הייעוץ המשפטי תקף, מומחים התנגדו בתוקף: ועדת החוקה תחל היום (שני) להצביע על ביטול עילת הסבירות, לאחר שהדיונים על החוק הסתיימו מוקדם יותר היום. הוועדה דנה שעות בחוק, כשרבים הביעו התנגדות לקידום הנוסח המוצע. N12 חזר לדיונים והביא את אזהרות המשפטנים.
הייעוץ המשפטי: "שבירת כללי המשחק הדמוקרטיים"
בהצעת החוק נקבע כי בית המשפט לא יוכל לבטל החלטות של שרים בהתבסס על עילת הסבירות. במהלך הדיונים תקף הייעוץ המשפטי לממשלה את ההצעה. "עילת הסבירות היא תנאי הכרחי לעצמאותם של שומרי הסף", אמר בוועדה הד"ר גיל לימון, המשנה ליועמ"שית. "ההצעה תפגע בערכים דמוקרטים בסיסיים".
לימון הזהיר מפני הצעת החוק בכמה דיונים של הוועדה. "ההצעה חוטאת לעיקרון הבסיסי של הפרדת רשויות המייצרת איזונים ובלמים", התריע. "היא שוברת את כללי המשחק המקובלים בדמוקרטיה". לימון הוסיף: "הפגיעה של ביטול עילת הסבירות תהיה רב-מערכתית, ההצעה תנטרל את היכולת של גופי החוק והמשפט למנוע החלטות בלתי סבירות".
גם היועץ המשפטי של הוועדה, הד"ר גור בליי, הסתייג מהצעת החוק. "העלינו לאורך הדיונים שורה של הצעות לתיקון הנוסח", אמר בליי. "אבל הוועדה לא קיבלה אף אחת מהן". לדבריו, אם הצעת החוק תאושר בנוסח הנוכחי, אי-הוודאות באשר לפסיקות בית המשפט עלול לגדול.
לקריאת הצעת החוק והתיקונים שנערכו בה - לחצו כאן
בליי עמד גם על "החור" בהצעת החוק, כששרים יוכלו ליטול את סמכות הפקידים ולקבל החלטות שיהיו חסינות מביקורת של בית המשפט. "דווקא שכשיש חשש לחוסר סבירות", טען בליי, "שר יוכל לקבל את ההחלטה במקום הפקיד ולתת לה 'הגנה'".
"לשפוך את התינוק עם המים"
בדיוני הוועדה התייצבו גם מומחים למשפט חוקתי ומנהלי, שהציגו את עמדתם בנוגע להצעת החוק. מי שבלט בין המומחים היה הפרופסור יואב דותן, שביקר בעבר בהרחבה את השימוש של בית המשפט בעילת הסבירות, אך מתנגד להצעת החוק הנוכחית. "ההצעה הזו גורפת מאוד", הסביר. "היא תשפוך את התינוק עם מי האמבט".
דותן הציע כי תיעשה הבחנה בין החלטות מדיניות של הממשלה להחלטות פרטניות של שרים - כשבית המשפט לא יוכל להתערב בהחלטות שעוסקות במדיניות. "החלטת שר לא צריכה להיות פטורה מביקורת סבירות", הבהיר. "אם המחוקק כן מחליט להתערב, ואני לא בטוח שזה רעיון טוב, זה לא צריך להיעשות באופן גורף".
"הנוסח הזה לא ראוי", טען היום הפרופ' יובל אלבשן בדיון הוועדה. "נקודת המוצא של המשפט היא חשדנית - כזו היא צריכה להיות. החוק, כפי שהוא מוצג היום, הוא לא חוק טוב". אלבשן המשיך: "נדרשת הבחנה בין החלטות הממשלה במליאתה להחלטות השרים".
אלבשן הציע כי תיקבע בחוק החובה לנהוג בסבירות, כשמי שיבדוק את פעולות השרים היא הכנסת עצמה. "ועדה כמו הוועדה לביקורת המדינה, שהיא תמיד בראשות האופוזיציה, תוכל לבדוק את סבירות ההחלטות".
רוטמן נחוש לקדם את ההצעה
הצעת החוק לא עברה שינויים מרחיקי לכת בדיוני הוועדה. "מי שינהל את מדינת ישראל הם נבחרי הציבור שהציבור בחר", אמר רוטמן לחברי האופוזיציה. "בית המשפט לא נותן פסקי דין סבירים - אני רוצה שבית המשפט יוכל להגן על הפרט, לא לנהל את המדינה".
רוטמן הטיח בחברי האופוזיציה: "אם בית המשפט היה דומה בהרכבו לקואליציה, ואם אנחנו היינו באופוזיציה ואתם הייתם בשלטון, כל עמדותיכם היו מתחלפות". לדבריו, ההסדר שהציע "עיוור לשאלה מי נמצא בשלטון".
לוח הזמנים להמשך
ועדת החוקה צפויה להתחיל מחר את ההצבעות על החוק וההסתייגויות לו. ההצבעות צפויות להיערך עד יום רביעי. בקואליציה מתכוונים להביא את החוק לאישור במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית כבר בתחילת השבוע הבא.
בעקבות קידום החקיקה המשפטית, ארגוני המחאה נערכים לצאת לשורת הפגנות בשבוע הקרוב. הם הודיעו כי ביום שלישי יערך "יום ההתנגדות", במסגרתו יתקיימו הפגנות ומחאות ברחבי הארץ וגם ברכבת ישראל, במקום המחאות שנערכו בשבועות האחרונים בנתב"ג.
התגובות במערכת הפוליטית
"ביום ראשון נתניהו יכול וצריך לכנס דיון מיוחד בקבינט", כתב יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ. "הוא יכול וצריך לכנס דיון עם שר החוץ על האתגרים בזירה הבין-לאומית, הוא יכול וצריך לכנס דיון על הטיפול ביוקר המחיה. אבל ביום ראשון הקרוב הוא יכנס את הכנסת לדיון מיוחד בעילת השחיתות".
ביום ראשון בשבוע הבא נתניהו יכול וצריך לכנס דיון מיוחד בקבינט הביטחוני, לדון בשורה של אתגרים ביטחוניים שעל הפרק, מהקרובים ביו״ש, דרך המתיחות הגוברת בגבול הצפוני ועד טהרן.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) July 16, 2023
ביום ראשון בשבוע הבא נתניהו יכול וצריך לכנס דיון מיוחד עם שר החוץ שלו ואנשי המקצוע במשרד, לדון באתגרים…
חוק צמצום עילת הסבירות חייב לעבור בתחילת השבוע הבא.
— יואב קיש Yoav Kisch (@YoavKisch) July 16, 2023
החוק לא יפגע בדמוקרטיה הישראלית.
אפשר להסכים ואפשר שלא.
זה בסדר גמור.
אבל ממשלה בישראל, כל ממשלה, אינה יכולה לקבל איומים בסרבנות ולהתקפל בפניהם.
זה בלתי מתקבל על הדעת ובעיקר, זה פשוט לא דמוקרטי.
גם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן התייחס לקידום הצעת החוק. הוא קרא לחברי האופוזיציה להיעדר מההצבעה המתוכננת בכנסת על ביטול עילת הסבירות: "הקואליציה תעביר את החקיקה המטורללת הזאת פה אחד, 64-0 כמו בצפון קוריאה".