במפלגת "יש עתיד", הכריזו אתמול (שני) שבעוד חודשיים יתקיימו פריימריז לראשות יושב ראש המפלגה, ולראשונה זה זמן גם יש מועמד על התואר מול היו"ר המכהן ומייסד התנועה יאיר לפיד - והוא רם בן ברק. ועידת יש עתיד מתכנסת זו השנה השנייה. יצוין כי הפריימריז מתקיימים רק על תואר יושב הראש, ולא על רשימת חברי הכנסת שאחריו. איך יעבדו הבחירות המקדימות ומה הרכב הוועידה – N12 עם כל מה שצריך לדעת.

רם בן ברק עצמו התייחס הבוקר להכרזת המועמדות ההיסטורית, ואמר ליואב לימור ב"חדשות הבוקר" כי "יש ביני לבין לפיד הבדלים. אני חושב שהמפלגה צריכה להיות הרבה יותר דמוקרטית, ולא רק לראשות המפלגה. הוועידה והמתפקדים צריכים להיות הרבה יותר מעורבים בבחירת חברי הכנסת ובמיקום שלהם".

כשנשאל איך לפיד הגיב להחלטתו לרוץ מולו, אמר: "לפיד ידע שברגע שיגידו פריימריז אני מתמודד. אמרתי את זה גם בפעם הקודמת, רק שאז זה היה רגע לפני שהוא נעשה ראש ממשלה והחלטתי להסיר את המועמדות כי זה לא היה לעניין. ברור שזה מתואם. יאיר ואני באמת ביחסים מצוינים. אני יודע שבפוליטיקה אומרים את זה בדרך כלל כשהיחסים לא טובים, אבל במקרה הזה אנחנו באמת ביחסים מצוינים. יש כאן תחרות, לכל אחד מאיתנו יש חסרונות ויתרונות".

בשיחה הוא התייחס להבדלי העמדות בינו לבין לפיד - בין היתר בנושא הפלסטיני: "המפלגה נמצאת היום יותר במקום שאני נמצא בו מאשר שלפיד היה בעבר. חייבים להגיע לפתרון עם הפלסטינים, זה אינטרס ישראלי. לעולם לא אוותר על הביטחון ולא אתפשר עליו, גם בתהליך היפרדות או תהליך שלום עם הפלסטינים. האינטרסים הביטחוניים הם בראש. התהליך יהיה איטי ומדורג, אבל חייבים להגיע לפתרון".

הרכב הוועידה לפי התקנון של המפלגה

תקנון המפלגה קובע שיכהנו בה עד 750 חברים, ושמנכ"ל המפלגה הוא זה שישמש כיושב הראש שלה. כל חבר כנסת יוכל למנות חבר ועידה נוסף,  ובנוסף יכהנו בה ראשי רשויות וראשי סיעות במועצות המקומיות מטעם המפלגה.

עוד קובע התקנון כי גם בעלי תפקידים מטעם המפלגה במוסדות הלאומיים כמו קק"ל וההסתדרות הציונית יכהנו בה. שני סעיפים בתקנון מקנים יתרון מובנה ללפיד, משום שיו"ר המפלגה רשאי אם ירצה למנות עד 5% מחברי הוועידה, וגם 30% ממייסדי המפלגה יכהנו כחבריה.

 

יאיר לפיד במסיבת עיתונאים (צילום: מירים אליסטר, פלאש 90)
יו"ר המפלגה לפיד. יש לו יתרון מובנה | צילום: מירים אליסטר, פלאש 90

עוד יכהנו ראש מטה השטח של המפלגה, וראשי מטות וקהילות. בנוסף, יכהנו בה 5 "חברים של כבוד" שגם אותם ימנה לפיד באישור הנהלת המפלגה "על בסיס מעמדתם הציבורי ותרומתם למפלגה".

נציגי המטות והקהילות ייבחרו על ידי ראשי המטות והקהילות עצמם, לפי חלוקה שמשקללת את הגודל היחסי של המטה או הקהילה וכן שיעור התמיכה במפלגה בבחירות לכנסת. בכל מטה או קהילה יכהן לפחות נציג אחד, אך לא יותר מ-49. ראשי המטות והקהילות זכאים להיבחר כמי שהוגדרו ברשומות המפלגה כפעילים במשך לכל הפחות שלוש שנים, ומזדהים עם ערכיה.

 

רובם הם אנשי שטח, בהם אנשי המטה מתל אביב, כפר סבא, חצור הגלילית, דימונה, אלעד ועוד. בסך הכול יש ברחבי הארץ סביב 240 מטות. בנוסף, הוועידה גם מורכבת מפעילים מובילים, מייסדי המפלגה, חברי ההנהלה, חברי הכנסת וכו'.

האלקטורים נקבעו לפי גודל עיר שקובע את הגודל במטה, ולפיכך את גודל האלקטורים. למשל, מטה תל אביב - בגלל גודלו והשפעתו מקבל 8 אנשים. לראש המטה מאפשרים לבחור עוד 7 אנשים שעומדים בקריטריונים. 

 

 

כשבשנה שעברה הוחלט לקיים בחירות כאלה, אף אחד לא התמודד מול יאיר לפיד ולכן, בסוף לא התקיימו בחירות. לפי התקנון, אמורות להתקיים בחירות בכל ארבע שנים, לפני הבחירות הארציות - אך במפלגה התקבלו בקשות מחברי הוועידה שרוצים להתמודד בהקדם ובהתאם, לפיד החליט שגם השנה יתקיימו בחירות ליו"ר.

כל 750 חברי הוועידה קיבלו אתמול מייל על כינוסה ועל האפשרות שלהם להגיש את מועמדותם עד תחילת חודש נובמבר.

המועמד שיציג את שמו יצטרך להשיג את החתימות של לפחות 10% מאנשי הוועידה. מאחר שמספרם עומד על 750, המועמד צריך להציג מסמך שכולל בתוכו לפחות 75 שמות תומכים. חבר ועידה יכול לחתום רק על שם אחד. ביש עתיד יקיימו את הבחירות - בסוף דצמבר, בכינוס הוועידה. רם בן ברק, ששלח מייל חוזר שהוא מעוניין להגיש את מועמדתו - יקבל דף חתימות וירוץ בין כל 750 הפעילים.