החרם של נתניהו על גנץ עמוק ממה שידענו בתחילה: לשכת ראש הממשלה הייתה מוכנה לחשוף את גנץ והמשלחת לתביעות פליליות ואפילו לצווי מעצר – כך חשפנו אתמול (חמישי) בערב ב"מהדורה המרכזית". על רקע המחאה הפרו-פלסטינית בבריטניה, הרשויות בממלכה חששו ממבוכה דיפלומטית, ורצו להעניק למשלחת הישראלית חסינות מצווי מעצר ותביעות רשמיות בעת ביקורם. המעמד הזה ניתן בדרך כלל למשלחות רשמיות של המדינה, כמו ביקור ראש ממשלה, נשיא או שר ביטחון.
הביקור והחרם - סיקור N12
- האיסור של נתניהו: לא לטפל באבטחת גנץ בבריטניה
- באמצע פגישה, בהפתעה: ראש ממשלת בריטניה נכנס לחדר שבו היה גנץ
- ביקור גנץ בוושינגטון: ההפתעה מהפער בין ארה"ב לישראל
הבריטים חשבו שבעת מלחמה ישראל תרצה לתת את ההגנה הזו לשר בקבינט המלחמה. בתחילת השבוע משרד החוץ הבריטי פנה כמקובל לזה הישראלי, ובעקבות זאת פנה משרד החוץ הישראלי ללשכת גנץ כדי לקבל את כל הפרטים. כעבור כמה שעות מגיעה הוראה מלמעלה לעצור את הטיפול - ואנשי משרד החוץ הישראלי מנתקים מגע.
בבריטניה לא מאמינים שזה קורה להם, אבל הם לא רוצים לקחת סיכון ולכן ממשיכים את הטיפול בעניין בעצמם באמצעות השגרירות שלהם בתל אביב ומסדירים את החסינות המשפטית לגנץ. במקביל הם גם צריכים לסייע לשב"כ לטפל באישורי האבטחה, והם גם רואים שממשלת ישראל לא פועלת מיוזמתה כדי לוודא שר בכיר ישראלי לא יהיה חשוף לתביעות פליליות. רק היום התפרסם שגופים פרו-פלסטינים כבר הגישו בקשה לצו מעצר נגד הנשיא הרצוג בעת ביקורו המיועד בהולנד.
פנינו לגורמים משפטיים בכירים שמומחים לנושא כדי להבין עד כמה הנושא הזה חמור, והם פשוט היו בהלם. "לא להאמין שהגענו למצב שבשל שיקולים פוליטיים קטנים ראש הממשלה ומשרד החוץ הישראלי מוכנים לא רק לחשוף את גנץ עצמו לסכנה משפטית משמעותית, אלא גם לפגוע באינטרס הישראלי ולהביך מאד את הממשלה הבריטית שכל כך תומכת בישראל כעת".
במשרד החוץ בחרו שלא להגיב, כך גם בלשכת שר החוץ ישראל כ"ץ שאמר שהוא לא קשור לאירוע הזה.
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "הידיעה שקרית לחלוטין - לא היה ולא נברא".
הביקור של השר גנץ בבריטניה התרחש בתום ביקורו בארצות הברית, שבמהלכו נפגש בבית הלבן עם סגנית הנשיא קמלה האריס. במהלך הביקור אמש, נועד השר גנץ עם היועץ לביטחון לאומי של בריטניה בדאונינג 10. לפתע, באמצע הפגישה, נכנס בהפתעה ראש הממשלה הבריטי רישי סונאק. השניים דיברו על המלחמה בעזה וגנץ ניסה להרגיע אותו בכל הנוגע לפעולה ברפיח ולמתיחות לקראת חודש רמדאן.
גנץ הבהיר כי ישראל פועלת לפי החוק הבין לאומי וקרא לבריטים לא להתקדם למשטר של סנקציות. סונאק השיב לגנץ שאמנם יש עליו לחצים גם מהרחוב וגם בפרלמנט, אבל הוא "לא מרשה לשכוח את מה שקרה ב-7 באוקטובר".
לאחר הפגישה אמר גנץ ל-N12: "הייתה פגישה טובה מאוד, חשובה מאוד. אנחנו צריכים את הגיבוי הבין לאומי בנוגע למתחרש בעזה. הבריטים איתנו, האמריקנים איתנו, והשיח הזה מחזק את התמיכה. העברנו את המסרים כמו שצריך". באשר לאיסור שהטיל נתניהו על השגרירות לטפל בביקורו, אמר גנץ: "אני משרת את המדינה".
שני הביקורים, גם בוושינגטון וגם בלונדון, הכעיסו את ראש הממשלה נתניהו, שלשכתו הנחתה את השגרירות בלונדון שלא לשתף פעולה עם הביקור של גנץ ולא להשתתף בתיאומו. מעבר לכך, הנחתה לשכת רה"מ את השגרירות שלא לטפל באבטחה של גנץ.