בצל אישור התיקון לחוק יסוד: השפיטה שעוסק בביטול עילת הסבירות, ובמקביל למחאות ברחבי הארץ במסגרת "יום השיבוש", ועדת החוקה התכנסה היום (שלישי) והחלה לדון בהכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. ראש האופוזיציה יאיר לפיד משתתף בדיון, בנוסף למשנה ליועמ"שית גיל לימון, שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן ועוה"ד אסי מסינג - יועמ"ש משרד האוצר.

חה"כ שמחה רוטמן בוועדת החוקה (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
חה"כ שמחה רוטמן בוועדת החוקה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

 

בתחילת הדיון אמר יו"ר ועדת החוקה רוטמן אמר: "רוצה להודות ל-64 ח"כים שהצביעו אתמול בעד. בליאק - אנחנו מודים למאות אלפי מפגינים". ראשון הדוברים, ראש האופוזיציה יאיר לפיד, אמר: "החוק הזה יגרום לנזק כלכלי חמור למדינת ישראל. החוק יפגע בפרנסתו של כל אזרח ישראלי. החוק יפגע בכלכלה פגיעה חמורה".

"כשר חוץ ניהלתי את יחסי החוץ של ישראל, החוק הזה יגרום לנזק מדיני חמור למדינת ישראל", אמר לפיד. "הוא יבודד אותנו, יכניס אותנו למועדון המדינות המביכות. כראש ממשלה, ביטחון ישראל הופקד בידיי. אם החוק הזה יעבור הוא יהפוך את ישראל לחלשה יותר, ענייה יותר, מבודדת יותר ומפולגת יותר. החוק הזה הוא סופה של הממשלה, והוא יביא לנפילתכם".

במהלך הדיון הח"כים נשאו דברי פתיחה, וחבר הכנסת רוטמן הזהיר כי יוציא ח"כים שיזרקו הערות ביניים. חה"כ נאור שירי מיש עתיד תהה אם בבתי החולים הגיעו ל"מכסת פצועים" בהפגנות, וחה"כ יוראי להב הרצנו קרא להחרפת המחאה: "חובה לשבש את סדר היום הציבורי, בצורה לא אלימה, אבל בנחישות שלא יודעת די. המדינה צריכה לעצור עד שחוקי ההפיכה לא יעצרו, בשביל ישראל יהודית ודמוקרטית".

חה"כ גלעד קריב אמר בהצהרת הפתיחה בוועדת החוקה: "קורא למפכ"ל המשטרה לעצור מיד את השימוש במכת"זיות. הבית חרב מכיוון שכאשר קיצוניים משתלטים על ההנהגה, השנאה והרעל מחלחלים למטה לכל חלקיה של החברה. כשדודי אמסלם הוא שר במשרד המשפטים, וכששלמה קרעי הוא מבכירי דוברי הליכוד, כשהאנשים מלאי הרעל והשנאה האלה הם הקול המוביל של מפלגת השלטון - מה הפלא שהחברה הישראלית מגיעה למחוזות כאלה של שנאה?"

יום השיבוש, מחאה,הפגנה, מחלף חמד (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
הפגנות נגד המהפכה המשפטית, מחלף חמד | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן אמר: "הדיון נערך באווירה מאוד קשה שלא ניתן להתעלם ממנה. עברו שני חוקים פרסונליים בנוגע לרבנות הראשית ולטבריה, ואלה דברים שרק מעלים את החשדנות בין הצדדים ואת הקושי. אתייחס לעילה של חוסר הסבירות - מה שמייחד אותה זה שהיא סטתה לחלוטין מאנגליה. לעילה הזו יש מחיר מאוד כבד".

"עילת הסבירות גורמת לזה שעל כל החלטה מתחילים לחשוב מה בית המשפט יגיד", הוסיף שר המשפטים לשעבר פרידמן. "הבירוקרטיה מתגברת במקרה הזה, וזה נהיה מסורבל. ההחלטה לא למנות את גביזון בתקופת ממשלת מעבר הייתה החלטה הרסנית".

עוד לפני הדיון, יו"ר ועדת החוקה, חה"כ שמחה רוטמן, אמר בריאיון לקול ברמה: "אין ליועמ"שית שום מחסום חוקי לדאוג שממחר בבוקר, ומהיום, שאיילון לא ייחסם. היועמ"שית היא שחקנית פוליטית לכל דבר ועניין". חה"כ רוטמן נשאל אם צריך לפטר את בהרב-מיארה ואמר: "אני לא עוסק בזה". 

"גם אם היא הייתה המקצועית ביותר וגם אם לא הייתה פועלת באופן אקטיבי לפגוע במדיניות הממשלה ולא הייתה ממונה בידי יריב פוליטי שיושב היום באופוזיציה, כל ממשלה, בשנייה שהיא מתמנה, צריכה שתהיה לה האפשרות להביא יועמ"ש שלה", אמר חה"כ רוטמן. "יועמ"ש שיהיה נאמן לקידום מדיניות הממשלה, ושלא ינהל סדר יום עצמאי, ובוודאי כשיש בעיות קשות בהתנהלות שלה. זה לא דיון פרסונלי".

אישור עילת הסבירות בקריאה ראשונה - סיקור N12

הפגנות בקפלן (צילום: n12)
הפגנה בקפלן נגד המהפכה המשפטית | צילום: n12

אמש הצביעו 64 חברי הכנסת של הקואליציה בעד ההצעה לתיקון חוק יסוד: השפיטה: "על אף האמור בחוק־יסוד זה, מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, לא ידון בעניין סבירות ההחלטה של הממשלה, של ראש הממשלה או של שר אחר וכן של נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, ולא ייתן צו כלפי מי מהם בעניין כאמור".