73 ימים עברו מאז שהחלה מלחמת "חרבות ברזל" עם מתקפת הפתע של חמאס, ועל פי סקר חדשות 12 שפרסמנו אמש (שני) ב"מהדורה המרכזית", אם הבחירות היו מתקיימות היום - המחנה הממלכתי בראשות בני גנץ היא המפלגה הגדולה בישראל, עם 37 מנדטים. מפלגת הליכוד בראשות רה"מ בנימין נתניהו עם 18 מנדטים בלבד, ויש עתיד בראשות ראש האופוזיציה יאיר לפיד, עם 15 מנדטים.

בנימין נתניהו, בני גנץ (צילום: פלאש 90)
גנץ מוביל על נתניהו בהתאמה לראשות הממשלה | צילום: פלאש 90

ש"ס בראשות אריה דרעי עם 11 מנדטים, ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן עם 9 מנדטים, עוצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר עם 8 מנדטים, ויהדות התורה בראשות יצחק גולדקנופף עם 7 מנדטים. בתחתית הרשימה שסוגרת את המפלגות שזוכות להיכנס לכנסת, על פי הסקר, חד"ש-תע"ל, מרצ, ורע"ם, שזוכות ל-5 מנדטים כל אחת.

מתחת לאחוז החסימה - מפלגת הציונות הדתית בראשות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שזוכה ל-2.4%, בל"ד בראשות סמי אבו שחאדה, ומפלגת העבודה שעתידה לקיים פריימריז לרשימה ולתפקיד היו"ר במקום מרב מיכאלי שהודיעה כי תפרוש. 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, Flash90)
בצלאל סמוטריץ', מתרסק מתחת לאחוז החסימה | צילום: חיים גולדברג, Flash90

מהסקר עולה כי הקואליציה שמרכיבה כיום את הממשלה, וללא המחנה הממלכתי מפלגתו של גנץ שנכנסה לממשלה בצל המלחמה, זוכה ל-44 מנדטים בלבד. האופוזיציה, כולל המחנה הממלכתי וללא חד"ש-תע"ל, זוכה ל-71 מנדטים.

כיצד תיראה המפה הפוליטית אם נפתלי בנט, יוסי כהן ויאיר גולן יעמדו בראש שלוש רשימות? 

בסקר שערך מכון מדגם בראשות מנו גבע, שאלנו: "אם הבחירות לכנסת היו מתקיימות היום, ומפלגה בראשות נפתלי בנט ומפלגה בראשות יוסי כהן היו מתמודדות, ומפלגות העבודה ומרצ ירוצו ברשימה מאוחדת בראשות יאיר גולן, ויתר המפלגות ללא שינוי, לאיזו מפלגה היית מצביע?"

בתשובה על השאלה, מפת המנדטים תיראה כך: המחנה הממלכתי בראשות גנץ מובילה עם 23 מנדטים, הליכוד בראשות נתניהו שנייה עם 15 מנדטים, ומפלגה בראשות נפתלי בנט שלישית עם 13 מנדטים. בהמשך הרשימה - ש"ס שומרת על כוחה עם 11 מנדטים, ויש עתיד עם 10 מנדטים.

נפתלי בנט ויוסי כהן (עיבוד: פלאש 90)
כיצד תיראה המפה הפוליטית עם מפלגות בראשות נפתלי בנט ויוסי כהן? | עיבוד: פלאש 90

העבודה ומרצ בראשות יאיר גולן ומפלגה בראשות יוסי כהן זוכות ל-9 מנדטים כל אחת במקרה שבו נפתלי בנט ויוסי כהן רצים ברשימות נפרדות, ושיאיר גולן עומד בראש רשימה של מרצ והעבודה. יהדות התורה ועוצמה יהודית זוכות ל-7 מנדטים כל אחת, ישראל ביתנו זוכה ל-6 מנדטים, והרשימות הערביות חד"ש-תע"ל ורע"ם זוכות ל-5 מנדטים כל אחת. גם כאן הציונות הדתית ובל"ד נשארות מתחת לאחוז החסימה.

מפת הגושים משתנה במקרה שבו נפתלי בנט ויוסי כהן רצים ברשימות נפרדות ובמקרה שיאיר גולן עומד בראש רשימת שמאל של העבודה ומרצ. האופוזיציה כיום זוכה ל-58 מנדטים (כולל המחנה הממלכתי וחד"ש-תע"ל), והקואליציה זוכה ל-40 מנדטים בלבד. 2 המפלגות החדשות של בנט וכהן, זוכות יחד ל-22 מנדטים. 

שאלת ההתאמה לראשות הממשלה

בסקר שאלנו מי הכי מתאים לראשות הממשלה. בשאלת ההתאמה בין נתניהו ללפיד, רה"מ מוביל על לפיד עם 32% התאמה מבין כלל המדגם, לעומת 28% ללפיד. 36% מכלל המדגם ענו כי אף אחד מבין שניהם לא מתאים, ו-4% השיבו "לא יודע".

בנימין נתניהו ונפתלי בנט (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
בנימין נתניהו ונפתלי בנט | צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

בשאלת ההתאמה בין נתניהו לגנץ, מבין כלל המדגם, גנץ עם 45% התאמה לעומת 27% לנתניהו. 22% מכלל המדגם ענו כי אף אחד מבין שניהם לא מתאים לראשות הממשלה, ו-6% השיבו "לא יודע". בשאלת ההתאמה בין רה"מ לשעבר נפתלי בנט ובין רה"מ נתניהו, בנט מוביל וזוכה ל-33% התאמה, לעומת 29% לרה"מ נתניהו. 32% סבורים שאף אחד מהם לא מתאים, ו-6% השיבו "לא יודע". 

האם צריך להקדים את הבחירות, והאם הרשות הפלסטינית צריכה לשלוט בעזה ביום שאחרי המלחמה

בסקר שאלנו אם צריך להקדים את הבחירות הבאות לכנסת או שלא צריך. רוב הציבור, 57%, סבור ש"כן" יש להקדים את הבחירות. מתוך מצביעי גוש נתניהו, 32% סבורים שיש להקדים את הבחירות לכנסת לעומת 59% שסבורים שלא. מתוך מצביעי גוש מתנגדי נתניהו, 82% סבורים שיש להקדים את הבחירות לכנסת לעומת 13% שסבורים שלא.

אבו מאזן נואם בעצרת האו"ם (צילום: reuters)
רוב הציבור מתנגד להעברת השליטה בעזה לרשות הפלסטינית אחרי המלחמה | צילום: reuters

עוד שאלנו את הציבור אם הם תומכים בהעברת השליטה בעזה לרשות הפלסטינית ביום שאחרי המלחמה או מתנגדים לכך. 19% מכלל המדגם תומכים בהעברת השליטה ברצועה לרשות הפלסטינית, 54% מתנגדים להעברה ו-27% השיבו "לא יודע". מבין מי שמגדירים עצמם כימין, 9% תומכים בהעברת עזה לידי הרשות, לעומת 73% שמתנגדים. מבין מי שמגדירים מעצמם כמרכז-שמאל, 34% תומכים בהעברת עזה לידי הרשות ו-27% מתנגדים לכך.


עורך הסקר: מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע
מועד איסוף הנתונים: 18.12.2023
אוכלוסיית המחקר: מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בני 18 ויותר
מספר המשיבים בפועל: 504
טעות הדגימה המרבית: 4.4%+
שיטה סטטיסטית: הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות
שיטת הדגימה: דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית
אופן ביצוע הסקר: אינטרנטי + טלפוני