת מנגנון ייעודי חדש, שעלולה להיתפס ככזו שנועדה להבטיח תנאים אופטימליים לגורמים הנבדקים".
"נוכח הדחיפות שבהתמודדות עם הסיכונים במישור הבין-לאומי, עמדתנו המקצועית היא שאין לעכב את ההחלטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר אירועי המלחמה, ויש להקימה בהקדם", הוסיפה בהרב-מיארה.
בהרב-מיארה ציינה כי ניתן יהיה לכלול בכתב המינוי של ועדת החקירה הממלכתית שתוקם הוראה לפיה תינתן עדיפות לפרסום מוקדם של מסקנות הנוגעות להיבטים הנבחנים כעת על ידי ערכאות בין-לאומיות. "ניתן לבקש מוועדת החקירה הממלכתית לאפשר לכלול בדיונים שיתקיימו בהקשר זה מומחי משפט בין-לאומי זרים, אשר יסייעו לה", נמסר לראש הממשלה.
איל ושרון אשל, הוריה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, שהקימו יחד עם משפחות שכולות נוספות את התנועה להקמת ועדת חקירה, מסרו: "היועמ"שית אומרת את מה שאמור היה להיות ברור מאליו - הקמת ועדת חקירה ממלכתית היא צעד הכרחי. חשוב לנו לחדד - איום צווי המעצר בהאג הוא לא הסיבה העיקרית להקמת ועדת חקירה. הממשלה והצבא חייבים את זה קודם כל לנו, ההורים של התצפיתניות, בני המשפחה של המבלים במסיבת הנובה, חברי הקיבוצים והערים שנטבחו ואזרחי ישראל".