ברקע העימותים על חוק הפטור מגיוס בזמן מלחמה, בג"ץ יקיים מחר (ראשון) דיון דרמטי שבו יקבע אם הממשלה יכולה לתקצב את הישיבות החרדיות בהן לומדים תלמידים בגיל גיוס. הערב חשפנו ב"חדשות סוף השבוע" שלמרות שבג"ץ הוציא צו שאמור למנוע את העברת הכספים למוסדות עבור מי שלא מתגייס - מיליוני שקלים ממשיכים לעבור.

עשרות ישיבות של תלמידים בגיל גיוס ממשיכות לקבל מיליוני שקלים בחודש בדרך עקיפה, באמצעות משרד הרווחה שבשליטת השר יעקב מרגי מש"ס. סך הכספים השנתי עומד על כ-35 מיליון שקלים. הטענה שם היא שהכסף עובר למוסדות של נוער בסיכון, ישיבות לנושרים, אלא שבין הקריטריונים ללמידה בישיבות אלה – לבוש שאינו הולם את הקהילה או שימוש בטלפונים חכמים.

תלמידי ישיבה, חיילי צה"ל (צילום: פלאש 90)
מיליונים לתלמידי ישיבות בגיל גיוס. ארכיון | צילום: פלאש 90

במלים אחרות, רוב התלמידים האלה הם הראשונים שאמורים להתגייס – אלה שלא התמידו בישיבות הנוקשות ושלא חל עליהם הסדר "תורתו אומנותו".

רוב הישיבות האלה קמו כדי למנוע מהם לעזוב את המגזר החרדי ולמנוע מהם להתגייס. המדינה מתקצבת את המוסדות כבר שנים וגם עכשיו, מול הצו של בג"ץ, היא ממשיכה לתקצב אותן ולמעשה מתמרצת את אותם התלמידים שלא להתייצב בבקו"ם.

פנינו למשרד האוצר ושם הפנו אותנו למשרד הרווחה שאמון על העברת הכספים.

במשרד הרווחה מסרו בתגובה: "המשרד אמון על טיפול באוכלוסיות בסיכון ללא הבדל דת גזע ומין ועושה זאת בהתאם לקריטריונים מקצועיים להגדרת נוער וצעירים במצבי סיכון. המשרד איננו מתקצב את הישיבות אלא מממן מעטפת טיפולית לצעירים בסיכון".

"מתוך 1,500 הצעירים שלומדים בישיבות אלו, רק 462 שמוגדרים צעירים בסיכון זוכים לתקצוב מתקציבי נוחם כפי שנעשה במשך שנים רבות. מדובר בצעירים שמתמודדים עם אתגרים כגון התמכרויות, קשיים בתפקוד ומאפיינים התנהגותיים אחרים. משרד הרווחה והביטחון החברתי מחוייב לשיקומן של אוכלוסיות בסיכון ללא קשר לסוגיות או מורכבויות חברתיות אחרות. בימים אלו מתקיימים דיונים בהובלת משרדי המשפטים והאוצר בנוגע להשלכות הפסיקה, ועד כה לא התקבלה החלטה או חל כל שינוי במצב הקיים".