העימותים בין מפגינים למתפללים בתל אביב: המערכת הפוליטית סוערת בעקבות ההתנגדות של תושבי העיר לאפשר תפילה עם הפרדה בין נשים וגברים בכמה מוקדים. "ת"א-יפו תשאר חופשית ולא ניתן יותר לקיצונים להכתיב לנו את המרחב הציבורי", אמר ראש העייריה רון חולדאי הערב (שני) בריאיון ל"מהדורה המרכזית".
"מאז מלחמת יום הכיפורים, 50 שנה, לא הזעיקו אותי במהלך החג. אני רוצה להבהיר בצורה ברורה - אני לא אתן לשנות את אופיה של העיר שלנו! בתל אביב-יפו אין מקום להפרדה והדרה מגדרית במרחב הציבורי", הדגיש חולדאי. "גורמים שלא יכבדו את הוראות העירייה והחוק לא יקבלו יותר היתרים לפעול במרחב הציבורי בעיר".
ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף: "עם ישראל ביקש להתאחד ביום הכיפורים בבקשת סליחה, מחילה ואחדות בתוכנו. לתדהמתנו, דווקא במדינת היהודים, ביום הקדוש ביותר לעם היהודי, מפגיני שמאל התפרעו נגד יהודים בעת תפילתם. נראה שאין גבולות, אין נורמות ואין סייג לשנאה מצד הקיצונים משמאל. אני, כמו רוב אזרחי ישראל, דוחים זאת. אין להתנהגות אלימה כזאת מקום בתוכנו".
יו"ר המחנה הממלכתי גנץ תקף את רה"מ: ״במשך 75 שנה הצליח רוב גדול של הישראלים להגיע להסכמות על המרחב הציבורי ביום הכיפורים, כך שיותאם לפי הקהילה. 75 שנה הצליחו ציבורים לכבד האחד את השני למרות השוני, ולא הכניסו פוליטיקה ליום הכיפורים".
"כעת, מי שהחליט להפריד בינינו - הצליח לחלל גם את היום הקדוש הזה בכפייה ובשנאת חינם", המשיך גנץ. "ומי אם לא ראש הממשלה, מחולל השנאה הגדול ביותר, הוא זה שבוחר כעת ללבות את האש, ביחד עם פוליטיקאים שהחליטו להפוך את המרחב הציבור שלנו - לאזור אסון. אני קורא לכל המנהיגים לגלות אחריות, ולהפסיק את השיח ואת המעשים מחרחרי המדון. לציבור אני מבקש להגיד, יש היגיון לאפשר למרחב הציבורי להתנהל לפי מאפייני האוכלוסייה, ובמקרה הזה התקבלה פסיקה נכונה לטעמי, שהסמיכה את עיריית תל אביב לקבוע את הנהלים. אך חשוב מכך, עלינו לזכור - במקום שבו יש מי שמדרדרים אותנו למלחמת אחים, המשימה של כולנו היא למנוע אותה.״
מטעם "ראש יהודי", העמותה שארגנה את התפילה המופרדת על האירוע: "עוד טרם תפילת כל נדרי הגיעו כ-100 מפגינים מאורגנים מבעוד מועד, לחבל בתפילת יום הכיפורים שתוכננה כחוק בכיכר דיזנגוף. המתפרעים קיימו מופע צרחות ובריונות והצליחו להדוף מהכיכר את מאות תושבי תל אביב שביקשו להתפלל ביום כיפור כבשנים עברו. עזבנו את הכיכר כדי למנוע את חילול היום הקדוש ועברנו לבית הכנסת מתוך אחריות ושמירה על כבוד יום הכיפורים".
"אנו פעלנו במסגרת החוק ושורת הדגלים האוורירית שהקמנו עמדה לחלוטין בפסיקה המשפטית", הוסיפו. "את תפילת נעילה קיימנו בבית הכנסת ויצאנו לרחוב הסמוך לאמירת "אבינו מלכנו" ותקיעת שופר, כש-1,000 תושבי תל אביב הצטרפו אלינו. ההפגנות נגד התפילה הוכיחו כי מלכתחילה למפגינים לא הפריע נושא המחיצה, למפגינים הפריעה התפילה במרחב הציבורי שכאמור אושרה כחוק".
גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר האשים: "ביום הכיפורים הזה ראינו שונאים שמנסים לגרש את היהדות מהמרחב הציבורי. ישראל היא מדינה יהודית! ודמוקרטית. בחמישי הקרוב אקיים תפילת ערבית בכיכר". גם חה"כ יצחק קרויזר מסיעתו כתב: "לראות ולא להאמין. אנטישמיות ישראלית נוסח חסידות שקמה ברסלר. כותב לכם בשפה שתבינו: בושה! בושה! בושה!".
