לפני כחמישה חודשים וחצי, ביום החמישי למלחמה, רה"מ בנימין נתניהו ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הודיעו על הקמת "ממשלת חירום לאומית". לפי המתווה שסוכם אז בין רה"מ לגנץ, נקבע כי יוקם קבינט לניהול המלחמה שבו ישתתפו רה"מ נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט, חה"כ גנץ (שיהיו שלושתם עם זכות הצבעה), וחה"כ גדי איזנקוט והשר רון דרמר שיהיו משקיפים.
עוד נקבע בהסכם שנקרא "עקרונות להקמת ממשלת חירום לאומית" כי לא יקודמו הצעות חוק שאינן קשורות למלחמה, וזה בנוסף לכל מינויי הבכירים שנקבע כי יוארכו אוטומטית לתקופת המלחמה. כפי שנקבע במסמך שהוגש לכנסת, מונו לשרים ללא תיק חמישה מחברי המחנה הממלכתי (אז עם סער), ארבעה מהם לחברים בקבינט ואחת למשקיפה.
עם זאת, קרוב לחצי שנה לתוך המלחמה ונראה שההסכם בין הליכוד למחנה הממלכתי הופר כמה פעמים מצד שני הצדדים ששותפים לו. כך למשל, בתחילת המלחמה נוסף יו"ר ש"ס חה"כ אריה דרעי לחבר בקבינט המלחמה. דרעי שלא מכהן כשר, מונה למשקיף באישור השר בני גנץ, וזו לא ההפרה היחידה של ההסכם.
מכבדים הסכמים? ההפרות ההדדיות
- יו"ר ש"ס אריה דרעי ממונה לחבר משקיף בקבינט המלחמה, על אף שבהסכם נקבע כי נתניהו, גלנט, גנץ, איזנקוט ודרמר יהיו חברים בקבינט המלחמה.
- בניגוד להסכם: קבינט המלחמה מתכנס בתדירות נמוכה.
- בן גביר מחליט שלא להאריך את התפקיד של נציבת שב"ס קטי פרי והיא מסיימת את תפקידה, גנץ תוקף את ההחלטה: "צעד שפוגע בביטחון המדינה", ובסביבת בן גביר משיבים: "אנחנו לא צד להסכם של גנץ ונתניהו ולא מחויבים אליו".
- גנץ ואיזנקוט מחרימים ישיבות ממשלה.
- בן גביר ממנה את המזכיר הביטחוני שלו קובי יעקבי למ"מ נציבת שב"ס, בכיר בליכוד מגיב: "מחויבים להסכם על הארכת מינויי בכירים כפי שנעשה עם נגיד בנק ישראל".
- בכירים בממשלה ובקואליציה משתתפים בכנס ה"התיישבות בעזה", איזנקוט תוקף: "נבחרי ציבור שלא למדו דבר וחצי דבר מאירועי השנה האחרונה, על החשיבות לפעולות בהסכמה לאומית רחבה ועל סולידריות בחברה הישראלית. הם מוצאים זמן לאירוע שמפלג את החברה הישראלית, מגדיל את חוסר האמון הקיים בממשלה ובנבחריה ובעיקר מחדד את המפלג על פני המאחד".
- נתניהו ממדר את קבינט המלחמה מההחלטה שלא להמשיך את השיחות בקהיר בחודש פברואר.
- גנץ ואיזנקוט תוקפים את נתניהו על עצירת השיחות: "ככה לא נראית קבלת החלטות משותפת".
- גלנט מצטרף לביקורת: "קבינט המלחמה הוא זה ששלח את צוות המו"מ לקהיר וקבינט המלחמה הוא שצריך לקבל דין וחשבון".
- גנץ נוסע לביקור מדיני בארה"ב ובלונדון ונפגש עם מנהיגים. בלשכת רה"מ טוענים כי הנסיעה נעשתה בניגוד לנוהלי הממשלה. בנוסף, נתניהו אוסר לטפל באבטחת גנץ בבריטניה, ובהנחיית רה"מ משרד החוץ לא סייע לתת לגנץ חסינות משפטית בביקורו בלונדון. בלשכת רה"מ הכחישו את הדברים.
- גנץ והמחנה הממלכתי (כולל סער), מודיעים שיתנגדו לתקציב המתוקן לשנת 2024 ומצביעים נגדו. בישיבת הממשלה שהתקיימה לפני אישור התקציב, אמר סער: "הצבענו נגד ההסכמים הקואליציוניים כשהוקמה הממשלה, למה חשבתם שנשנה את דעתנו עכשיו?"
- בקואליציה מנסים לקדם כמה חוקים שלא בהסכמה, כמו חוק רבני הערים. גנץ וסער משתפים פעולה לאחר הפיצול ומטילים וטו על ההחלטה. ח"כים בליכוד מביעים מחאה ומודיעים כי יתנגדו, ולבסוף החוק לא מקודם.
- עימות בין המחנה הממלכתי לקואליציה בנוגע לחוק הגיוס. במחנה הממלכתי הציבו יעדי גיוס, בקואליציה הדעות חלוקות, וגלנט מצהיר כי החוק יעבור רק בהסכמת גנץ ומפלגתו, כפי שנקבע בהסכמים.
- דרעי תוקף את גנץ: "על חוק הרבנים אפשר להפיל ממשלה. לא מכבד שותפים, חוצפה שהצביע נגד התקציב".