יו"ר רע"ם מנסור עבאס הגיע הערב (שישי) לריאיון באולפן חדשות 12, והביע את תחושת הכאב וההזדהות שלו עם משפחות הקורבנות והחטופים של מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. "נפגשתי כמה פעמים ואני נמצא בקשר ישיר עם משפחות החטופים, פועל להחזרתם", אמר.
"כבר ביום השני למלחמה הוצאתי הודעה ודרשתי לשחרר את החטופים – במיוחד נשים, ילדים, מבוגרים ואזרחים", הדגיש עבאס. "גם הסברתי במונחי הדת למה זה מתבקש. הייתה לי תקווה שיש לנו חלון הזדמנויות ביומיים-שלושה הראשונים במיוחד בנושא הכואב של ילדים, נשים ומבוגרים – לצערי פספסנו שם אבל מקווה שזה יתחיל לזוז בקרוב".
עבאס התייחס גם לסערת חברת הכנסת אימאן ח'טיב-יאסין מסיעתו, שבריאיון לערוץ הכנסת אמרה כי "לא שחטו תינוקות ולא אנסו נשים" – ולדרישתו ממנה להתפטר. "אני עומד מאחורי הדברים שלי, שאין מקום לא מוסרית, לא דתית ולא ציבורית לדבר בשפה שיכולה להישמע כהכחשה", הסביר יו"ר רע"ם. עוד אמר כי הוא מחכה להחלטת ועדת האתיקה של הכנסת בעניינה.
"אני אישית יכול להעיד שחברת הכנסת ח'טיב-יאסין אינה נמצאת שם", טען. "ביקשתי שתתפטר בגלל ההשלכות הציבוריות של הנושא".
לגבי עמדת החברה הערבית בכללותה, עבאס הסביר שהאזרחים הערבים כואבים את כאב ה-7 באוקטובר – למרות ההפגנות של חלק מהם נגד המלחמה. אתמול חברי בל"ד השתתפו בהפגנת התנגדות למלחמה של ישראל בעזה - שבה נעצרו יו"ר בל"ד סאמי אבו שחאדה וחברת הכנסת לשעבר מהמפלגה חנין זועבי.
"בל"ד אינה החברה הערבית", טען בתוקף. "איבדנו 21 אנשים, כל הרופאים והאחיות התייצבו. יש תחושת כאב, סולידריות ואמפתיה לסיטואציה כולה ולמשפחות הקורבנות והחטופים".
יו"ר רע"ם גם הביע גינוי לתופעות של הסתה או הזדהות עם חמאס ומעשיו. "החברה הערבית שומרת חוק ושומרת על הסדר הציבורי", אמר. הוא ביקש מהיועצת המשפטית לממשלה וממפכ"ל המשטרה לוודא שאין תופעה של אלימות או עינויים בחקירות של אזרחים ערבים בנושא. "יש עדויות של כמה מקרים, זה משפיע בצורה שלילית על האווירה בחברה הערבית", הסביר. "לחקור כן ולהגיש כתבי אישום נגד מי שצריך לעשות זאת – אנחנו נגנה כל הסתה או הזדהות עם הפשעים האלו – אבל יש לשמור על המרקם עצמו".
עבאס צפה בסרט הזוועות שהוקרן לחברי הכנסת על מאורעות השבת השחורה ביישובי העוטף. "לא צפיתי בסרט כדי שיהיו לי הוכחות – כי כבר יש לי אמונה מה-7 באוקטובר", אמר. "היה לי חשוב לצפות כדי להרגיש את הכאב שכולם מרגישים ושהקורבנות הרגישו. המטרה הראשונה מבחינתי היא לעבור את המשבר הזה בשלום, כיהודים וכערבים, יהיה עוד זמן להתווכח ולהתעסק בפוליטיקה".
בתוך כך, בסקר שפורסם על ידי מרכז ויסברי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה – נרשם נתון שיא של כל הזמנים בהזדהות האזרחים הערבים במדינת ישראל. על פי הסקר, 70% מהערבים מזדהים עם מדינת ישראל בימי המלחמה. בקרב האזרחים היהודים, 94% הביעו הזדהות עם המדינה – נתון שלא היה כמוהו 20 שנה.