חולדאי התייחס בפוסט בפייסבוק גם לסוגיית אכיפת החלטת בית המשפט, שלטענת התושבים לא התקיימה: "החלטתי לאחר דיון מעמיק בשילוב הגורמים העירוניים והמשטרה, חצי שעה לפני כניסת החג, לא להכניס כוחות משטרה על מנת לבצע אכיפה בערב כיפור תוך כדי קיום התפילה, על מנת לא לייצר הסלמה מיותרת ולשמור על קדושת החג. אכיפה והפעלת כוח הייתה עלולה להבעיר את השטח ולייצר הסלמה מיותרת".
עוד הוסיף: "זוהי החלטת מדיניות שלי שאני עומד מאחוריה, מתוך ראיית כלל הציבור התל אביבי שיום זה משמעותי עבורו. דרדור האירוע היה נותן פרס ותמונת ניצחון לגורמי הקיצון שמאיימים על העיר. אירועי ערב כיפור הם עוד דוגמא עצובה ומדאיגה לפילוג בחברה שלנו".
גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס בפוסט בפייסבוק לעימותים בכיכר דיזנגוף בין מתפללים לתושבי השכונה - והאשים את הגרעין החרד"לי. "מקפידים להסביר לנו – במאור פנים שיש רק גירסה אחת של היהדות, הגירסה שלהם, והם דורשים שבשם הסובלנות גם בשכונה שלנו הם יחליטו מה מותר ומה אסור".
ביום הזיכרון לשואה לא האמנתי שיערבו פוליטיקה, ולצערי טעיתי. לבית הכנסת שהייתי בו הם הגיעו, ביזו את המקום ואת היום הקדוש.
— Boaz Bismuth (@BismuthBoaz) September 25, 2023
ימים לפני יום הכיפורים חשבתי לעצמי, האם הפעם הם שוב יעברו את כל הגבולות, רציתי להאמין שהם לא יחוללו את היום הזה, יום לחשבון נפש, לסליחה.
אין להם גבולות.…
כל מי שמנסה להשתמש בפסיקת בג״ץ כדי להצדיק את ההנהלות המחפירה של אלו שהפריעו לתפילות יום כיפור צריך להתבייש.
— Miki Zohar מיקי זוהר (@zoharm7) September 25, 2023
הגיע הזמן לעצור את השנאה היוקדת הזו כנגד כל סממן יהודי. זו חציית קו אדום בלתי נסבלת.
זה כבר לא העניין של ההפרדה המגדרית כי הרי יש המון בתי כנסת שזה בסדר וזה נהוג שהתפילות בהם בהפרדה אז מה היה דחוף לעשות את התפילות בהפרדה במרחב הציבורי? לא, זה הרבה יותר מזה, זו רוח המפקד.
— Yulia Malinovsky יוליה מלינובסקי (@YuliaMalinovsky) September 25, 2023
הקיצוניים האלו משתלטים על החברה הישראלית והם מקבלים רוח גבית מהממשלה הפונדמנטליסטית הזו.
זו… pic.twitter.com/RBZRvXnLKC
מסתבר שבתל אביב-יפו החלטת בג״צ היא המלצה בלבד.
— Orna Barbivay אורנה ברביבאי (@OrnaBarbivay) September 25, 2023
חולדאי- שמירה על המבצר הליברלי היא הרבה מעבר לסיסמה ריקה, קח אחריות על הפקרת המרחב הציבורי!
סגנית ראש עיריית תל אביב חן אריאלי כתבה: "פרקטיקות של כיבוש מיו"ש זלגו לתוך העיר שלנו תוך שימוש ציני ביום כיפור. משיחיים חמושים באקדחים הסתובבו והלכו אימים בעירנו האהובה. כבוד לתושבים שנאבקו כדי שהמרחב הציבורי שלנו יהיה חופשי".
כוח קפלן פרסם הודעה על האירועים: ביום הכיפורים נחשפנו לתכנית זדונית, סדורה ומתוכננת היטב, של קנאים דתיים שניסו להפר פסיקות בתי המשפט במטרה לכפות הדתה קיצונית ומשיחית על המרחב הציבורי החילוני ברחבי הארץ. זהי אותה חבורה שמנסה להפוך את ישראל לדיקטטורה משיחית, חבורה שממנה יוצאים שורפי תינוקות והמעודדים אותם והתומכים בהם".
"אנו רואים בחומרה רבה את ניסיון ההשתלטות על המרחב הציבורי על ידי עמותות הממומנות מכספי המיסים של הציבור הליברלי, המקבלות רוח גבית מנבחרי הציבור שניצבים בחזית ההפיכה המשטרית", כתבו. "זהו עוד שלב בהפיכה המשטרית שמתרחשת בישראל וניסיון להפוך לנורמה מרחב ציבורי שמוכתב על ידי הרבנים הקיצוניים ביותר דוגמת דב ליאור וצבי טאו. הם מעוניינים בישראל נוסח הטאליבן ומול כך חובה להתגונן".