עם תחילת המלחמה לפני כחצי שנה, הממשל האמריקני העניק לישראל תמיכה צבאית ודיפלומטית חסרת תקדים. אלא שמאז הנאום העוצמתי של נשיא ארה"ב ביידן, מים רבים זרמו בנהר הדיפלומטי והיחסים בין ישראל וארצות הברית הידרדרו עד שהגיעו לאחרונה לנקודת שפל. למרות שבסופו של דבר המשלחת תצא בשבוע הבא, בבית הלבן מתוסכלים מהתגובות הנחרצות של נתניהו – ומאשימים את השרים בן גביר וסמוטריץ' בהפעלת לחץ פוליטי. הקולות מאחורי הקלעים.
גורם בארה"ב אמר אמש לרשת NBC האמריקנית כי בלשכת רה"מ פנו לממשל ביידן והודיעו שבכוונתם לקבוע מועד חדש להגעת המשלחת לוושינגטון. אלא שבלשכת ראש הממשלה מיהרו להכחיש וטענו כי "בניגוד לפרסומים, ראש הממשלה לא אישר את יציאת המשלחת". כל זאת בשעה ששר הביטחון גלנט נמצא בביקור בארה"ב.
בארה"ב מתוסכלים מהתגובה הקשה והנחרצת של נתניהו, ומכך שלא שינה את מדיניותו. בבית הלבן הופתעו מהנוסח ההחלטי, אך העידו שהוא עולה בקנה אחד עם תחושת התסכול ההולכת וגוברת מהתנהלות ראש הממשלה. בשיחותיהם עם גורמים בארץ הם טענו כי נתניהו מוסיף "לנהל את המערכה משיקולים פוליטיים" ונכנע פעם אחר פעם ללחצי השרים בן גביר וסמוטריץ' - החל בהכנת הסיוע ההומניטרי ובמשלוחי הקמח בנמל אשדוד, דרך "מדיניות רופסת" בכרם שלום ועד לדיונים בקבינט המדיני-ביטחוני על "היום שאחרי המלחמה".
האמריקנים הבהירו לאותם גורמים בארץ שאין בכוונתם להגיע למשבר של ממש ביחסים והדגישו שההזמנה לבית הלבן עדיין על השולחן. זאת בניסיון לתת לנתניהו הזדמנות נוספת לרדת מהעץ. המסר מאחורי הקלעים הוא שניתן ורצוי לקבוע מועד מחדש כדי להתקדם במגעים. הפנייה הגיעה לשר רון דרמר, וההערכה היא שהמשלחת תצא כבר בימים הקרובים.
למרות הכחשת רה"מ אמש, גורם בממשל ביידן טען: "לשכת נתניהו מסרה לנו שהם רוצים לקבוע מועד לפגישה בנושא רפיח. כעת אנחנו עובדים מולם למצוא תאריך". גורם מדיני בכיר סתר את הדברים והדגיש כי "בבית הלבן הם שפנו לקבוע מחדש מועד, רה"מ שוקל. טרם נקבע מועד".
חשוב להבין: לאמריקנים חשוב שיקשיבו להם ושייקחו את דעתם בחשבון, בעיקר בעניין רפיח. אחד הדברים החשובים ביותר שהובהרו לגורמים הישראלים הוא שארה"ב תומכת לחלוטין בישראל ובמטרותיה, ולצד זאת אין בכוונתם להסתיר את הבעיות שלהם עם התנהלות ממשל נתניהו.
במקביל, גורמים בבית הלבן מעידים על תחושה חזקה שראש הממשלה מנסה לייצר משבר מול הנשיא ביידן, למרות כל מה שעשה למען ישראל מאז פרוץ המלחמה. החשש בארה"ב הוא שנתניהו מנסה "לתפוס צד" בבחירות בארה"ב, על רקע השיחות שקיים לאחרונה עם הרפובליקנים.
נתניהו: "ההחלטה שקיבלתי - מסר לחמאס שהלחץ לא יעבוד"
ראש הממשלה נתניהו נפגש אתמול בלשכתו בירושלים עם הסנטור הרפובליקני ריק סקוט, והתייחס למשבר המחריף בין ישראל לארה"ב. "ההחלטה שקיבלתי שלא לשלוח את המשלחת לוושינגטון, בעקבות ההחלטה של מועצת הביטחון, הייתה מסר לחמאס שלא יסמכו על הלחץ הזה. זה לא יעבוד", אמר.
"חשבתי שהחלטת ארה"ב במועצת הביטחון הייתה צעד מאוד לא טוב", הוסיף נתניהו. "מה שהכי גרוע בה זה שהיא עודדה את חמאס לנקוט עמדה נוקשה ולסמוך על כך שהלחץ הבין-לאומי ימנע מישראל מלשחרר את החטופים ומלהרוס את חמאס".
סלעי המחלוקת
- המצב ההומניטרי בעזה: מתחילת המלחמה הבהיר הממשל בארה"ב כי על ישראל לפעול למניעת משבר הומניטרי ברצועה. האמריקנים הבהירו פעם אחר פעם שהם אינם מרוצים מהיקף הסיוע שישראל מאפשרת להכניס לעזה - הם הפעילו לחץ כבד על ישראל לאפשר כניסה רחבה יותר של משאיות סיוע, הצניחו מזון לרצועה ואף הכריזו על הקמת נמל צף בעזה.
- מבצע ברפיח: ממשל ביידן הביע התנגדות נחרצת לכניסה של צה"ל לרפיח בתנאים הנוכחיים. ביידן הביע "דאגה עמוקה" מפעולה ברפיח, סגנית הנשיא קמלה האריס טענה שמבצע כזה יהיה "טעות ענקית" ודובר המועצה לביטחון לאומי הזהיר שיהיה מדובר ב"אסון".
- היעדר תוכנית ל"יום שאחרי": שבועיים אחרי תחילת המלחמה דיווחו בניו יורק טיימס שבכירים בממשל ביידן טוענים ש"לישראל אין מטרה בת השגה במערכה בעזה". בהיעדר תוכנית ישראלית ברורה ל"יום שאחרי", הביקורת של הממשל בארה"ב על התמשכות המלחמה ללא כל תוכנית אסטרטגית הלכה והתעצמה. בתדרוך שהעניק היועץ לביטחון לאומי האמריקני ג'ייק סאליבן בשבוע שעבר הוא הדגיש ש"תוכנית צבאית לא יכולה להצליח בלי תוכנית פוליטית והומניטרית".