באיחור של יום ובתום שלושה שבועות מהאולטימטום שהציב, הודיע הערב (ראשון) יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ שהוא פורש מהממשלה. בטווח המיידי, עזיבתו אומנם לא צפויה לטלטל את הקואליציה שכוללת 64 מנדטים, אולם, בטווח הארוך יותר, נראה שהפרישה שלו תערים קשיים על הממשלה שממילא התמודדה עם ביקורת רבה מבית ומחוץ עוד לפני הפרישה.

קבינט המלחמה

קבינט המלחמה, הקבינט המצומצם, ניהל את המלחמה הלכה למעשה מיד אחרי הקמת ממשלת החירום. כעת אחרי פרישת גנץ, יצטרך נתניהו להחליט אם הוא מוותר על הפורום הזה או שמא משאיר אותו. נתניהו יכול להחליט שרק הוא ושר הביטחון נשארים בו, ויכול להחליט לצרף אליו גורמים אחרים בממשלה כמו השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'.

לכאורה גם גדעון סער ואביגדור ליברמן יוכלו להצטרף לממשלה, אבל הסבירות שנתניהו יצרף אותם לקבינטים לא גבוהה. אם יחליט ראש הממשלה לבטל את קבינט המלחמה, הקבינט שנקרא עד כה "המורחב", יהיה הקבינט היחיד שמחליט בעניינים המכריעים של המלחמה.

ישיבת קבינט המלחמה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
ישיבת קבינט המלחמה, ארכיון | צילום: קובי גדעון , לע"מ

המצב הפוליטי והמחאה ברחוב

סביר להניח שפרישת גנץ רק תגביר את הלחץ של המחאות ברחוב נגד הממשלה. עם זאת, קשה להעריך עד כמה תהיה להן בלבד השפעה על הממשלה, גם אם הן יתגברו מאוד. ברור שהאופוזיציה מצידה תגביר את המאמצים למצוא סדקים בליכוד כדי לנסות להביא חוק לפיזור הכנסת. בשביל להצליח, על האופוזיציה למצוא לפחות חמישה ח"כים מהליכוד, מהלך שספק אם תצליח לעשות. ועדיין, לממשלה חד-גונית מבחינה פוליטית יהיה קשה מאוד להתנהל באקלים הפוליטי-מדיני-ביטחוני הנוכחי, והלחץ מכיוונים שונים עלול בשלב מסוים להשפיע על חבריה.

הפגנה בצומת קפלן (צילום: אביב אטלס)
הפגנה בצומת קפלן, ארכיון | צילום: אביב אטלס

עסקת חטופים

חמאס טרם השיב על ההצעה הישראלית לעסקת חטופים. קשה להעריך איך עזיבת גנץ יכולה להשפיע על הצלחת העסקה, שגם ככה כרגע מונחת בפני חמאס. המבחן של נתניהו יהיה אם חמאס יעביר תשובה חיובית, גם אם תהיה עם כוכבית, שכן, אז זה יהיה הוא מול ההתנגדות של סמוטריץ' ובן גביר.

הלחץ הבין-לאומי והיחסים עם ארה"ב

פרישת גנץ מגיעה על רקע ההתמודדות המאוד לא פשוטה של ישראל בזירה הבין-לאומית. התובע של בית הדין הפלילי בהאג כבר הודיע שהוא מתכוון לבקש מביהמ"ש צווי מעצר לנתניהו ולשר הביטחון גלנט, וגם בבית הדין לצדק מתנהל כעת הליך נגד ישראל שטרם התקבלה בו החלטה. פרישת גנץ לכל הפחות לא תעזור לממשלה בזירה הזו, ולא מן הנמנע שבעולם יראו במהלך עוד סיבה לטעון לדה-לגיטימציה לממשלה הישראלית.

ג'ו ביידן, בנימין נתניהו (צילום: AP,FLASH 90)
הסדק עם הממשל האמריקני יגדל? | צילום: AP,FLASH 90

במישור היחסים עם ארה"ב, אין זה סוד שבממשל האמריקני לא מרוצים מהתנהלות נתניהו, וראש הממשלה לעיתים אף דאג להדגיש זאת. פרישת גנץ עלולה להגדיל את הסדק שגם ככה החל להיווצר עם הממשל האמריקני.

חוק הגיוס

גם חוק הגיוס הוא סוגיה שלא נפתרה בימים שבהם גנץ היה בממשלה, והיא עשויה גם לא להיפתר. שר הביטחון יואב גלנט קשר בין כל מרכיבי הקואליציה בנוגע לחוק הגיוס, ודרש הסכמה רחבה, כולל מפלגתו של גנץ. כעת כשמפלגתו של גנץ כבר לא תהיה חלק מהקואליציה, נשאלת השאלה אם גלנט יתעקש על הסכמה רחבה באישור החוק, כולל מתוך מפלגות האופוזיציה.