התגובות לנאום ביידן: שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי בן גביר תקפו אתמול (מוצאי שבת) את ההצעה הישראלית לעסקה שהוגשה לחמאס - והודיעו כי יפרקו את הממשלה אם תצא לפועל. "הסכמה לעסקה כזו איננה הניצחון המוחלט - אלא התבוסה המוחלטת", כתב בן גביר וסמוטריץ' הוסיף: "לא לשחרור סיטונאי של מחבלים שישובו חלילה לרצוח יהודים".

יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' פרסם הודעה לתקשורת לאחר שיחה שקיים עם רה"מ נתניהו: "הבהרתי לו שלא אהיה חלק מממשלה שתסכים למתווה המוצע ותסיים את המלחמה ללא השמדת חמאס והשבת כל החטופים".

עוד הוסיף: "לא נסכים להפסקת המלחמה לפני השמדת חמאס, לא לפגיעה קשה בהישגי המלחמה עד כה באמצעות נסיגת צה"ל וחזרת עזתים לצפון הרצועה, ולא לשחרור סיטונאי של מחבלים שישובו חלילה לרצוח יהודים. אנו דורשים את המשך הלחימה עד להשמדת חמאס והחזרת כל החטופים, יצירת מציאות ביטחונית אחרת לחלוטין בעזה ובלבנון, חזרת כלל התושבים לבתיהם בצפון ובדרום והשקעה מאסיבית בפיתוח מואץ של חבלי הארץ הללו".

דקות לאחר מכן, השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, פרסם הודעה ברוח דומה: "העסקה כפי שפרטיה פורסמו היום - משמעותה סיום המלחמה וויתור על מיטוט חמאס. זו עסקה מופקרת, שמהווה ניצחון לטרור וסכנה ביטחונית למדינת ישראל. הסכמה לעסקה כזו איננה הניצחון המוחלט - אלא התבוסה המוחלטת. לא נאפשר את סיום המלחמה ללא חיסולו המוחלט של חמאס. אם ראש הממשלה יוציא לפועל את העסקה המופקרת בתנאים שפורסמו היום, שמשמעותם הם סיום המלחמה וויתור על מיטוט חמאס, עוצמה יהודית תפרק את הממשלה".

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' באולטימטום לנתניהו | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב על האולטימטום בקואליציה: "האיומים של בן גביר וסמוטריץ׳ הם הפקרה של הביטחון הלאומי, של החטופים ושל תושבי הצפון והדרום. זו הממשלה הגרועה והמופקרת בתולדות המדינה. מבחינתם שתהיה כאן מלחמה לתמיד, אפס אחריות, אפס ניהול, כישלון מוחלט".

גנץ: אנחנו מחויבים להמשיך לקדם את המתווה

יו"ר המחנה הממלכתי וחבר קבינט המלחמה בני גנץ התייחס בפעם הראשונה לנאום ביידן, ואמר כי "ארה"ב הוכיחה תמיד, ומראשית המלחמה באופן מיוחד, את מחויבותה לביטחון ישראל ולהשבת החטופים. אנו מלאי הערכה לנשיא ביידן ולכל ידידינו האמריקנים על תמיכתם". בינתיים, בכירי הליכוד וראשי מפלגות הקואליציה עוד לא הגיבו.

לדבריו, "אנחנו מחויבים להמשיך לקדם את המתווה להשבת חטופינו כפי שגובש על ידי צוות המשא ומתן ואושר בקבינט ניהול המלחמה פה אחד, כחלק מהשגת יעדי המלחמה כולם. לאור ההתפתחויות, יש לכנס בהקדם את קבינט המלחמה עם צוות המשא ומתן כדי לגבש צעדים להמשך".

יו"ר המחנה הממלכתי הוסיף: "אני מבקש גם הערב לחזק את משפחות החטופים ולהגיד להן, שחבריי ואני מחויבים להשבת יקיריהם, ושמטרה זו היא מחויבות מוסרית עליונה, ומטרה בקדימות מובהקת על ציר הזמן".

בתוך כך, המחנה הממלכתי תגיש מחר הצעת חוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר. זאת לאחר שהניסיון של גנץ לקדם דיון בעניין בממשלה נכשל. את ההצעה תגיש חה"כ אורית פרקש-הכהן.

יו"ר הימין הממלכתי, חה"כ גדעון סער, הביע התנגדות לעקרונות המתווה הישראלי של ההסכם לשחרור החטופים שהציג אתמול ביידן. "מתווה שסופו הותרת החמאס על כנו ככוח השלטוני והצבאי בעזה משמעותו הותרת האיום על אזרחי ישראל בכלל ותושבי עוטף עזה בפרט. זאת תהיה תבוסה ישראלית וניצחון לחמאס שהשלכותיהם תהיינה מרחיקות לכת".

שרת ההתיישבות אורית סטרוק אמרה כי לא הצליחה "לזהות הבדל מהותי בין מתווה ביידן ה'חדש' וה'מבטיח' לבין זה הקודם". סטרוק ביקרה בחריפות את עקרונות המתווה שהציג ביידן, ומסרה: "עוד עסקת כניעה שמצילה את חמאס, מתחילה את הספירה לאחור לטבח הבא, וגם משאירה חטופים מאחור ללא שום מנוף לשחרורם מלבד הפסקת המלחמה. גם אם הקמפיינרים מהשמאל יקראו לה 'עסקת נתניהו' אותי היא לא עוברת בשום אופן".

חה"כ צבי סוכות מהציונות הדתית התייחס גם הוא למתווה הישראלי שהציג ביידן, וכתב ברשת X: "כל מהלך שישאיר את חמאס כשלטון בעזה הוא יריקה בפנים של הלוחמים הגיבורים והמשפחות השכולות ומשאיר איום אדיר על מדינת ישראל ויישובי העוטף בהמשך. don't!".