ההתנגדות המפתיעה להמשך החקיקה: בימים האחרונים נפגשים בכירים בפורום קהלת עם שרים, חברי כנסת וגורמים אחרים בימין, ומביעים באוזניהם עמדה מפתיעה, בהתחשב בכך שפורום קהלת הוא זה שעומד מאחורי המהפכה המשפטית והרעיונות שלו הם אלה שהונחו בבסיסה.
אמש (ראשון) פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" שבפורום קהלת סבורים - לא כולם אבל רבים - שיש לעצור לאלתר את החקיקה המשפטית, באופן מוחלט ועד להודעה חדשה, ובמקום זאת - להתמקד בנושאים שאינם שנויים במחלוקת. "רב הנזק על התועלת", נאמר באותן שיחות. "צריך לעצור כי העם משוסע לחלוטין, הצבא נפגע והחברה נפגעת".
בנוסף, בחלק מהשיחות נשמעה ביקורת חריפה על השר לוין, על כך הגישה הבלתי מתפשרת שלו רק הרחיקה את האפשרות לרפורמה משפטית מעמיקה ומזדחלת במערכת המשפט. בפורום קהלת ביקשו שלא להגיב לידיעה.
ביום שישי התפרסם שהתורם הראשי של קהלת, המולטי מיליארדר האמריקני ארתור דנצ'יק הודיע על הפסקת התמיכה הכלכלית בארגון. דנצ׳יק מרבה לבקר בישראל ולאחרונה חווה גם הוא הפגנות של ישראלים מחוץ לביתו בארה"ב. לא קיבלנו תשובה לשאלה אם קודם הופסקה התרומה או שקודם נמלכו חלקים בפורום קהלת בדעתם.
נתניהו: "אשנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים"
בריאיון נוסף, 22 במספר, לתקשורת הזרה מאז שנבחר, אמר הערב ראש הממשלה נתניהו שבכוונתו להעביר את החלק הבא במהפכה המשפטית - שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים - ואז לדבריו יעצור.
"זה בערך מה שנשאר - כי את שאר הדברים אני לא חושב שעלינו לחוקק", אמר נתניהו בריאיון לערוץ בלומברג מלשכתו בירושלים. כשנשאל לגבי הצעדים הבאים, אמר כי אלה יתייחסו בעיקר להרכב הוועדה לבחירת שופטים: "אני מתכוון לתת לזה לפחות עוד כמה חודשים, במטרה להגיע להסכמה נוספת, ככל הנראה על הרכב הוועדה".
בהמשך אמר ראש הממשלה כי הוא מעוניין למצוא "נקודת איזון": "אני לא חושב שאנחנו צריכים לעבור ממצב קיצון אחד בו יש לנו את אחד מבתי המשפט האקטיביסטיים ביותר בעולם, למצב קיצון אחר בו הכנסת יכולה לבטל כל החלטה של בית המשפט העליון. צריך להיות איזון, זה האיזון שאנו מנסים להשיב".
ראשי הקואליציה נגד בג"ץ: אין לו סמכות לבטל חוקי יסוד
במקביל, ראשי מפלגות הקואליציה פרסמו הערב הודעה מיוחדת בעקבות הצו על תנאי שהוציאו שופטי בג"ץ ל"חוק הנבצרות", שבמסגרתו הממשלה צריכה לנמק מדוע לא לדחות את החלת החוק. "אין לבית המשפט סמכות לבטל חוקי יסוד ואין לו סמכות לקבוע שחוק היסוד יכנס לתוקף בתקופה מאוחרת", הבהירו. "אין גם לאף בית משפט סמכות לבטל את תוצאות הבחירות ולאפשר הוצאת ראש ממשלה לנבצרות, דבר שמבטל את הדמוקרטיה מיסודה".
בהודעה המשותפת הבהירו ראשי הקואליציה כי "החלטה כזאת שומטת את הבסיס המשותף בין הרשויות שהיה מוסכם לאורך השנים ועומדת בסתירה לאמירתו המפורשת של הנשיא לשעבר אהרון ברק: 'הכנסת רשאית לקבוע בחוק יסוד שאין ביקורת שיפוטית חוקתית, ובית המשפט לא יוכל להפוך קביעה זו. אם בית-משפט יפסול חוק בטענה שהוא איננו חוקתי, יכולה הכנסת לגבור על פסילה זו בהפיכת החוק שנפסל לחוק יסוד'".
ההודעה החריגה מצד ראשי הקואליציה הגיעה שעות בודדות לאחר ששופטי בג"ץ הוציאו צו על תנאי בנוגע ל"חוק הנבצרות" שבמסגרתו הממשלה צריכה לנמק מדוע לא לדחות את החלת החוק. המשמעות היא שהחוק לא צפוי להיפסל, אך המהלך מקדם את העתירות שלב בדרך להכרעה, שבה ייתכן שייקבע כי החוק לא יחול באופן מיידי.
לפי החלטת השופטים, המדינה נדרשת להשיב לצו עד אמצע ספטמבר, ובסוף החודש ידון בג"ץ שוב בעתירה בהרכב מורחב של 11 שופטים. למעשה, השופטים ביקשו מהמדינה להסביר למה שתחילת החוק לא תידחה, וזאת אחרי הטענות שהחוק פרסונלי וחוקק בגלל ראש הממשלה בנימין נתניהו.