השר וחה"כ גדעון סער הודיע אמש (שלישי) כי הוא וחברי מפלגתו תקווה חדשה מתפצלים ממפלגתו של בני גנץ כחול לבן, ולמעשה מפרקים את השותפות שנקראה המחנה הממלכתי. בכנס פעילים שקיים בת"א הערב לסיכום מסע הבחירות לרשויות המקומיות, הודה סער לגנץ ולאיזנקוט, אך טען כי "ישראל זקוקה לחלופה של ימין ממלכתי". בנוסף דרש סער להצטרף לקבינט המלחמה.
סיקור N12: סער נפרד מגנץ
- סער מפרק את המחנה הממלכתי - ודורש להיכנס לקבינט המלחמה; גנץ: תודה ובהצלחה
- לימין שור: פרישת סער מסמנת על מה יהיו הבחירות הבאות | עמית סגל, פרשנות
- סקר חדשות 12: כך הפרישה של סער מהמחנה הממלכתי משפיעה על מפת המנדטים
"הנסיעה המדינית של גנץ? טעות"
השותפות במסגרת המחנה הממלכתי ידעה עליות ומורדות בשנה האחרונה, והפרידה בין סער לגנץ ולאיזנקוט הייתה עניין של זמן. רק בשבוע שעבר התראיין השר סער ל"שש עם עוד בן עמי" על רקע נסיעת יו"ר המחנה הממלכתי גנץ לביקור מדיני בארה"ב, ותקף: "נסיעה מדינית? טעות. דרוש אישור ממשלה".
השר וחבר הקבינט טען אז כי נסיעתו של גנץ לוושינגטון "לא מתאימה לנורמות ולמצב המלחמה שאנו מצויים בו". עם זאת הבהיר: "אני משוכנע שגנץ יביא תועלת בביקור, אבל הם צריכים להיעשות בדרך הממלכתית המקובלת". סער אז ביקר גם את נתניהו: "טעה כשהנחה את השגריר בוושינגטון שלא לשתף פעולה עם גנץ".
הביקורת על נסיעת גנץ הגיעה גם לאחר שבחודש שעבר סער חשף פומבית בריאיון ל"פגוש את העיתונות" טעימה מהעימות במחנה הממלכתי. בריאיון שקיים אז, סער ביקש לכנותו כ"יו"ר תקווה חדשה", על אף שהוא נמצא במסגרת פוליטית משותפת עם בני גנץ תחת המחנה הממלכתי.
"אני חושב שאין שום שינוי, אני יו"ר מפלגת תקווה חדשה", הצהיר אז סער. "מפלגה שהוקמה כדי לעמוד על הרעיונות של הימין הממלכתי שבעבר הליכוד ייצג בתקופת בגין ושמיר. הוא הלך לדרך אחרת. אין גורם אחר במערכת הפוליטית שמייצג אותם".
הכינוי של סער: "יו"ר תקווה חדשה"
בצל חילוקי הדעות בתוך הממשלה וההערכה של סער כי המחנה הממלכתי לא תפרוש, טען אז סער כי בעת שהתאחד עם בני גנץ, האחרון חתם על נייר מדיני שמביע התנגדות להקמת מדינה פלסטינית ומדינה דו-לאומית. "לא הייתי הולך להסכם בלי שהדבר הזה יהיה ברור. אני מצפה מכל חברי הממשלה ללא יוצא מן הכלל להביע התנגדות גמורה וחד-משמעית. מול כמוסת הרעל הזו צריך להביע עמדה ברורה וחד-משמעית".
בסוף חודש ספטמבר, סער, שבהודעות הדוברות שלו עד אז היה מכונה "שר המשפטים לשעבר", בחר לעצמו להתכנות "יו"ר תקווה חדשה הימין הממלכתי", וזה כאמור בשונה מהודעות קודמות שלו. עמדות שונות בין השניים הוצגו גם על רקע אירועי יום הכיפורים והתפילה בכיכר דיזנגוף.
בצאת יום הכיפורים תקף גנץ את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר כי הוא "מחולל השנאה הגדול ביותר, זה שבוחר כעת ללבות את האש, ביחד עם פוליטיקאים שהחליטו להפוך את המרחב הציבור שלנו לאזור אסון", וכמעט התעלם מהתנהגות הציבור בכיכר. מנגד, סער התייחס למי שפגע בתפילה, תקף גם את נתניהו אבל גם את לפיד, וטען כי התגובה של ראש האופוזיציה על אירועי הכיפורים, בדומה לזו של נתניהו, הייתה מכוערת.
העימות בישיבת המחנה הממלכתי: "האם להישאר בממשלה?"
כמה ימים לאחר מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר ותחילת מלחמת חרבות ברזל, המחנה הממלכתי נכנסו לממשלת חירום. בני גנץ, וגדי איזנקוט (כחול לבן) מונו לחברי קבינט המלחמה המצומצם, וחילי טרופר (כחול לבן) וסער ויפעת שאשא ביטון (תקווה חדשה) מונו לחברים בקבינט המדיני-ביטחוני.
כשלושה חודשים לפרוץ המלחמה, בישיבות של המחנה הממלכתי, עימות סוער פרץ בעקבות שאלה אחת: "האם לצאת מהממשלה או להישאר בה?" בציטוטים מתוך אחת מישיבות הסיעה ניכרו ההבדלים בין עמדות חברי מפלגת כחול לבן אל מול חברי מפלגת תקווה חדשה.
השר סער טען אז שתהיה זו טעות לצאת מהממשלה, והשר איזנקוט אמר: "מוטרד מהכיוון שאליו העסק הולך". חה"כ מיכאל ביטון מכחול לבן צוטט: "צריך לקצר את השהייה בממשלה. ביבי בקמפיין", וחברת הכנסת אורית פרקש הכהן הוסיפה: "מסתייגת מנוסח ההסכם שמחייב להישאר עוד שני וחצי". זאב אלקין מתקווה חדשה השיב על דברי השניים: "זו תהיה טעות ברמה הלאומית לעזוב".
בציטוטים נוספים שיצאו מהישיבה, טען השר גדעון סער (תקווה חדשה): "אסור לצאת מהממשלה, זו טעות. הציבור דורש שנישאר. אם יעשו סקר בין החיילים אז יבקשו שנישאר בממשלה". חבר הכנסת מיכאל ביטון מכחול לבן השיב: "אני מציע שנעשה סקר בקרב המילואימניקים - נראה מה הם אומרים". השרה יפעת שאשא ביטון מתקווה חדשה טענה גם כן: "אין לאן ללכת. אם נשאיר אותם לבד, מה עשינו בזה? יש לנו אחריות לישראל. זו טעות לעזוב עכשיו". סער הוסיף: "הם אלה שנבחרו והם לא ילכו לשום מקום ולא יהיו בחירות בקרוב, מבחינתם לא יהיו בחירות בכלל". בנוסף, פערים נרשמו ביחס להדחת עופר כסיף מחד"ש, אז חברי הכנסת של תקווה חדשה תמכו כולם בהדחה, ואנשיו של גנץ לעומת זאת לא תמכו בהדחה באופן מלא.